El curs de català en línia Parla.cat obre la inscripció per la modalitat de tutoria
- Destaquem
- La FOLC i l'Enganxa't a la música organitzen el Lliga’t a la música, primer concurs dels Països Catalans adreçat als joves
Què és el Lliga't ?
Aquest és el nom d'un nou concurs que va adreçat als joves grups de música o solistes que resideixen en l'àmbit del territori de llengua catalana. Es tracta de la primera gran oportunitat de futur en el món de la música. El Lliga't a la música té com a objectiu incidir en l'ús de la llengua entre els joves i, especialment, entre els estudiants dels instituts i escoles de música dels Països Catalans.
Quins requisits s'han de complir per participar-hi ?
Per a poder participar en el Lliga't caldrà que la meitat dels membres del grup tinguin entre 14 i 18 anys. Els grups o solistes participants podreu practicar qualsevol estil de música, sempre i quan sigui cantat. Els participants en el concurs hauran de presentar un mínim de 3 cançons pròpies (no versions), i totes hauran de ser en català.
Com es poden presentar al Lliga't ?
Els grups o solistes hauran de penjar les seves cançons directament al web www.terceravia.org/lligat, on també hi trobaran la fitxa d'inscripció al concurs. També poden presentar els seus CD o maquetes i la fitxa d'inscripció al carrer poeta Vicent Garcia, 3, 43500 de Tortosa (Baix Ebre).
Tant si el participant fa la inscripció per Internet com si ho envia per correu postal, caldrà que presenti una còpia dels DNI dels membres d'entre 14 i 18 anys del grup a la mateixa adreça de correu postal o bé a lligat@folc.cat.
Quan de temps hi ha per participar-hi ?
El període de recepció de maquetes serà del 23 de gener al 20 de març de 2009.
Quan se sabrà qui ha guanyat ?
El jurat, format per representants del món musical, cultural i educatiu, donarà a conèixer el resultat del concurs el dia 6 d'abril de 2009.
Quin és el premi ?
El grup o solista guanyador tindrà com a premi principal un val de compra per valor de 1.000 euros que hauran de ser bescanviats per material musical a l'establiment que indiqui l'organització del concurs.
El guanyador del Lliga't a la música2009 es classificarà directament entre els 20 primers de la primera fase de la convocatòria del concurs de maquetes dels Països Catalans 'Enganxa't a la música' 2009. Com a conseqüència d'això, no caldrà que es presenti voluntàriament a l'Enganxa't '09 i, a més, s'hi inclourà, s'inclourà una cançó del grup en la gravació del CD recopilatori promocional Enganxa't a la música 2009 que s'editarà per Sant Jordi 2010.
El grup escollit també podrà actuar com a mínim en un concert en directe a qualsevol punt dels Països Catalans.
Qui organitza el Lliga't ?
El Lliga't a la música està organitzat per la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), entitat que aplega 70 organitzacions que treballen per la llengua, i pel concurs de maquetes dels Països Catalans 'Enganxa't a la música', concurs referent al nostre país adreçat a aquells artistes que volen donar un salt al món musical professional amb l'edició d'un disc i una gira de concerts en els principals festivals. El Lliga't compta també amb el suport de Tercera Via.
En l'acte de presentació del concurs celebrat a la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, al Palau Abària de Tortosa, han intervingut el secretari general de Joventut de la Generalitat, Eugeni Villalbí, la presidenta de la Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), Elisenda Romeu, i el coordinador del concurs Enganxa't a la música, Josep Cartanyà. A l'acte també hi ha assistit el delegat del Govern a les Terres
de l'Ebre, Lluís Salvadó, i la responsable de Política Lingüística a les Terres de l'Ebre, Montse Ingla, entre altres.Per a més informació: www.folc.cat
Consulteu les bases a: www.terceravia.org/apegat
- Presenten dues exposicions per impulsar el català com a eina de cohesió social
La Plataforma per la Llengua ha editat les exposicions "Obre't en català!" i "El català? És chévere!", a través de les quals es vol implicar tant als catalans com als nouvinguts per fomentar la llengua catalana com a eina de cohesió social. Les dues mostres, que s'han presentat avui al Parlament de Catalunya, s'emmarquen dins de la campanya d'acollida lingüística.
L'exposició "El català? És chévere!" va dirigida a la població nouvinguda i concretament a la població catalana d'origen llatinoamericà, mentre que "Obre't en català!" s'adreça a la societat d'acollida i remarca la necessitat de parlar en català amb les persones nouvingudes que no coneixen la llengua.
La paraula chévere prové del mot calabar (llengua africana parlada a Nigèria i al Camerun) "sébede", que significa engalanar-se profusament, vestir-se amb elegància. Amb el pas dels anys la paraula ha anat agafant el sentit de tot allò relacionat amb bo, agradable, excel·lent, meravellós, etc.
L'exposició "El català? És chévere!", doncs, té com a objectiu apropar el català a les persones que, procedents dels diferents països de Llatinoamèrica, s'han establert durant els darrers anys en algun dels territoris de parla catalana. L'exposició explica, de manera gràfica i entenedora, alguns aspectes de la llengua catalana, inclou apunts sociolingüístics i mostra, finalment, els avantatges que obtenen els qui l'adopten.
Per altra banda, "Obre't en català!" mostra l'oportunitat que ens ofereix la nova immigració per tal d'abandonar actituds acomplexades i pròpies d'un context de repressió, i adoptar formes més inclusives i obertes per relacionar-nos, sense renunciar a la llengua catalana. L'hàbit de canviar la llengua amb les persones d'origen estranger, tot i ser molt comú entre els catalanoparlants, és força excepcional en altres comunitats comparables d'estats democràtics. Es tracta d'una conducta que impedeix a aquestes persones l'accés a la nostra comunitat lingüística, i en molts casos les condemna a portar l'etiqueta d'"immigrants".
L'objectiu d'aquestes dues exposicions és fer-nos reflexionar sobre la importància que té l'acollida lingüística en el si de la nostra societat.
Totes dues formen part del conjunt d'eines que promovem des de l'àrea d'acollida lingüística de la Plataforma per la Llengua i que oferim a entitats i ajuntaments del nostre país per tal de donar-los un cop de mà en aquest objectiu d'acostar la nostra llengua a les persones nouvingudes.
Després de la presentació d'avui al Parlament de Catalunya, que ha estat presidida pel president del Parlament de Catalunya, el M. H. Sr. Ernest Benach, i que ha comptat amb la presència del secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, la presidenta de l'associació FASAMCAT, Laura Rojas, i el coordinador de la Plataforma per la Llengua, Daniel Mundet, cadascuna de les dues exposicions recorrerà diverses poblacions, institucions i municipis catalans. "Obre't en català!" es podrà visitar del 6 al 24 de febrer a la Biblioteca Ignasi Iglesias - Can Fabra del barri de Sant Andreu de Barcelona i del 25 de febrer al 3 de març al Centre Cívic Pati Llimona (Barcelona). Les dues exposicions es podran visitar juntes de nou del 3 de març al 3 d'abril al Palau Robert de Barcelona. L'exposició "El català? És chévere!" es podrà visitar els dies 4 i 5 d'abril a la fira Vive, durant tot el mes de juny a la Federació d'Entitats Llatinoamericanes de Catalunya (FEDELATINA) i al juliol al Centre Bolivià Català al Centre Cívic Drassanes. Podeu descarregar-vos el vídeo complet de l'acte a www.parlament.cat.
- Inauguració de l'exposició de la FOLC: 'Realitat i vitalitat de la llengua catalana' a l'Institut d'Estudis Catalans
La inauguració de l'exposició 'Realitat i vitalitat de la llengua catalana' de la FOLC va anar a càrrec del Sr. Joan Martí i Castell, president de la Secció Filològica de l'IEC; la Sra. Elisenda Romeu i Oller, presidenta de la FOLC, i el Sr. Jordi Solé i Camardons, comissari de l'exposició. Clourà l'acte el Sr. Bernat Joan i Marí, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.
La inauguració va tenir lloc el passat dilluns 10 de novembre, a la sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (c. del Carme, 47 de Barcelona), a les 19 h. [+]
Aquesta és una exposició sobre l’ús social del català, que vol mostrar la realitat de l’existència de la llengua amb els següents eixos temàtics: els territoris on es parla el català, la realitat desigual dels usos idiomàtics, la vitalitat i la història de la llengua catalana.
No partim de plantejaments ni pessimistes ni optimistes, perquè no volem expressar situacions o predisposicions anímiques, ni volem fer propaganda partidista. Volem expressar la realitat tal com és, subratllant la vitalitat enorme de la llengua malgrat segles de persecució política, repressió dels usos lingüístics, prohibicions, ocultació
vergonyant de la realitat catalana o submissió lingüística dels parlants derivada d’aquella repressió.Proposem l’autoestima: no som una llengua petita, el català forma part del 2,5% de les llengües més parlades del món, compartim una història de més de mil anys plena de contribucions de primera categoria que la comunitat lingüística catalana ha brindat a la
humanitat en l’àmbit de la literatura i en altres expressions artístiques i culturals.SOL·LICITUD DE L'EXPOSICIÓ
Si voleu portar l'exposició al vostre municipi, només cal que ens la demaneu.
Per fer-ho, ens heu d'enviar les dades següents a l'a/e info@folc.cat:Nom de l’ens/organització sol·licitant
Adreça
Municipi i codi postal
NIF
Nom de la persona de contacte
Telèfon de la persona de contacte
A/e de la persona de contacte
Dates en què es sol·licita l’exposició
Intervenció del comissari de l’exposició: SÍ/NO
Breu descripció de l’acte on s’emmarca l’exposició
- Fins el proper 25 d'octubre restarà oberta la inscripció per a noves matriculacions de la modalitat de "tutoria" del curs de català en línia Parla.cat [+]
- La revista Secundària convoca el concurs "Ficcions" als instituts dels Països Catalans
Secundèria és una revista gratuïta per a joves d'ESO i Batxillerat. La revista Secundèria ha convocat la tercera edició del concurs Ficcions amb l’objectiu de fomentar la imaginació dels estudiants de secundària a partir de la creació d’històries. [+]
- En deu dies, gairebé 1.500 persones han signat a favor d'una llei pel català
i l'aragonèsJa són al voltant de 1.500 persones, a dia 4 de febrer, les que han signat la petició en línia per tal que Aragó es doti d'una «Llei de llengües adequada a les necessitats bàsiques» del català i de l'aragonès, els dos idiomes minoritzats que es parlen al territori d'aquesta comunitat autònoma.
La campanya va començar a arreplegar signatures el 25 de gener, i també s'hi
han sumat onze entitats. [+] - Andorra: el català torna a Eurovisió
El català tornarà a escoltar-se a Eurovisió. Andorra hi presenta aquest any una cançó íntegrament en català, La teva decisió, que cantarà Susanne Georgi, danesa resident al Principat des de fa tretze anys. [+]
- L’Obra Cultural Balear considera “insuficient” l’acord sobre la recepció de
TV3L'Obra Cultural Balear ha fet avui, a Can Alcover, una roda de premsa per valorar l'acord de reciprocitat signat entre el Govern de les Illes Balears i el de la Generalitat de Catalunya que garanteix la recepció de TV3 a Balears i d'IB3 a Catalunya. [+]
- Arriben els llibres digitals en català
Les editorials catalanes Angle, Cossetània i Bromera han anunciat que comercialitzaran aquest mes uns quinze títols en català en format digital.
Amb preus més assequibles que les versions en paper, es podran adquirir al web Edi.cat. [+]
- e-Butlletí de la Comissió de la Llengua Catalana - Gener 09. [+]
- La CE defensa les classes d'Erasmus en català
Demana a l'Estat espanyol que 'preservi i promogui el multilingüisme' en lloc d'estar 'a la defensiva' [+]
- Balears: més inscrits als cursos de català perquè la gent veu que és útil
per trobar feinaUn total de 2.277 persones s’han matriculat, només a Palma, als cursos de català que organitza el Consorci per al foment de la llengua catalana i la projecció exterior de la cultura de les Illes Balears (Cofuc), segons informà ahir el mateix gerent de l’entitat, Jaume Payeras. [+]
- L'arribada de la TDT a les balears pot significar un retrocès del català a la televisió
L’arribada de la TDT (televisió digital terrestre) pot significar un retrocés de l’ús de la llengua catalana en l’àmbit televisiu. [+]
- Inauguren un projecte de recursos per a Wordpress en català
El passat 2 de febrer es va presentar el projecte "Recursos WordPress", que preten aglutinar "un bon recopilatori de recursos relacionats amb WordPress, una de les plataformes de blogs més conegudes", i en català. [+]
- Google estrena el Google Earth 5 i hi incorpora el català
Google acaba d'estrenar la versió 5 del Google Earth, un programa gratuït, disponible per a Linux, Windows i Mac, que permet al seu usuari volar a qualsevol punt de la Terra per veure imatges de satèl·lit, mapes, terreny, edificis en 3D, des de les galàxies de l'espai exterior fins als canyons de l'oceà. [+]
- TV3 torna a ser líder d’audiència després de tres anys
Els programes més vistos han estat els Telenotícies, el Barça, Polònia i Ventdelplà. [+]
- Una novel·la sobre l'extinció del català, premiada amb el Ramon Llull
La novel·la 'L'últim home que parlava català', escrita pel diplomàtic Carles Casajuana, ha estat la guanyadora del premi Ramon Llull, que s'ha entregat aquest dijous al Principat d'Andorra. [+]
- La SEAT a Andorra té el web només en català
I el web no és seat.ad sinó http://www.seat.cat/. A Catalunya no ofereixen pas la versió en català. Perquè?
- La Generalitat va atornar 240.000 € a l'Ajuntament de Perpinyà per promocionar el català
La Conselleria de Vicepresidència, encapçalada per Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC), va subvencionar amb 240.000 euros a l'Ajuntament de Perpinyà (Rosselló) per promoure el català al llarg del 2008, segons dues resolucions publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), recollides per Europa Press. [+]
- Ja es coneixen els premis Enderrock del 2009
Els Premis Enderrock ja tenen guanyadors!
Albert Pla, Miquel Abras, Pau Alabajos i Quico el Célio, El Noi i El Mut de Ferreries han estat els grans vencedors de la votació popular dels Premis Enderrock 2009, al costat d’artistes com Lax'n'Busto, Gossos o Albert Fibla i Miquel Gil. [+]
- Cinema en valencià 2009 a Alacant
La Universitat d'Alacant reprèn el cicle de cinema d'estrena en valencià [+]
- Actualització del resum de situació del Baròmetre de l'ús del català a Internet a 25-1-2009
Bread & Butter diu adéu a Barcelona sense haver utilitzat mai el català a la seva web.
Tampoc no ho ha fet mai el Mobile World Congress, que se celebrarà el mes de febrer.
Aigua Viladrau (Nestlé) ha incorporat versió en català a la seva web.
El Teatre Goya ha incorporat versió en català, amb el domini .cat, a la seva web.
Alguns productes del Grup Nutrexpa (ColaCao, Nocilla, La Piara, Okey, Phoskitos, Paladín i Granja San Francisco) han incorporat una versió molt reduïda en català, amb el domini .cat, a les seves web. [+]
- El Congrés d'Espanya admet preguntes en català... si es tradueixen al castellà
La Mesa del Congrés ha decidit aquesta tarda admetre gairebé totes les 500 preguntes que el diputat d'ERC Joan Tardà va registrar al desembre en català en anar acompanyades de la seva traducció al castellà, segons han informat avui a Europa Press fonts parlamentàries. [+]
- El president del Parlament Europeu insta Catalunya "a defensar primer la llengua a Espanya"
Hans-Gert Pöttering creu que s’ha de posar “límit” a l’ús dels idiomes a l’Eurocambra [+]
- Softcatalà ha registrat prop de 600.000 descàrregues de programes en català el 2008
Els més demanats han estat OpenOffice, Firefox i WinRAR [+]
- Grup de discussió del col·lectiu Català Sempre
Lletra 45 del Col·lectiu Català Sempre [+]
- Castellà, 154 ; Català,1: Ara, l'etiquetatge obligatori en castellà de les patates i els bolets
Ja en són 154. L'afany impositiu únic del castellà en l'etiquetatge de productes no afluixa. Tot just ha començat l'any i el govern de l'estat ja ha aprovat dues noves normes que imposen únicament el castellà en l'etiquetatge de productes. [+]
- La ministra d'Educació torna a reclamar les tres hores de castellà a les escoles de Catalunya
La ministra Mercedes Cabrera ha avalat la immersió lingüística argumentant que "no tinc cap dada que em demostri que els estudiants de les escoles catalanes tinguin un nivell més baix de castellà que els de la resta de comunitats autònomes". [+]
- El Síndic de Greuges considera que el govern valencià no garanteix l'ensenyament en valencià
El Síndic de Greuges valencià ha instat la Conselleria d'Educació de la Generalitat valenciana a adoptar "totes les mesures necessàries, ordinaries o extraordinaries, per garantir l'aplicació efectiva dels programes d'educació bilingüe a tots els centres finançats amb fons públics". [+]
- Músics catalans denuncien la falta de compromís dels mitjans nacionals amb la música del país
Per contra, defensen la tasca 'fonamental' dels mitjans locals [+]
- A la Rovira i Virgili el català és habitual a l'aula, però no a la recerca
Avançar cap a l'ús preferent del català com a llengua pròpia sense deixar de banda, però, l'augment del plurilingüisme dels estudiants i l'impuls del multilingüisme. [+]
- Només un 6% dels treballadors immigrants no espanyols parla el català
Un estudi de CCOO en base a les dades recollides pel Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) conclou que un 39% dels treballadors immigrants no entén el català davant un 50% que diu entendre'l. Sobre l'ús del català només un 6% dels treballadors immigrants assegura que el parla i el 5% el llegeix. [+]
- Compendi de normes d'estil i manual per a redactors i correctors, de Ramon Sangles
S'acaba de publicar el llibre titulat «Compendi de normes d'estil. Manual per a redactors i correctors» de Ramon Sangles. Ha estat editat per l'Associació Llengua Nacional i es ven, pràcticament, a preu de cost. A la llibreria ONA de Barcelona podeu trobar-lo per 6 euros. Si voleu, el llibre se us pot enviar a l'adreça postal que indiqueu i, en aquest cas, el preu és de 12 euros, preu que continua sent molt bo. Podeu demanar-lo a l'adreça electrònica llengua@llenguanacional.cat
Perquè us feu una idea del seu contingut, heus ací la pàgina de presentació del llibre:
«Fa una colla d'anys que van sortint llibres d'estil per a ajudar escriptors, redactors, correctors, etc. a l'hora d'elaborar els textos. Tots tenen punts en comú, però tots difereixen en qui-sap-los aspectes. Per això podem dir que no podem pas quedar-nos amb un de sol, ni amb dos, o tres... Cadascú, en la pràctica, es va fent el seu.
»Així, en la pràctica de la revista Llengua Nacional, ens hem anat fent també el nostre propi llibre d'estil, que ara publiquem perquè pugui ser útil als nostres col·laboradors i altres persones o institucions.
»A més de formular-hi els consells típics dels llibres d'estil, hi recollim temes que s'han publicat o reflectit en la nostra revista i que considerem encara poc coneguts dels professionals de la llengua. Naturalment, en cada cas esmentem la procedència.
»Ara bé, a més de fonamentar-nos en obres editades en català, hem tingut en compte manuals d'altres llengües, com l'alemany, l'anglès, el castellà, el francès, l'italià, el portuguès.
»No cal dir que la finalitat que cerquem és contribuir a assolir uns textos genuïns, bells, coherents...; en suma, propis d'una llengua ben normativitzada i culta.
»En el capítol d'agraïments, en primer lloc donem les gràcies als coneguts gramàtics i experts correctors Albert Jané i Josep Ruaix, que ens han permès d'incloure material d'ells en aquest llibre i ens han assessorat pacientment en molts sentits.
També donem les gràcies a altres persones que d'alguna manera ens han ajudat; els esmentem per odre alfabètic: Jordi Ardèvol, Gabriel Bibiloni, Toni Donada, Mercè Espuny, Francesc Esteve, Joan Ferrer, Mercè Graell, Joan Perera i Marc Sangles.
»Estaríem contents que aquest Compendi d'estil, confegit amb il·lusió, fes un bon
servei amb vista a la finalitat proposada.»Ramon Sangles i Moles,
Director de «Llengua Nacional»