Josep Tormo i la Coral Polifònica Alcoiana Premis Joan Valls 2007

L’estudiós i lexicògraf alcoià Josep Tormo i la Coral Polifònica Alcoiana són els guardonats en la XIII edició dels Premis Joan Valls i Jordà per l’ús i promoció del català que atorga l’Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà. El treball d’investigació de Josep Tormo i Colomina (1948), publicat en alguns llibres i en centenars d’articles apareguts en revistes d’arreu del món, abraça diversos àmbits del coneixement com la filologia, amb especial atenció a les formes tradicionals de la parla alcoiana i de les comarques del sud valencià, la història i la vexil·lologia (estudi de les banderes) o l’etnologia. Entre les múltiples aportacions en el camp de la lexicologia cal citar el seu llibre El llenguatge tèxtil alcoià (1995) i nombrosos estudis sobre toponímia i antroponímia valenciana. Home d’una intensa i multifacètica curiositat, ha escrit, per exemple, sobre els sistemes tradicionals de reg d’Ares del Bosc (el Comtat), sobre esports autòctons, sobre els orígens del cafè licor, sobre personatges populars i malnoms, cançons i tradicions diverses, sobre ornitologia o sobre les vinculacions històriques entre Alcoi i Sabadell. Els seus estudis sobre vexil·lologia van servir, en el seu moment, per recuperar la senyera tradicional alcoiana, que avui té caràcter oficial. Expert políglota, domina, a més a més del català i el castellà, l’anglès (llengua de la qual és professor), el francès, l’alemany, el portuguès, l’italià i el suahili.
Per la seua banda, la llarga trajectòria de la Coral Polifònica Alcoiana, fundada en 1952, però sobretot el treball que aquesta entitat ha desplegat els darrers anys, li han valgut el reconeixement d’Amics de Joan Valls. Al seu primer director, i introductor de la música vocal a la nostra ciutat, Joan B. Carbonell, el seguí en el càrrec Gregori Casasempere Juan (1960), amb el qual la Coral rebé nombrosos premis. Amb el popular director Gregori Casasempere Gisbert, la Polifònica interpretà, entre d’altres, la Missa festera de l’afamat compositor Amand Blanquer. Hi seguiren en el càrrec José A. Silvestre, Vicent Ribes i Vicent Iborra. Però fou a partir de 1990, sota la direcció d’Eduard Terol, la codirectora Consol Sanchis i els caps de corda Sílvia Gómez, Maria Castelló i Jordi Martí, que l’entitat prengué una nova embranzida amb la creació del Cor Infantil en 1991 i el Cor de Cambra en 1995. A partir de llavors se succeeixen les activitats i actuacions de la Coral com l’intercanvi amb la Coral Lautada de Vitòria-Gasteiz (1994), els Concerts de Nadal (Gandia, 1995) o les gravacions dels discos, en col·laboració amb la Unió Musical de Beniarrés i al Coral Ibense, Danses guerreres del Príncep Igor, d’Alexander Borodin, i el Carmina Burana de Carl Off, en 2002. Des de 1993 la Coral canta en totes les parròquies alcoianes l’Ofici de Setmana Santa de Tomàs Luis de Victoria. El seu repertori s’ha vist incrementat els darrers anys amb peces de Fleurie, Juan del Encina, Palestrina, Mozart o el Llibre vermell de Montserrat, entre d’altres.
La normalització lingüística ha estat un objectiu constant amb les darreres directives de l’entitat, ara dirigida per Alexandra Soler. Fruit d’aquest esforç ha estat el seu treball de recuperació del cançoner tradicional alcoià i català i, molt especialment, l’adaptació al cant coral d’algunes de les cançons més emblemàtiques de Raimon, Lluís Llach o Ovidi Montllor. Destaca, en aquest sentit, la composició d’Eduard Terol (música) i Francesc Pozo (poema) titulada Cançó de la vella llibertat amb què la Coral homenatjà Ovidi Montllor. Amb el treball que la Coral Polifònica Alcoiana està desenvolupant per la preservació i enriquiment del patrimoni musical dels alcoians l’entitat manté viu l’esperit d’obertura a la seua ciutat i al seu poble que l’inspirà des dels seus començos.
El dissabte 17 de març, durant la celebració del sopar anual en què Amics de Joan Valls atorga els seus premis i que tindrà lloc a la ciutat d’Alcoi, Josep Tormo i la Coral Polifònica Alcoiana rebran sengles escultures que l’artista Antoni Miró va crear per a aquests guardons. La mateixa nit es farà públic el XXIVè Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez, dotat amb 1.500 euros i que publicarà l’editorial valenciana Denes.
Alcoi, 7 de març de 2007

Associació Cultural Amics
de Joan Valls i Jordà
amicsdjoanvalls@ono.com
http://amicsdejoanvalls.blogspot.com

temes_noticies: