El tancament de les escoles de Balones i Alcoleja i el Pla Eòlic

Article d'opinió: Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat
El Comtat, 30 de gener del 2007

La noticia del tancament de les escoles de Balones i Alcoleja no és més que la “crònica d'una mort anunciada” i la constatació de què l'Administració Valenciana no creu en el futur dels nostres pobles.

Des de què es començà a parlar del projecte d'instal·lar centrals eòliques en les rodalies d'aquests pobles, ja auguràvem que això significaria la desaparició del turisme rural i un fre important al desenvolupament econòmic de la comarca.

L'Administració Valenciana va assegurar que els parcs eòlics contribuirien al desenvolupament rural i que s'anaven a crear desenes de llocs de treball i que hi hauria compensacions milionàries per als pobles afectats.

Pel que sembla, ni ells mateixos es cregueren aquests arguments. Els va mancar temps per a tancar escoles. Mai no van creure en el futur dels nostres pobles. Ens van “vendre” que amb els aerogeneradors s'arreglarien tots els problemes dels pobles i ara els resultats són els següents: el projecte de les centrals eòliques continua endavant i les escoles es tanquen. El tan publicitat programa de “sàvia rural” que afectava a tots aquests pobles ha quedat en no-res. Demà es tancaran també les nostres cases.

Recordem que Balones, i la resta de pobles afectats, no van ser triats com a destí dels parcs eòlics perquè existira més vent que en altres llocs ni perquè aquesta zona necessitava molta energia. L'Administració Valenciana va decidir que el destí d'aquesta comarca fora el de “pati de darrere” on col·locar les instal·lacions industrials que en altres llocs eren rebutjades.

Mai no sabrem si s'instal·laren els aerogeneradors perquè ja donaven per morts els pobles o si es van morir perquè s'instal·laren els aerogeneradors.

Els promesos llocs de treball estaven destinats a altres pobles més grans i la promesa (i suposada) “pluja de milions” compensatòria acabaria lluny d'ací.

L'Administració Valenciana sabia sobradament que amb el Pla Eòlic s'estava donant el “tir de gràcia” als nostres pobles. Allò que era necessari per a sobreviure eren més serveis i millors comunicacions. Allò que menys necessari era per als nostres pobles eren els molins a un quilòmetre de les cases i les línies d'alta tensió a cent metres, o la completa destrucció del paisatge.

Així no hi havia futur possible.

Senyors de l'Administració Valenciana, si de veritat volen apostar pel futur dels nostres pobles, la recepta és senzilla: respecten-los, doten-los de serveis: ni urbanitzacions salvatges, ni pati de darrere i, és clar, menys molins i més escoles.

Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat
>

temes_noticies: 

Comentaris

Sí que és una pena el que està succeint als pobles de la comunitat, però no crec que aquest siga realment un exemple. Podem posar en dubte que els estudis no han estat rigorosos, llavors només cal denunciar que no s'han complit els requisits (i aquestes energies, subvencionades per la UE, han d'estar totalment justificades quant al lloc d'ocupació).

Al poble del costat del meu, hi ha un partit que es queixa de que al descampat del darrere es farà un polígon (que ja s'està fent). També es queixen de que l'autovia no para on hauria de parar, etc. I després es queixen de que al poble no hi ha moviment i l'alcaldessa no fa res per desenvolupar-lo.

Hi ha gent que es queixa de que no es desenvolupen les energies renovables i d'altra que es queixa perquè els molins els posen al costat de sa casa.

No podem frenar el desenvolupament, hem de controlar-lo. És a dir: si la instal·lació no la considereu adequada, denuncieu-lo formalment.

I, per descomptat, si tanquen un col·legi, s'ha d'obrir un altre.

En fi, saluT i espere que continueu actius per tal de que les coses acaben eixint bé.
___________________________
www.somgnu.org