Col·lectius ecologistes denuncies una tala massiva de carrasques al Comtat

Segons el grup ecologista, aquesta agressió afecta una superfície d’unes dos hectàrees on s’han tallat moltes desenes de carrasques adultes i ben desenvolupades, sense altre objectiu que extraure camionades de llenya. Les conseqüències són ben greus, ja que s’ha atemptat contra un dels dos o tres carrascals millor desenvolupats i més madurs de tota la comarca del Comtat. Cal dir, a més, que aquesta zona està inclosa en el Lloc d’Interés Comunitari "Valls de la Marina", que integra la Xarxa europea Natura 2000, i també forma part de l’àrea d’amortiment d’impactes del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva.

L’àrea afectada per l’agressió, que fita amb la comarca de la Marina Alta, pateix ja una forta desforestació a conseqüència dels incendis que periòdicament arrasen les formacions vegetals, les quals només amb moltes dificultats poden arribar a l’estat adult -com és el cas excepcional del carrascal on s’ha produït aquesta tala.

Sembla que aquesta actuació, fortament impactant i abusiva, no compta amb cap projecte o estudi que la puga justificar mínimament, sinó que es tracta simplement d’una extracció pura i dura de fusta de carrasca, que ha provocat el desmantellament, des del punt de vista formal i ecològic, d’una vegetació que evolucionava ràpidament cap a la situació de clímax o màxim desenvolupament vegetal, amb un augment i millora important de la seua biodiversitat.

La Carrasca-Ecologistes en Acció denunciarà aquesta atemptat a la Conselleria de Territori i Habitatge, exigint-li que identifique urgentment els autors de la destrossa i que els aplique una sanció exemplar. El grup ecologista està convençut que aquesta tala no compta amb l’autorització de la Conselleria; si fóra així, considera que el cas seria encara més greu i que s’hauria d’obrir una investigació i depurar les corresponents responsabilitats en el si d’aquest organisme.

Aquesta tala també posa en evidència la falta d’agents forestals i de mitjans suficients per a la vigilància i protecció efectiva de les nostres serres, necessària per a prevenir les agressions ambientals i detectar ràpidament les que no s’hagen pogut impedir, de manera que s’eviten danys que, en termes ambientals, solen ser irreparables i irreversibles.

Per últim, el col·lectiu ecologista denuncia les contínues declaracions exclusivament propagandístiques d’Esteban González Pons, conseller de Territori i Habitatge, sobre l’increment dels efectius dedicats a la vigilància, denúncia i persecució dels atemptats ambientals. La imatge que pretén vendre el conseller contrasta fortament amb l’existència de nombroses agressions ambientals que queden sense les sancions oportunes, sovint a causa de la falta de voluntat política.

temes_noticies: