AGENDA CASAL D'ELX-GENER 2009

Dijous, 15 de gener a les 20:00 hores al Casal Jaume I d'Elx

“MOSTRA PARTICIPATIVA DE DANSES TRADICIONALS VALENCIANES” de la mà del grup de Balls tracionals CALENDURA D'ELX, podràs aprendre de forma gratuïta les nostres danses tradicionals que ballarem amb tu, si t'abelleix venir-hi, el dijous 15 de gener i també el 26 de febrer. Rondalla de balls tradicionals CALENDURA D'ELX: http://www.eselx.com/ficha.aspx?canal=cultura&id=15376

Divendres, 16 de gener a les 20:00 hores al Casal Jaume I d'Elx

INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ “1908-2008 CENTENARI DE LA SENYERA ESTELADA”.

Un cop acabada la guerra d’Independència de Cuba, es va crear, a Santiago, l’any 1906, el Centre Catalanista de Santiago, on ja es podia veure un primer apunt de la futura bandera catalana estelada: Al mig d’una senyera, damunt mateix de les quatre barres, hi lluïa un estel blanc de cinc puntes. Prenent doncs com a model la bandera de Cuba, Vicenç Ballester, que hi residí temporalment i n’admirà la seva lluita contra l’imperi espanyol, impulsà el disseny definitiu de la bandera del triangle i l’estel.
Els colors tenen la mateixa simbologia que els dels ideals de la revolució francesa, posteriorment adoptats a la bandera dels EUA i finalment a la cubana. El triangle blau representa el blau del cel – la humanitat – on al bell mig hi llueix l’estel blanc de la llibertat.

Més informació: http://www.estelada.cat/
Aquesta exposició romandrà al Casal fins al 31 de gener.

Dijous, 22 de gener a les 20:00 hores al Casal Jaume I d'Elx

'EL REPUBLICANISME SOBIRANISTA VALENCIÀ TÉ UNA CITA EL 16 DE MAIG DEL 2009 A CASTELLÓ DE LA PLANA AMB L'ARRIBADA DEL “II TREN REPUBLICÀ'” PROCEDENT D'ORIOLA'
presentat per Víctor Baeta.

Per quart any consecutiu la Coordinadora del País Valencià per la República reunida a Alacant el 13 de setembre del 2008 va convocar la manifestació republicana, enguany a Castelló de la Plana el dissabte 16 de maig del 2009 i el 'II Tren republicà' que eixint d'Oriola arribarà a Castelló.
http://www.republicavalenciana.org/
http://www.valencianisme.com/forums/viewtopic.php?p=40538#40538%C2%A0

divendres 23 de Gener a les 20:00h
FORA PROGRAMACIÓ XERRADA SOBRE SINDICALISME. Coordinadora obrera sindical (COS)

Dijous, 29 de gener a les 20:00 hores al Casal Jaume I d'Elx

Presentació-Xerrada del llibre “MÀGIA PER A UN POBLE”. A càrrec del seu autor Francesc Gisbert i Muñoz.
Aquest llibre d'edicions del Bullent, és una guia de criatures, creences i tradicions relacionades amb la màgia. En la primera part, “Criatures màgiques”, l’autor revisa els mites en què creien els nostres avantpassats: les bubotes, els donyets, les encantades, els gegants, els ogres, els dracs, les serps… amb exemples extrets de la tradició oral dels nostres pobles. La segona part del llibre, “Costums i creences màgiques”, ofereix als lectors més aventurers una ruta de tresors amagats; explica quins eren i en què consistien els oficis màgics tradicionals (curanders, oracioners, tallanúvols…), amb els mètodes i rituals per a curar malalties; recorre els dies més assenyalats del calendari màgicoreligiós, per recordar els orígens ancestrals de les nostres celebracions; i per últim, dóna a conèixer les plantes més importants amb propietats màgiques i medicinals. Tot això, acompanyat d’un estil senzill i una clara voluntat divulgativa, que fa la lectura amena, divertida i estimulant, de la primera a l’última pàgina.

Dissabte, 31 de gener del 2009:

CONFERÈNCIA “L’EUROPA DEL FUTUR”
a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània C/ Sant Ferran, 12 (València).
Jornada de debat adreçada a socis i sòcies. Places limitades. Cal inscripció
L’EUROPA DEL FUTUR

 • A les 10 h. acreditacions
 • Presentació de la Conferència: “Els Països Catalans en l’Europa del segle XXI: centre o perifèria?”, a càrrec de Joan B. Casas

  El segle XXI significa per als Països Catalans un punt de cruïlla, en el sentit que patim tensions de signe contradictori (la construcció econòmica i política d’Europa, el context de globalització, la resistència de l’Estat espanyol a acceptar qualsevol canvi pel que fa al finançament o la seva plurinacionalitat…) que tant es poden resoldre negativament com positiva. I això és particularment cert per a la nostra posició en l’economia europea i, per tant, el futur del nostre benestar social.
  Joan B. Casas és Degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Soci-Director de FAURA-CASAS Auditors-Consultors, S.L, autor del llibre “Fonaments econòmics de l’EURAM”, i vice-president de l’Institut d’Economia i Empresa Joan Ignasi Villalonga.

 • Pausa-cafè
 • “L’autodeterminació vista des de Brussel·les”, a càrrec d’Albert Royo i Alfons López Tena

  Mentre l’Estat espanyol es resisteix a acceptar el dret de decidir de les nacions que en formen part, a Europa han tingut lloc els darrers anys alguns processos interessants en aquest sentit (el procés de pau irlandès, l’autodeterminació de Montenegro i Kosovo…).

  Albert Royo i Mariné. Nascut a Barcelona el 1977. Llicenciat en Ciències Polítiques i Màster en Anàlisi Econòmica Aplicada per la Universitat Pompeu Fabra. Actualment, és responsable de relacions amb la premsa i attaché polític a la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. Ha estat secretari de Cooperació Exterior i d’Afers Exteriors al Govern de la Generalitat (2004-2007). Ha treballat a la Delegació de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea i al Comitè de les Regions de la UE. És vicepresident de l’associació Horitzó Europa.

  Alfons López Tena és nascut a Sagunt el 1957. Llicenciat en Dret per la Universitat de València, ha estat notari de Tàrrega, Xàtiva i Barcelona i vocal del Consell General del Poder Judicial. És membre del Consell Nacional de CDC, de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural, de la Fundació Catalunya Oberta, de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics i del Cercle d’Estudis Sobiranistes, entre moltes altres entitats. És autor del llibre “Catalunya sota Espanya. L’opressió nacional en democràcia”.

 • Dinar
 • Conferència 3: Bèlgica (títol i ponent pendent de confirmació: estem realitzant gestions amb el Vlaamse Liberalen en Democraten (VLD) -Liberals i Demòcrates Flamencs- per tal de confirmar l’assistència d’algun representant seu.

  Bèlgica és un cas molt particular d’estat binacional en el centre de l’Europa occidental, format per les comunitats valona i flamenca. Precisament l’assumpció de la seua plurinacionalitat és un exemple real i concret de model d’estat ben diferent de l’unitarisme espanyol i francès. D’altra banda, l’actual context de debat entre ambdues comunitats amb l’horitzó d’una reforma de l’estat i fins i tot una separació de flamencs i valons pot significar un important precedent jurídic al cor de la Unió Europea.

Notes:

 • La Conferència –adreçada a socis i sòcies- es celebrarà a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (carrer de Sant Ferran, 12, de València). Les places són limitades (per estricte ordre d’inscripció) i per a l’assistència és obligatòria la inscripció. Més informació a www.acpv.cat i 96 315 77 99.
 • El preu de la matrícula és de 10 € per a menors de 30 anys i de 20 € per a majors de 30 anys (inclou dret a assistència, dinar i material). Cal ingressar-ho en el compte (2100-0700-12-0200294927, titular ACPV) abans del 27 de gener (féu constar el vostre nom en fer l’ingrés)
temes_noticies: