Casal Popular de Castelló

 • EXPOSICIÓ I PRESENTACIÓ DE LLIBRES SOBRE REPRESSIÓ FRANQUISTA A BORRIANA

  El Col·lectiu Escletxa de Borriana i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló organitzen del 16 al 24 de gener al Centre Municipal de Cultura La Mercè de Borriana diferents actes sobre repressió franquista i memòria històrica:

  1. divendres 16 de gener a les 19 hores, inauguració de l'exposició: "Víctimes de la repressió franquista a les comarques de Castelló", i que podrà visitar-se fins el 24 de gener.
  2. dijous 22 de gener a les 19 hores, presentació dels llibres "La Repressió franquista al País Valencià: Borriana i Manises" a càrrec de Teresa Armengot i Juan Luis Porcar, i altres dos títols de la col·lecció «Memòria» de la Comissió de la Veritat: "La Repressió franquista al País Valencià: recull bibliogràfic", de Ricard Camil Torres i "Una presó amb vistes al mar: el drama del port d'Alacant, març de 1939", de J. M. Santacreu.

  + Informació: http://www.memoriacastello.cat/
  http://escletxa-borriana.blogspot.com/2009/01/presentaci-del-llibre-i-xarrada-la.html

 • CONCENTRACIÓ de SOLIDARITAT amb el DAVID de VILAFRANCA
  Dijous 15 de gener a les 20 hores al Casal Popular de Castelló

  Companyes i companys,
  El passat 6 de gener, els mossos d'esquadra van detindre en David de l'Associació Cultural La Fornal de Vilafranca del Penedès el van traslladar a la comissaria de Vilafranca, on li van negar l'assistència d'un advocat. Hi passà la nit, fins que el van traslladar al jutjat de guàrdia de la vila on, finalment, després de gairebé deu hores de desinformació, li van comunicar el motiu de la detenció i de l'empresonament immediat.
  La detenció i l'execució d'ingrés a la presó es basa en una ordre de crida i cerca dictada el mes de maig del 2008 —que no havia estat notificada— arran d'una sentència condemnatòria relativa a la manifestació antifeixista del 12 d'octubre de 1998.
  Malgrat que la mateixa legislació espanyola estableix que no es pot ingressar a la presó amb una pena inferior a dos anys, la titular del Jutjat Penal núm. 15 de Barcelona, Isabel Gallardo, ha recuperat uns antecedents per insubmissió, ja cancel·lats, per tal de poder segrestar en David de La Fornal.

  Davant d'un nou cas de persecució política, mostrem-los la nostra resposta en forma de solidaritat amb el company !

  Trobareu el manifest, adhesions i tota la informació sobre el cas a la pàgina
  http://davidvilafranca.blogspot.com/

 • david+vilafranca_cartell+mani

 • Concentració de Solidaritat amb Palestina
  divendres 16 de gener a les 20 hores (Plaça Ma Agustina)

  Organitza: Plataforma per Palestina

  Si la barbàrie de l'Estat d'Israel no s'atura, la nostra solidaritat tampoc !
  Acudeix i mostra'ls el teu rebuig !

  Després de l'èxit de la concentració de solidaritat amb Palestina del passat divendres a Castelló, i amb la intenció de sumar i coordinar esforços diferents col·lectius, organitzacions i individualitats (inclós el Casal Popular) vam conformar la Plataforma per Palestina.

  Així, us animem a participar-hi i a sumar-vos a les convocatòries de la mateixa: divendres 16 de gener a les 20 hores CONCENTRACIÓ a la Plaça Ma Agustina

 • grafic+aturem+cs

 • 303é ANIVERSARI DE L'INCENDI DE VILA-REAL

  CONCENTRACIÓ

  Dissabte 17 de gener, a les 12 hores

  , davant la placa d'"homenatge als defensors de la vila" que hi ha al C/ Major Sant Jaume, cantonada amb el C/ Pere III

  (Vegeu el mapa: http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=ca&geocode=&q=Pere+III,+Vila-real&sll=39.987643,-0.035706&sspn=0.606062,1.153564&ie=UTF8&ll=39.941495,-0.099006&spn=0.009476,0.018024&z=15&iwloc=addr)

  Convoca: Comissió 300 anys

  Manifest:

  Un any més, les militants i simpatitzants de l'Esquerra Independentista comarcal, agrupats en la campanya dels "300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència", eixim al carrer en commemoració de l'incendi de Vila-real, per a retre homenatge als nostres heroics avantpassats.

  El 12 de gener de 1706 representa, tot i el tràgic desenllaç d'aquella jornada, una de les pàgines més brillants de la història de Vila-real; i les vila-realenques d'avui dia podem estar ben orgulloses de la gesta dels nostres avis, els quals únicament van poder ser derrotats mitjançant la més miserable de les traïcions…

  Repassem un poc la història: el Conde de las Torres, un altre "dimoni emplomat" i "incendiari malabava", volia fer-se perdonar antigues vel·leitats austriacistes i va suposar que les convulsions creades per la revolta antisenyorial dels maulets li facilitarien guanyar el Regne de València per a la causa borbònica; però, veient que els únics resultats de la seua ràtzia eren sengles fracassos a Peníscola i Sant Mateu, i adonant-se'n del perill que corria la seua reputació, necessitava urgentment un triomf fàcil i va elegir com a víctima de la seua venjança el nostre poble (que es trobava indefens, sense guarnició militar i sense més protecció que la fèrria voluntat de resistència exhibida pels seus habitants). Això no obstant, després de tot un dia d'incessant combat, en el qual ancians i dones es van batre amb el mateix coratge i efectivitat que els joves miquelets, l'exèrcit castellà –a pesar de gaudir d'una aclaparadora superioritat– només va poder doblegar l'acarnissada defensa dels vilatans valent-se d'un deshonrós ardit: pretextant raons humanitàries (que els seus ferits pogueren rebre millor atenció mèdica) va aconseguir que li obrírem les portes de la vila i –ai!– va desencadenar un espantós carnatge… Més de 300 morts i uns 200 presoners (és a dir, una quarta part del cens de l'època), a més de l'"universal incendi", provocat de forma absolutament gratuïta quan ja havien acabat la batalla i el saqueig, és el balanç d'aquella trista acció, que havia de servir de "general escarmiento" per a tot el país: després d'"el desgraciat cas de Vila-real" totes les viles austriacistes ja sabien què podien esperar del Borbó.

  No es tracta de remoure "fantasmes del passat", ni de "contar batalletes" que ja no li interessen gairebé a ningú; però, si aspirem a decidir el nostre propi futur i a viure com a persones lliures en una terra lliure, hem de mostrar-nos dignes de la nostra herència i, cridant –com feien aquells camperols– "ni Espanya ni França, sinó visca la terra i muyra malgovern", continuar rebel·lant-nos contra totes les injustícies i contra totes les imposicions: ocupació borbònica, ocupació franquista, pseudodemocràcia… 303 anys després continuem lluitant per la llibertat!

  VILA-REAL: SOCARRADA, PERÒ NO VENÇUDA !

 • 303-VR-2

Casal Popular de Castelló
c/ d'Amunt, 167
12001 - Castelló de la Plana
(La Plana Alta - Països Catalans)
casalpopular@moviments.net
http://laplana.indymedia.org

temes_noticies: