Convocatòria Salvem el Botànic - reunió prèvia 23 d'abril

Després d’11 anys de lluita ciutadana, a l’estiu de 2006 el Jardí Botànic de València va ser declarat Bé d’Interès Cultural per la Generalitat, amb un Decret que reconeixia els valors del Jardí restringia a cinc les altures d'un hipotètic edifici als veïns terrenys de Jesuïtes. L'hoteler Antoni Mestre va recórrer als tribunals perquè no estava d’acord amb les limitacions que fixava el Decret. Salvem el Botànic també va recórrer als tribunals, però en defensa de l’eradicació de tota edificabilitat, en coherència amb la història i l’evolució arquitectònico-paisatgística de la zona.

Ara, el Tribunal Superior de Justícia ha anul·lat el punt del Decret que limitava les altures, i ha restablit el planejament urbanístic anterior, que hi permetria la construcció d’un macrohotel amb una altura de 44 metres. La Generalitat, acusada d’arbitrarietat, incompliment de sentències fermes i abús de poder, no ha considerat convenient recórrer la sentència. Amb aquesta nova decisió judicial, la posició de l'hoteler queda més enfortida que mai, tot al contrari que la Generalitat, que passa a estar en debilitat extrema, en reconèixer els seus propis desgavells i en renunciar a tot instrument per a reconduir el conflicte. Ara bé, l’Ajuntament de València (que declara no voler cap edifici als terrenys de Jesuïtes) encara té la capacitat, l’autoritat i les eines legals necessàries per a promoure una negociació que porte a una permuta de terrenys i a la resolució del conflicte que afecta un dels paisatges més emblemàtics de la ciutat.

Des de Salvem el Botànic convoquem una mobilització per al divendres 15 de maig: CRIDA CÍVICA PEL PAISATGE DEL BOTÀNIC, una acció a la plaça de l'Ajuntament de València per a reivindicar l'eradicació definitiva de tota edificabilitat junt als Jesuïtes i al Jardí Botànic, i l'ampliació del Jardí de les Hespèrides fins a la Gran Via de Ferran el Catòlic.

Per a informar-vos dels detalls, arreplegar idees i coordinar les possibles col·laboracions amb vistes a la màxima efectivitat de l'acció, us esperem el dijous 23 d'abril a les 19:30 hores, al Centre Excursionista de València (pl. Tavernes de la Valldigna, 4).

Pasqual Requena
Coordinadora Salvem el Botànic, recuperem ciutat

temes_noticies: