Noves de l@ FOLC n.46

  • Destaquem
    1. La Generalitat posa en marxa la campanya "Encomana el català" per fomentar l'ús social de la llengua

      image006_1

      La Generalitat posa en marxa avui una campanya per fomentar l’ús social i públic del català, que s’allargarà durant tota aquesta legislatura. Porta per lema “Encomana el català” i pretén evitar que els catalanoparlants canviïn de llengua en els contextos en què ho acostumen a fer. I és que, segons les dades de l’Enquesta d’usos lingüístics a Catalunya 2003, el 70,6% de la població canvia de llengua quan una persona se li adreça en castellà. Un percentatge que els últims anys no només s’ha mantingut sinó que fins i tot ha augmentat, segons revela l’Enquesta d’usos lingüístics 2008, els resultats de la qual actualment s’estan ponderant.

      La Secretaria de Política Lingüística, dependent del Departament de la Vicepresidència, ha impulsat aquesta nova campanya de foment de l’ús social i públic del català, donada la situació de desigualtat que existeix encara respecte al castellà. “Encomana el català” té com a principal objectiu sensibilitzar la població que sap parlar català perquè mantingui la llengua en aquells contextos en què la sol canviar, per exemple amb persones que l’entenen però no la parlen o en contextos multilingües.

      Segons les dades de l’Enquesta d’usos lingüístics a Catalunya 2003, el 50,1% de la població té el català com a llengua habitual i el 44,1% el castellà, per bé que un 44,8% sap parlar el català correctament o mitjanament bé. Malgrat aquestes xifres, l’Enquesta revela que el 70,6% de la població canvia de llengua quan una persona els parla en castellà en una conversa iniciada en català i que només un 18,5% no canvia de llengua. Un percentatge que, això sí, és superior quan es tracta de persones que tenen el català com a llengua habitual (28,6%) i molt inferior entre les que habitualment usen el castellà (4%). L’any 2008 s’ha dut a terme el treball de camp de l’Enquesta d’usos lingüístics 2008. En aquests moments s’estan ponderant les dades i tot indica que aquest percentatge del 70,6% fins i tot hauria augmentat.

      La campanya

      Encomana el català” arrenca amb la campanya publicitària, que s’allargarà durant quatre setmanes, fins el 15 de març. Posteriorment, s’organitzaran diverses activitats a tot el territori que s’iniciaran el dia de Sant Jordi. Es tracta d’una campanya encoratjadora i proactiva, que vol posar de manifest que compartir llengües uneix, que la llengua és patrimoni de tothom i que en el context multilingüe del país, el català és la llengua comuna.

      Una de les principals novetats d’aquesta campanya és que s’ha dissenyat amb la implicació i la participació de la societat civil. Es va començar a preparar el setembre de 2007 a partir d’un estudi qualitatiu amb grups de discussió sobre usos lingüístics. Posteriorment, el 9 de maig de 2008, la Secretaria de Política Lingüística va realitzar una jornada de treball amb una nombrosa representació de la societat civil catalana per recollir propostes i suggeriments. Hi van participar 26 representants d’entitats a favor del català, organitzacions empresarials i sindicals, associacions de l’àmbit de la immigració, mitjans de comunicació i institucions acadèmiques entre d’altres. [+]

    2. La FOLC i l'Enganxa't a la música organitzen el Lliga’t a la música, primer concurs dels Països Catalans adreçat als joves

      image007

      Què és el Lliga't?

      Aquest és el nom d'un nou concurs que va adreçat als joves grups de música o solistes que resideixen en l'àmbit del territori de llengua catalana. Es tracta de la primera gran oportunitat de futur en el món de la música. El Lliga't a la música té com a objectiu incidir en l'ús de la llengua entre els joves i, especialment, entre els estudiants dels instituts i escoles de música dels Països Catalans.

      Quins requisits s'han de complir per participar-hi?

      Per a poder participar en el Lliga't caldrà que la meitat dels membres del grup tinguin entre 14 i 18 anys. Els grups o solistes participants podreu practicar qualsevol estil de música, sempre i quan sigui cantat. Els participants en el concurs hauran de presentar un mínim de 3 cançons pròpies (no versions), i totes hauran de ser en català.

      Com es poden presentar al Lliga't?

      Els grups o solistes hauran de penjar les seves cançons directament al web www.terceravia.org/lligat, on també hi trobaran la fitxa d'inscripció al concurs. També poden presentar els seus CD o maquetes i la fitxa d'inscripció al carrer poeta Vicent Garcia, 3, 43500 de Tortosa (Baix Ebre).

      Tant si el participant fa la inscripció per Internet com si ho envia per correu postal, caldrà que presenti una còpia dels DNI dels membres d'entre 14 i 18 anys del grup a la mateixa adreça de correu postal o bé a lligat@folc.cat.

      Quan de temps hi ha per participar-hi?

      El període de recepció de maquetes serà del 23 de gener al 20 de març de 2009.

      Quan se sabrà qui ha guanyat?

      El jurat, format per representants del món musical, cultural i educatiu, donarà a conèixer el resultat del concurs el dia 6 d'abril de 2009.

      Quin és el premi?

      El grup o solista guanyador tindrà com a premi principal un val de compra per valor de 1.000 euros que hauran de ser bescanviats per material musical a l'establiment que indiqui l'organització del concurs.

      El guanyador del Lliga't a la música2009 es classificarà directament entre els 20 primers de la primera fase de la convocatòria del concurs de maquetes dels Països Catalans 'Enganxa't a la música' 2009. Com a conseqüència d'això, no caldrà que es presenti voluntàriament a l'Enganxa't '09 i, a més, s'hi inclourà, s'inclourà una cançó del grup en la gravació del CD recopilatori promocional Enganxa't a la música 2009 que s'editarà per Sant Jordi 2010.

      El grup escollit també podrà actuar com a mínim en un concert en directe a qualsevol punt dels Països Catalans.

      Qui organitza el Lliga't?

      El Lliga't a la música està organitzat per la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), entitat que aplega 70 organitzacions que treballen per la llengua, i pel concurs de maquetes dels Països Catalans 'Enganxa't a la música', concurs referent al nostre país adreçat a aquells artistes que volen donar un salt al món musical professional amb l'edició d'un disc i una gira de concerts en els principals festivals. El Lliga't compta també amb el suport de Tercera Via.

      En l'acte de presentació del concurs celebrat a la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, al Palau Abària de Tortosa, han intervingut el secretari general de Joventut de la Generalitat, Eugeni Villalbí, la presidenta de la Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), Elisenda Romeu, i el coordinador del concurs Enganxa't a la música, Josep Cartanyà. A l'acte també hi ha assistit el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, i la responsable de Política Lingüística a les Terres de l'Ebre, Montse Ingla, entre altres.

      Per a més informació:

      Consulteu les bases a:

      www.folc.cat / www.terceravia.org/apegat

    3. Inauguració de l'exposició de la FOLC: 'Realitat i vitalitat de la llengua catalana' a l'Institut d'Estudis Catalans

      image008

      image009

      La inauguració de l'exposició 'Realitat i vitalitat de la llengua catalana' de la FOLC va anar a càrrec del Sr. Joan Martí i Castell, president de la Secció Filològica de l'IEC; la Sra. Elisenda Romeu i Oller, presidenta de la FOLC, i el Sr. Jordi Solé i Camardons, comissari de l'exposició. Clourà l'acte el Sr. Bernat Joan i Marí, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

      La inauguració va tenir lloc el passat dilluns 10 de novembre, a la sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (c. del Carme, 47 de Barcelona), a les 19 h. [+]

      Aquesta és una exposició sobre l’ús social del català, que vol mostrar la realitat de l’existència de la llengua amb els següents eixos temàtics: els territoris on es parla el català, la realitat desigual dels usos idiomàtics, la vitalitat i la història de la llengua catalana.

      No partim de plantejaments ni pessimistes ni optimistes, perquè no volem expressar situacions o predisposicions anímiques, ni volem fer propaganda partidista. Volem expressar la realitat tal com és, subratllant la vitalitat enorme de la llengua malgrat segles de persecució política, repressió dels usos lingüístics, prohibicions, ocultació vergonyant de la realitat catalana o submissió lingüística dels parlants derivada d’aquella repressió.

      Proposem l’autoestima: no som una llengua petita, el català forma part del 2,5% de les llengües més parlades del món, compartim una història de més de mil anys plena de contribucions de primera categoria que la comunitat lingüística catalana ha brindat a la humanitat en l’àmbit de la literatura i en altres expressions artístiques i culturals.

      SOL·LICITUD DE L'EXPOSICIÓ

      Si voleu portar l'exposició al vostre municipi, només cal que ens la demaneu.

      Per fer-ho, ens heu d'enviar les dades següents a l'a/e info@folc.cat:

      Nom de l’ens/organització sol·licitant
      Adreça
      Municipi i codi postal
      NIF
      Nom de la persona de contacte
      Telèfon de la persona de contacte
      A/e de la persona de contacte
      Dates en què es sol·licita l’exposició
      Intervenció del comissari de l’exposició SÍ/NO
      Breu descripció de l’acte on s’emmarca l’exposició

  • Notícies
    1. Premis La Llanterna Digital 2009

      El termini de recepció d’obres per a la tercera edició dels Premis Llanterna Digital, de curtmetratges en català i en occità roman obert fins el 15 d’abril. [+]

    2. Omnium denuncia que les forces de seguretat espanyoles incompleixen els drets lingüístics

      El president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, ha denunciat l'incompliment dels drets lingüístics dels catalanoparlants per part de les forces de seguretat espanyoles (policia nacional). [+]

    3. Andorra: cinema en versió original subtitulada en català: una solució barata i fàcil

      Els diners no ho són tot a l’hora d’incentivar la llengua oficial. Així ho creu almenys el gerent del Centre de la Cultura Catalana (CCC) a Andorra, Arnau Colomines, que considera que hi ha un ampli ventall de mesures fàcilment aplicables per Política Lingüística i que precisament no necessiten grans despeses. [+]

    4. "La Sexta" podria oferir el Barça-Espanyol en català per Catalunya

      Com sembla que el conflicte entre el FC Barcelona i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va per llarg, laSexta, que oferirà en exclusiva el derbi d'aquest dissabte al Camp Nou, ha anunciat, per boca de Jaume Roures, president de Mediapro, que el matx es podria oferir en una retransmissió en català per a Catalunya. [+]

    5. Una delegació balear demanarà avui a Brussel·les a la Comissió Europea l'oficialitat del català

      Una delegació balear de devers 150 persones, encapçalada pel president del Govern, Francesc Antich, i la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, demanarà avui a Brussel·les "un autèntic reconeixement de la insularitat de les Illes Balears per part de la Comissió Europea i la compensació real dels costos que se’n deriven". [+]

    6. Mònica Terribas: " A TV3 s'han encès les alarmes pel nivell de català"

      Mònica Terribas, directora de TVC, va acceptar ahir sense embuts que TV3 havia de millorar molt el nivell de català. [+]

    7. Europa Press estrena portal en català

      L'agència de notícies Europa Press ha publicat un nou portal de notícies íntegrament en català. [+]

    8. Vidal-Quadras troba 'provincià' demanar parlar català a l'Eurocambra

      Adverteix Tremosa que si hi porta 'dèries secessionistes i bajanades farà el ridícul' [+]

    9. Durs atacs contra Carod per part del PP i C's que critiquen la campanya per promoure l'ús del català

      El vicepresident va animar els catalanoparlants a 'encomanar el català a tothom, per coratge, coherència i normalitat' [+]

    10. 'Cultura en Gira' s'estrena amb 63 espectacles fins el mes de juny

      La nova marca de la Generalitat promou més de 1.100 representacions durant el primer semestre [+]

    11. La música en català viu el seu millor moment

      Amau Busquets entrevista a CARLA GONZÁLEZ sobre el llibre "Una llengua musicada" [+]

    12. Vuitè aniversari de WICCAC

      WICCAC (Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d’Àmbits Cívics), que es va fundar el 16 de febrer del 2001, celebra el seu vuitè aniversari reafirmant el seu objectiu d'impulsar la normalització d'ús de la llengua catalana a Internet [+]

    13. L'andorrà, llengua oficial

      L'única opció clara, ràpida i eficaç per aconseguir que el català sigui una llengua com les altres a Europa seria que Andorra sol·licités l'ingrés a la Unió Europea. [+]

    14. Concurs de blogs literaris en català, occità, basc i aragonès

      El Centre de la Cultura Catalana (CCC) del Principat d’Andorra dedica aquest any el llibre de Sant Jordi als blogs en llengua catalana i, més concretament, als dels Pirineus. [+]

    15. Acció Cultural comença una acció legislativa popular perquè totes les televisions en català es vegin

      Acció Cultural del País Valencià engega aquesta nit una Iniciativa Legislativa Popular perquè el parlament espanyol aprovi d'una llei que asseguri que totes les televisions en català es veuen arreu del territori lingüístic. [+]

    16. El govern valencià no accepta la reciprocitat si inclou el valencià dins el sistema lingüístic

      El portaveu i vicepresident primer del govern valencià, Vicente Rambla, ha criticat avui la moció que ahir va aprovar el Parlament espanyol on s'instava al govern estatal a impulsar i agilitar la reciprocitat d'emissions entre TV3 i Canal 9 al País Valencià i al Principat. [+]

    17. Eivissa tindrà un Pla Pilot de Normalització Lingüística

      Tots els Grups Parlamentaris del Parlament de les Illes Balears han donat suport a la proposició no de llei presentada per Esperança Marí, diputada d’Eivissa pel Canvi (ERC), que ha defensat la iniciativa perquè es faci un pla pilot de normalització lingüística a l’illa d’Eivissa. [+]

    18. Andorra: el català ocupa el 82% de la premsa del principat

      Història de la premsa andorrana. 1917-2005 és el títol de compendi que recull l’evolució de les publicacions periòdiques del Principat, un estudi fet per encàrrec del ministeri de Cultura pel professor Carles Pont i el catedràtic de periodisme de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Jaume Guillamet. [+]

    19. Catalunya del Nord: La Generalitat retalla dràsticament les subvencions al català

      La Federació d'entitats en defensa de la llengua i la cultura catalanes celebrarà una reunió al Casal Jaume Ier de Perpinyà, al 23 de l'avinguda del Liceu (Aragó). Durant aquesta reunió els responsables de comissions exposaran l'avançada dels diferents projectes. Però també hi ha més coses a l'ordre del dia. [+]

    20. L' acord per a l'ús del català al Tribunal de Justícia de Luxemburg es podria signar a l'abril

      El secretari d'Estat per a la Unió Europea, Diego López Garrido, ha assegurat aquest dimecres que les negociacions per a un acord entre el govern espanyol i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea per a l'ús del català estan "molt avançades" i el protocol se signarà a l'abril. [+]

    21. El Barça i el català: la falsa integració dels jugadors del futbol base

      Un dels comentaris a l’article d’ahir En quin món viuen?, l’Eduard Padró apunta un tema que és oportú d’aprofundir-hi atesa la seva gravetat i transcendència més enllà del FC Barcelona. [+]

    22. Francisco Camps diu que els valencians deixaran de ser-ho el dia que acceptin la doble denominació

      El president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, ha dit avui que els valencians deixarien de ser-ho el dia que acceptin la doble denominació de la llengua catalana (català/valencià) al País valencià. [+]

    23. Els usuaris del domini .CAT, satisfets

      Tot i les queixes que ha generat des de la seva posada en marxa el preu dels dominis .CAT, que és superior a altres dominis degut, sobretot, al seu abast més limitat, la valoració que en fan els usuaris és molt positiva. [+]

    24. Els Premis Enderrock consagren una nova generació de música catalana

      Els Premis Enderrock confirmen l'impuls d'una nova generació de músics catalans, encapçalats per Manel (foto) i The New Raemon, tots ells reconeguts per la votació de la crítica, que també ha premiat el cantautor Roger Mas, pel disc 'Les cançons tel·lúriques', i Òscar Brix, per 'Asincronía'. [+]

    25. Manu Guix ofereix el primer concert interpretat en llengua de signes catalana

      Presenta al Palau de la Música els seus 'Onze Llachs' acompanyat d'intèrpret [+]

    26. El rector de la UPF compara el català al sistema universitari amb 'els barrots d'una presó'

      El rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep Joan Moreso, ha trobat molt positiu el principal objectiu del Pla Bolonya universitari, que és "generar un sistema únic que permeti la construcció d'un Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES) fàcilment comprensible, comparable i articulat, on la mobilitat sigui la regla i no l'excepció". [+]

    27. El Síndic de Greuges reconeix el menyspreu de la Diputació de Castelló amb el valencià

      La Sindicatura de Greuges de la Comunitat Valenciana, ha notificat a Iniciativa que ha admès a tràmit la queixa presentada pels ecosocialistes pel menyspreu constant que la Diputació de Castelló mostra cap al valencià, en especial en la publicació del BOP. [+]

    28. L'Institut Ramo Llull inaugura la seu de les Illes Balears

      La directora adjunta de l'Institut Ramon Llull (IRL) a Balears, Fanny Tur, ha dit avui que confia en què, tot i que es produeixi un canvi de govern a les illes, no sé donaran les circumstàncies que provoquin una nova ruptura en el si de la institució, tal com ja va passar el 2004 [+]

    29. Foment torna les Normes Subsidiàries a Bescanó perquè són en català

      La Direcció General de l'Aviació Civil, que forma part del ministeri de Foment, ha enviat una carta a l'Ajuntament de Bescanó reclamant que li torni a enviar el document que conté les Normes Subsidiàries del municipi, però escrit en castellà i no pas en català [+]

    30. El curs de català en línia Parla.cat obre la inscripció per la modalitat de tutoria

      Fins el proper 25 d'octubre restarà oberta la inscripció per a noves matriculacions de la modalitat de "tutoria" del curs de català en línia Parla.cat [+]

    31. Grup de discussió del col·lectiu Català Sempre

      “La llengua en la història XXV”, entrevista a Mary Ann Newman, article “La bona educació dels ciutadans de les Bahames”, 10.000 a Brussel·les (quatre articles), Breus, Llibres i Divers. [+]

  • Campanyes
    1. Bernat Joan: «El sistema d’immersió lingüística és garantia de cohesió social»
      El secretari de Política lingüística de la Generalitat de Catalunya, Bernat Joan, ha manifestat que “el sistema d’immersió lingüística és garantia de cohesió social”. Joan ha fet aquestes afirmacions davant l’aprovació a la Comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu de l’Informe Graça Moura, on s’afirma el dret dels pares a escollir “la llengua oficial en què han de ser educats els seus fills en països on coexisteixen una o més llengües oficials o regionals” [+]
    2. Campanya per l'escolarització en castellà als autobusos de Barcelona
      Asociación por la Tolerancia s'oposa a la immersió lingüística en català [+]
    3. “La immersió lingüística obligatòria és el preu que ha de pagar el PSC per governar amb ERC”
      Ciutadans espera aprofitar “l'ajustat” mapa polític català per ser “la clau”de l'Executiu a les properes eleccions [+]
  • Millorem el llenguatge
    1. La Generalitat i Microsoft impulsen els continguts digitals en català

      La Generalitat i Microsoft han signat avui un conveni per crear continguts digitals en català i traduir part dels materials informàtics de l'empresa. L'acord també servirà per impulsar l'aplicació de les noves tecnologies en l'educació.

      L'acord, que s'aplicarà inicialment a Lleida, ha estat signat pel president de la Generalitat, José Montilla; el de Microsoft, Steve Ballmer; el conseller d'Educació, Ernest Maragall, i la directora general de Microsoft Ibérica, María Garaña.

      Montilla ha destacat que el català és una de les 25 llengües més parlades a la xarxa i ha agraït l'aposta de Microsoft per Catalunya i el seu idioma. Sobre la convergència d'educació i tecnologia, ha afirmat que són "fonamentals per a la competitivitat econòmica i el desenvolupament de la persona".

      Segons han explicat en la firma del conveni, promourà l'ús habitual de continguts digitals a les aules, per a això, es proporcionarà a la comunitat educativa els recursos i formació necessàries, tant a alumnes com a professors.

      Ballmer ha valorat el conveni com "una gran inversió i aposta de futur", ha considerat que el més important que es pot fer és donar suport a l'educació i ha destacat que comparteixen els objectius de la Generalitat en matèria de noves tecnologies.

    2. Tots els comptes de Hotmail podran ser en català

      Microsoft enllestirà la incorporació del català a tots els comptes de Hotmail, segons que ha dit a VilaWeb el director de Microsoft a Catalunya, Carles Grau. Ara ja hi ha usuaris que poden veure el servei de correu Hotmail en català, però no és fins demà que s'haurà inclòs l'opció del català a tots els comptes del correu de Microsoft. Hotmail, integrat al paquet de programari Windows Live, és un dels serveis de correu web amb més usuaris.

      Els internautes que tinguin el navegador (Internet Explorer o Firefox) configurat en català no hauran de fer res per veure el Hotmail en català, perquè el servei el detectarà automàticament. Els altres internautes podran veure el Hotmail en català si el configuren a la finestra 'opcions' del servei de correu.

      Microsoft va fer pública, al desembre, la traducció al català del paquet de programari en línia Windows Live. L'únic servei d'aquest paquet que encara no s'havia acabat de traduir era el del correu electrònic, Hotmail, però Microsoft ja va dir llavors que l'enllestiria en qüestió de mesos. Entre els programes en català de Windows Live també hi ha el conegut programa de missatgeria instantània Microsoft Messenger, el sistema d'emmagatzematge en línia SkyDrive i el servei per a emmagatzemar i compartir imatges, Photos.

temes_noticies: