Programació del 6 a l'11 d'abril d l'Octubre CCC

Dimarts 6 d'abril

19.00h Espai Dona. Conferència de Shu Lea Cheang

Shu Lea Cheang, nascuda a Taiwan i llicenciada en Història de l'art i del cinema, actualment resideix a París i té nacionalitat americana, tot i que es considera més aviat una treballadora nòmada en la zona euro. Va començar la seua carrera amb el col·lectiu Paper Tiger i amb Deep Dish TV. El seu treball se centra en l'edició de vídeo, instal·lacions artístiques i art digital. La seua instal·lació Brandon: a one year narrative project in installments es va convertir en una de les primeres peces de net.art comissariades pel Guggenheim de Nova York. La seua pel·lícula IKU, qualificada per l'autora com obra caber o techno porno, és una anàlisi de la societat japonesa que reflecteix la reacció de les dones davant la contradicció de viure en una societat amb uns valors medievals, però amb una estètica techno. Aquesta obra, moderna i feminista, fou premiada al Festival de Sundance de l'any 2000 i la va convertir en directora de culte. Posteriorment, crearia UKI, un videojoc ciberfeminista basat en la pel·lícula.

Dijous 8 d'abril

19.30h. Cultura i compromís, conferència amb Belén Gopegui, novel·lista i guionista, i Miguel Morata, de la llibreria Primado.

Presenta: Fabiola Meco, coordinadora de la Fundació CEPS.

Aquesta conferència s'inscriu en el marc dels Debats de la Fundació CEPS, que se celebren amb periodicitat mensual a l'Octubre CCC.

Dissabte 10 d'abril

19.00h Cicle Arrt d'Accció Beatriz Leucona & Óscar Hernández + Mau Mar Yor + Gustavo Vega

Beatriz Leucona i Óscar Hernández (Tenerife) comencen a treballar junts el 1999. Han participat en nombrosos tallers i en més de quaranta exposicions col·lectives nacionals i internacionals. També han realitzat diverses exposicions individuals a Madrid i Tenerife.

José Mauricio Martínez Yory, o Mau Mar Yor (València) és músic i artista de formació. En el camp de la performance, les seues accions s'han presentat en espais com l'Institut Francès o l'Sporting Club de Russafa. També ha participat en la producció del festival d'art urbà “Poliniza” de la UPV i ha coordinat diverses activitats cultural en la Casa de l'Alumne d'aquesta universitat.

20.00h. Presentació.
PoÉticas Visuales, de Gustavo Vega (Instituto Leonés de Cultura, Diputación de León). Presentació del llibre-catàleg que recopila l'obra poètico-visual més representativa de l'autor, cal·ligrames, acròstics, poemes amb incrustacions visuals i metàfores icòniques, realitzades amb procediments plàstics o fotogràfics en els quals l'expressió lingüística es perd i queda com a mera referència.

EXPOSICIONS

Des del 04.03.2010 fins al 08.04.2010

Paisatges d'aigua al Xúquer, cara i creu

En els albors del segle XXI, els impactes dels usos intensius de l'aigua i dels ecosistemes aquàtics, agreujats pels efectes del canvi climàtic, es posen de manifest en forma de degradació funcional i paisatgística del territori i comencen a ser perceptibles per la societat: aquesta degradació redueix el nostre benestar, incrementa la nostra vulnerabilitat i és una pèrdua per a tota la societat, que, a més a més, podria ser irreversible. Açò dóna pas a una nova interpretació de la nostra relació amb els ecosistemes fluvials, basada en la seua conservació i en el seu ús sostenible a llarg termini, en lloc de centrar-se en la seua domesticació i en el seu exhauriment per a satisfer rendibilitats econòmiques immediates.

En aquest context, i prenent com a punt d'enfocament la conca fluvial del Xúquer, des de Tragacete fins a Cullera (incloent-hi tots els seus afluents, ullals, fonts, rambles i llacunes), s'ha realitzat aquest concurs de fotografia. Aquesta iniciativa és un intent de mirar o, més aviat, de remirar per veure, per apreciar els valors socials, lúdics, ecològics, paisatgístics, identitaris, patrimonials o territorials que ens ofereixen els paisatges fluvials dominats pel riu Xúquer. Aquests valors romanen, sovint, amagats per les presses del quefer quotidià i la miopia dels càlculs merament econòmics.

Els paisatges d'aigua són la metàfora i el reflex de la saviesa en la manera de relacionar-nos com a societat amb la naturalesa. Mitjançant aquest concurs de fotografia Xúquer Viu ha tractat de fer una crònica visual i emocional de l'espai hídric a la conca del Xúquer, retratant la cara i la creu d'aquesta relació dinàmica i canviant amb els ecosistemes fluvials del nostre país.

Més informació

Octubre Centre de Cultura Contemporània
C/ Sant Ferran, 12
46001 València

96 315 77 99

www.octubre.cat