Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

Dia 18 de Febrer
Pujada de la Flama de Marganell a Montserrat mitjançant relleus.
A les 7:00 h. Sortida de Marganell, cap al camí dels Degotalls i Monestir de Montserrat.
A les 10:30 h. Rebuda de la Flama al Monestir per l'Abat en representació de la comunitat benedictina.
A les 11:00 h. Missa i ofrena dels muntanyencs a càrrec de Til Stegman, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de Frankfurt. Encesa de la llàntia a l'atri del Monestir.

A continuació com a cloenda de la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, es celebrarà una taula rodona a les dependències del Monestir de Montserrat en què hi intervindran Jordi Pujol i Lluís Mª Xirinacs, per Catalunya, Vicent Pitarch, pel País Valencià, Sebastià Barceló, per les Illes, i Enric Balaguer, per la Catalunya Nord. Moderarà la taula Rosa Mª Pujol.

Un acte històric de compromís

L'origen d'aquest acte data del 1968, any en què les entitats excursionistes, aleshores agrupades en la Federació Catalana de Muntanyisme, es van afegir als actes de celebració de l'any Fabra. Una comissió formada per una vintena d'entitats van organitzar un homenatge a Pompeu Fabra i l'acte principal va ser la portada d'una flama encesa (que simbolitzava la llengua catalana) des de la seva tomba a Prada de Conflent fins a la muntanya de Montserrat.

Des d'aleshores, cada mes de febrer, una entitat excursionista organitza els actes de la renovació del compromís amb la llengua catalana. Habitualment, les entitats sol·liciten l'organització d'aquests actes l'any en què commemoren una efemèride important o un aniversari, com és el cas del Club Excursionista Pirenaic, que enguany arriba als 75 anys d'història.

temes_noticies: