Salvem el tren. Per un tren viu i en condicions

El passat dissabte 11 de novembre es va celebrar una jornada reivindicativa i festiva per reclamar la urgent renovació i millora de la línia Xàtiva –Alcoi.

Considerem que va ser un èxit, ja que participaren més de 2000 persones en els actes
organitzats a Ontinyent i Alcoi, així com en els d'altres municipis com ara en Albaida, Cocentaina, Agres, la Pobla del Duc, Benigànim o Montaverner.

A més de la societat civil i de les distintes associacions, també participaren dirigents polítics dels distints partits, entre ells els alcaldes d’Ontinyent i d’Alcoi acompanyats per nombrosos regidors. Com a exemples d'aquesta pluralitat assenyalem que a Alcoi van estar en la concentració, representants de tots els grups polítics municipals (PP, PSOE, l´ENTESA, Bloc) i l´Alcalde: a Cocentaina junt a l´A.V.V. de Cocentaina, representants del PSOE, l´ENTESA, i l´Alcalde o que en Agres, van estar l´Alcalde i els regidors d´Iniciativa per Agres.

Considerem que la seua assistència és important, però ara cal que s’impliquen, més
si cap, en aconseguir que les negociacions entre el Ministeri de Foment i la Conselleria arriben al punt desitjat, la societat està realitzant els passos necessaris amb les accions que té al seu abast, comptant amb l’ajuda i implicació de nombrosos mitjans de comunicació. Però ha arribat el moment que els alcaldes dels municipis afectats, en representació de la corporació local, finalment es reunisquen i creen una comissió per tractar aquest tema, pacten una estratègia al marge de les discrepàncies polítiques determinades pels partits i creen una mena de lobby de pressió enfront de les administracions centrals i autonòmica. Es tracta d’una acció que contribuiria eficaçment a accelerar el camí.

Cal tenir en compte una sèrie de punts que afecten a la nostra línia:

- El Ministeri de Foment ha licitat ja el projecte que determinarà les obres a realitzar entre els quilòmetres 0-8 i 23-64, és a dir, en els trams no compresos per la variant de Benigànim, la qual ja ha estat estudiada per part de la Conselleria. Es calcula que la redacció del projecte de millora (estipulat en 150.000 euros) i el posterior estudi d’impacte ambiental, estaran enllestits a finals de 2007. Una esmena als pressupostos de 2007 han incorporat una partida d'1 milió d'euros per a la nostra línia, tot i que la quantitat és escassa pot servir per executar alguna obra puntual i inicial.

- Correspondria, en tots cas, al Ministeri d’Administracions Públiques convocar la comissió de transferències cap a la Conselleria.

- La Conselleria d’Infraestructures i Transports té finalitzat des de 1998 el projecte de millora de l’anomenada Variant de Benigànim (km. 8-23), obres que podrien començar amb bastant rapidesa ja que sols queda licitar-les. Aquesta administració té previst que li siga transferida la línia per tal d’incorporar-la a la Xarxa de Ferrocarrils de la GV, un tràmit que precisaria la transferència de titularitat i pactar amb el Ministeri com es paguen les obres de reforma, un dels punts més espinosos. També la Conselleria sufraga des de 1984 el dèficit d’explotació amb Renfe-Adif (tot i que el conveni no s’ha renovat malgrat haver expirat l’anterior) i considerem que podria –mentre es realitzen la resta de tràmits- eliminar els transbordaments i augmentar la freqüència de pas dels trens.

En conclusió vegem com es tracta d’un problema complex, amb diverses variables i que
precisa d’una vertadera intenció negociadora i d’invertir partides econòmiques.
Procés que probablement es veu dificultat per l’aproximació de les eleccions del 27
de maig i per la confrontació existent entre els governs de Madrid i de València.

temes_noticies: