El 2006 ha estat marcat per les denúncies d'agressió mediambiental. Corrupció política, denúncies de la UE al Consell, destrucció del litoral, consum d'aigua, entre d'altres, han estat els temes que han centrat l'actualitat valenciana. En aquest context era necessari elaborar una anàlisi que recollira els darrers estudis de la situació del nostre medi ambient alhora que aportara noves dades sobre la situació. Amb aquest objectiu, Escola Valenciana ha editat dins els actes del IV Congrés Escola Valenciana i Societat Sostenible el LLIBRE VERD-Diagnòstic mediambiental del País Valencià, encarregat a 17 especialistes en diferents camps del nostre territori.
Un treball acadèmic que aporta proves indiscutibles de l'alarmant situació valenciana, i que situa el País Valencià com a paradigma de la societat insostenible del segle XXI. Escola Valenciana dedica el pre-congrés (setembre-octubre-novembre) a oferir una visió social de la societat sostenible, i en desembre (del 5 al 8) l'entitat cívica buscarà resposta a la situació actual des de la perspectiva de l'ensenyament. Com ha explicat Carme Miquel, coordinadora del IV Congrés “ tant les persones que es dediquen a l’educació com la ciutadania en general, necessitem un coneixement i unes reflexions profundes sobre la situació actual del nostre País. És evident que els canvis que constantment s’estan produint són desmesurats i afecten de manera molt important la salut del medi ambient valencià i la sostenibilitat. Aquest llibre serà eina fonamental per ser-ne conscients, i per entendre el significat essencial del mot sostenible: ser responsables no només del nostre benestar sinó també del benestar de les generacions del futur, i per aconseguir-ho és necessari que l’irrenunciable progrés humà, és faça sense degradar el medi ambient”.
El Llibre Verd ha estat presentat esta vesprada a l’IES de Lluís Vives de València, amb la presència del president d’Escola Valenciana, Diego Gómez, i la coordinadora del IV Congrés, Carme Miquel. Els autors presents a l’acte han estat Emèrit Bono, Carles Arnal, Maria Josep Picó, Ricardo Amenar, M.Àngels Ull i Fernando Gaja. El president d’Escola Valenciana ha encetat l’acte amb el poema de Marc Granell l’Arbre Vell. Tot seguit ha continuat “exigint un canvi radical de fets de la Conselleria de Territori i Vivenda, donat que de moment el conseller González Pons segueix la mateixa línia de destrucció de territori que el seu predecessor, i com ja hem dit és impossible educar en la sostenibilitat si els polítics continuen fent-nos malbé el medi ambient”. Gómez ha finalitzat la seua intervenció fent referència al pròleg del llibre: “El territori valencià és la nostra llar petita, on tots els éssers que hi vi vivim també ens interrelacionem, alhora que mantenim la interdependència amb els éssers de la resta del món. De la riquesa i diversitat biològica depèn en bona mesura el nostre futur”.
La presentació del llibre arriba després d’haver presentat ja diversos informes i d’haver celebrat el curs d’extensió universitària Territori Valencià i Sostenibilitat a la Universitat d’Alacant i que les properes setmanes també acolliran la UJI, UPV i UV.