FLASH informatiu

FLASH informatiu

  • CICLES DE DEBAT
    Pla de treball d’Immigració i memòria de l’Any del diàleg intercultural

    Presentació d’ambdós documents de l’Ajuntament de Barcelona a càrrec del delegat de Cultura, Jordi Martí, i del comissionat de l’alcalde per a la Immigració, Daniel de Torres
    Dijous 12 de març, 19 h

    L’ACTE ES FARÀ A LA CAPELLA DE SANTA ÀGATA (CONJUNT MONUMENTAL DE LA PLAÇA DEL REI)
    L’ASSISTÈNCIA ÉS GRATUÏTA I L’AFORAMENT LIMITAT. ES RECOMANA RESERVA PRÈVIA.

  • Canal Solidari 2-3-2009
    A Algèria les dones per pròpia iniciativa decideixen participar"

    Els drets de la dona a Algèria avancen lentament empesos per activistes com Faïka, Zohra i Semhane. Aquestes tres dones visiten l'Estat per a recordar la lluita del seu país i les reivindicacions que encara queden per aconseguir.

    Aida Sánchez/ Redacció (27/02/2009)

    Millorar el sistema de justícia, aconseguir la igualtat real entre homes i dones i arribar a oportunitats socials i polítiques inclusives són les principals apostes dels col·lectius que des d'Algèria lluiten pels drets de les dones. Faïka Medjahed, responsable del servei de dona, en l'Institut Nacional de la Salut Pública Algeriana; Zohra Ounas, fundadora i membre de la directiva de l'Associació AFEPEC; i Semhane Khelil, membre de l'equip de Solidaritat Internacional a Algèria són l'exemple que a través de la sensibilització, l'associacionisme i la participació, les dones poden fer la força necessària per a reivindicar els seus drets i construir una altra societat.

    Les tres visiten Madrid convidades per Solidaritat Internacional per a intercanviar experiències sobre participació política i social de les dones i per a acostar-nos la realitat d'Algèria. Un país en el qual durant els anys 90 (dècada que més de 60.000 persones van morir víctimes de la violència a Algèria) defensar la igualtat entre sexes convertia les activistes en heroïnes.

    “La Constitució algerina garanteix la igualtat de sexes, però en la vida diària veiem que les nostres sortides laborals i les nostres opcions de participació segueixen estant molt limitades”, explica Zohra. “L'educació bàsica està assegurada. Fins i tot hi ha moltes dones que tenen carreres universitàries a Algèria, però el següent pas, l'accés al món laboral per a les dones és molt difícil, cal plantar cara a moltes injustícies, barreres burocràtiques i discriminacions i en les zones rurals se segueix prioritzant l'educació i formParticipació i associacionisme

    A través de les seves entitats impulsen campanyes per a promoure la participació i l'associacionisme. “Són les dones que per pròpia iniciativa decideixen participar i reivindicar els seus drets. I no només participen en associacions de dones o feministes, també hi ha molta presència femenina en associacions culturals, de desenvolupament comunitari, de defensa dels drets humans”, explica Semhane. “Participen de forma molt productiva i no consideren la participació ‘una qüestió d'homes’”, afegeix.

    "Portem a terme seminaris per a les dones, organitzem activitats i tallers formatius i també tenim centres d'escolta per a acompanyar a les dones que comparteixen amb nosaltres problemes específics, sobretot, relacionats amb la discriminació, així com amb l'assetjament sexual i psicològic", explica Zohra.

    Explicar els traumes

    “Una fita a aconseguir per les dones algerianes seria poder parlar amb normalitat dels nostres traumes. Vivim una guerra d'independència molt cruenta, i també altres guerres i desastres com inundacions, terratrèmols i situacions molt angoixants i sembla que no podem parlar d'això, com si fos un tabú”, comenta Faïka. “Sembla que encara temem expressar-nos. Hem de parlar i intentar superar aquests traumes que totes hem patit. Confessar que ens sentim discriminades, per exemple, no ocultar la nostra situació”, afegeix.

    Per a Zohra un altre dels reptes de les dones algerianes és seguir en el camí que han començat a crear, desmuntant rols i trepitjant fort en el món laboral. “Ja hi ha dones conductores de taxis, d'autobusos, de trens, fusteres, mecàniques, artistes, enginyeres, empresàries… Hem de seguir així demostrant que ens podem imposar i tenir èxit”, explica.

    Semhane, de la seva banda, recorda de les dones que encara avui tenen dificultats per a sortir al carrer sense vel. “L'imposen, de formes més o menys subtils, però aquesta imposició segueix simbolitzant que la dona algeriana es considera inferior i ha de cobrir-se”, assenyala. “Hi ha pares que envien les seves filles al col·legi sense vel com forma de resistència, encara que tremolin de por que matin, segrestin o violin les seves filles pel simple fet de no anar tapades”, explica Zohra.

    El missatge final que volen transmetre les tres és d'esperança en el futur. Fan una crida a la solidaritat femenina i a l'intercanvi amb Espanya. “Des d'aquí”, ens diuen, “podeu donar suport el treball de les organitzacions feministes algerianes, valorar i donar suport la seva tascar amb els centres d'escolta, en la formació i prevenció dels joves, i intercanviar experiències amb nosaltres”, conclouen. ació dels nens davant les nenes que s'han de quedar a casa”, afegeix Faïka.

  • NOTA DE PREMSA
    Hans Küng presenta una exposició sobre diàleg interreligiós a la Llibreria Claret

    El teòleg alemany Hans Küng serà a Barcelona el proper dilluns, 16 de març per inaugurar l'exposició "Religions del món, pau universal, ètica global". L'exposició, creada per la Global Ethic Foundation que presideix el propi Küng, ha estat adaptada per l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i el Centre UNESCO de Catalunya.

    L'exposició es presenta a la Sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret (Roger de Llúria, 5) i romandrà oberta fins al dia 26 de març. En l'acte de inauguració, que tindrà lloc a les 17 hores del dilluns 16, hi participaran també Fèlix Martí, president honorari del Centre UNESCO de Catalunya, i Màxim Muñoz, provincial dels Claretians de Catalunya.

temes_noticies: