Qui som?

Què és l’Espai País Valencià?

L’Espai País Valencià és una entitat constituïda la tardor de 2004 que pretén agrupar els valencians i valencianes residents al Principat de Catalunya i a tots aquells i aquelles que no sent valencians vulguen contribuir a la recuperació cultural i nacional del País Valencià. Els objectius de l’entitat són:

- Promoure el coneixement de la realitat social, política, cultural i mediambiental del País Valencià a la societat catalana. Més enllà de tòpics tant estesos com falsos, entenem que la complexa realitat valenciana actual ha de ser transmesa a la societat catalana des d’una òptica diferent a la dominant, que massa sovint silencia les veus dels qui tenim una altra visió del país.

  • Treballar, des del Principat, per la defensa del País Valencià, la seua llengua, cultura, medi ambient i benestar col·lectius.
  • Enfortir els lligams entre el País Valencià i el Principat de Catalunya tant a nivell cultural com social, polític i econòmic. Els diversos territoris dels Països Catalans han de tendir a articular-se en els diversos nivells, i la nostra entitat pretén fomentar aquesta articulació des de la base.
  • Defensar i impulsar la llengua i la cultura comunes i la seua cohesió. Són el nostre patrimoni més valuós i hem de treballar pel seu futur.
  • Defensar els interessos dels valencians residents al principat de Catalunya. En matèria d’infraestructures, transports, habitatge, laboral i acadèmica. Compartim necessitats i interessos i associant-nos els defensarem millor.

El primer acte públic de l’Espai País Valencià fou la redacció i presentació pública del manifest “Valencians a Catalunya per la unitat de la llengua”, presentat el 14 de desembre de 2004 a la capella de la Universitat de Barcelona. El manifest comptà amb més de 400 adhesions de valencians i valencianes residents a Catalunya, entre ells la de persones destacades com l’exconseller d’Universitats i Recerca Carles Solà; el director de Vilaweb, Vicent Partal; l'exdirector de l’Avui, Vicent Sanchis, o l’escriptora Isabel-Clara Simó, entre d’altres.

Des de aquell moment l’Associació no ha parat de treballar, organitzant la Setmana Cultural Valenciana, que sota el nom El País Valencià a Barcelona s’ha celebrat cada any des d'aleshores. El País Valencià a Barcelona pretén mostrar a la societat del Principat de Catalunya alguns aspectes de la realitat cultural, mediambiental i sociopolítica valenciana. L’objectiu fonamental és intensificar els vincles i el coneixement mutu entre els diversos territoris de parla catalana, i fer arribar al Principat una visió més plural de la realitat valenciana, defugint tòpics i trencant algunes barreres mediàtiques que massa sovint impedeixen la circulació fluïda d’idees i creació artística entre els nostres territoris.

Treballem per facilitar l’accés als circuits culturals de tot el nostre àmbit lingüístic als nous creadors valencians en els diversos camps en què treballen. Treballem també per la reflexió sobre alguns dels episodis històrics recents al País Valencià o sobre alguns conflictes territorials actuals, com el relacionat amb els usos dels recursos hídrics i el model territorial per al País Valencià. Treballem en definitiva per donar veu a l’altre país, aquell que no té el suport de les institucions valencianes però que s’expressa amb fermesa sobre la realitat actual.

Com a entitat que forma part de la realitat social valenciana hem col·laborat amb d’altres entitats i hem participat activament a les seues iniciatives. Per exemple, hem col·laborat amb Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, el Col·lectiu de músics i cantants en valencià Ovidi Montllor, Compromís pel Territori, el Festival Inquiet de cinema en valencià, la Plataforma pel Dret a Decidir, la Comissió Onze de Setembre, i molts altres.

A més, a l’Espai País Valencià no defugim el posicionament crític i la participació a la vida política del nostre país. Fruit d’aquesta anàlisi vam impulsar el manifest “Si no ara quan? Manifest generacional contra la resignació”, una demanda a les forces polítiques del nacionalisme i l’esquerra valenciana perquè arribaren a un pacte electoral per tal de provocar un canvi autèntic en les institucions valencianes en les eleccions a les Corts de maig de 2007. El manifest va tenir una bona acollida a la xarxa, amb prop d’un miler de signatures.

La majoria de les actuacions de l’Espai País Valencià han tingut una bona acollida a Catalunya, tenint una agenda variada i completa d’activitats que versen al voltant de l’actualitat del País Valencià, que al cap i a la fi són els grans temes que ens uneixen als Països Catalans: cultura, llengua, territori, estatut, etc.

Totes aquestes actuacions i les de moltes altres entitats es poden veure dia a dia a la nostra web espaipaisvalencia.org, que ens serveix de punt de connexió virtual amb la resta del teixit social valencià i de tots els Països Catalans, un potent instrument de comunicació que ens fa de porta de doble sentit cap al món.

L’Espai País Valencià es nodreix de la força i la il·lusió de molts valencians i valencianes d’origen i ocupació diversa, residents al Principat de Catalunya, que volem revertir el gran desconeixement que existeix entre dos territoris que comparteixen alguna cosa més que una llengua i una cultura, i que tan a sovint viuen d’esquenes l’un de l’altre.

temes_noticies: