El patrimoni històric del País Valencià se segueix destruint de manera inexorable

NOTA DE PREMSA D'ECOLOGISTES EN ACCIÓ DEL PAÍS VALENCIÀ

El patrimoni històric del País Valencià se segueix destruint de manera inexorable

La falta de sensibilitat amb el patrimoni històric, arqueològic i cultural per part de les diferents administracions públiques valencianes, unit a la voracitat de l’activitat immobiliària, està produint al País Valencià greus i irreparables danys a aqueixos valors. A més, aquesta deterioració s’està produint per igual en les tres províncies.

En la ciutat de València destaca la destrucció per part de l’Ajuntament del barri del Cabanyal, un barri d’habitatges baixos del segle XIX i principis del XX, que es pretén “rehabilitar” des de fa diversos anys, tenint davant una forta oposició veïnal. Aquesta “rehabilitació” passa per la demolició dels habitatges, en la seua majoria catalogats, i que l’ajuntament ha descatalogat recentment per a procedir al seu enderrocament, per a la seua transformació en un barri “modern” amb bulevars, i amb un nivell social més “selecte”. Les demolicions ja s’han iniciat.

En la ciutat d’Alacant i municipis del voltant, s’està produint una agressió important i irreversible sobre les denominades Torres de l’Horta. En el que fins a fa poc era l’horta d’Alacant, existien diseminadas una sèrie de torres aïllades, fins a 19, construïdes en els segles XVI i XVII, la finalitat dels quals era defensiva, enfront de les freqüents incursions dels pirates berberiscos.

No obstant això, la intensa activitat urbanística que s’està portant a terme en aqueixa zona, ja ha envoltat d’habitatges algunes d’elles, arribant a situar-se les tanques i parets dels nous edificis a escassos 2 metres d’alguna de les torres, produint sobre les mateixes una gran agressió paisatgística. A més, segons el Pla General d’Ordenació Urbana d’Alacant (actualment en tramitació), on se situen la major part de les Torres de l’Horta es contempla la creació d’un nou sector urbanístic, que preveu la construcció de 16.000 nous habitatges i un camp de golf, que acabaria amb les restes de l’antiga horta d’Alacant, i que engoliria en el seu interior les 19 torres existents.

Finalment, en la ciutat de Castelló es pretén construir una línia de trolebús que travessarà per mitjà del jardí romàntic Ribalta, que va ser declarat Bé d’Interès Cultural i Conjunt Històric Artístic en 1981. El pas del trolebús comporta la creació d’una plataforma de ciment de 7 metres d’ample, que partirà el parc en dos, afectant a espècies arbóries de gran port i valor botànic.

Per tot allò, Ecologistes en Acció, exigeix a la Generalitat Valenciana que impedisca els tres atemptats contra el patrimoni històric, arqueològic i cultural abans esmentats, i demana als ajuntaments de València, Alacant i Castelló, que no permeten que l’activitat immobiliària, per molts beneficis econòmics que genere (per cert, per a uns pocs), acabe amb el patrimoni històric, arqueològic i cultural d’aqueixes ciutats.

www.ecologistesenaccio.org

Reenviat per:
Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció
Apartat de Correus 252
03800 Alcoi (l'Alcoià)
Correu-e: alcoi@ecologistesenaccio.org
http://www.xarxaneta.org/~carrasca

temes_noticies: