Saó, premi Vicent Ventura

La revista Saó obté el X premi Vicent Ventura

La revista Saó rebrà el X premi Vicent Ventura. Així ho ha decidit per unanimitat la comissió organitzadora del premi, que integren representants de les universitats de València i Jaume I; els sindicats STEPV, CCOO, UGT i Unió de Llauradors i Ramaders, així com la Unió de Periodistes Valencians. En la comissió, coordinada per l’escriptor Alfons Cervera, també s’integren persones que varen conéixer Vicent Ventura, com ara Ramon Lapiedra, Àngel Llàcer, Doro Balaguer, Vicent Pitarch, Francesc Pérez Moragon, Josep Iborra, Anna Aguilar o Josep Richart.

El premi anual en memòria i homenatge al periodista Vicent Ventura s’atorga a una persona o col·lectiu que s’haja distingit per la seua trajectòria cívica, democràtica i de compromís amb el País Valencià. El lliurament del guardó (una escultura d’Andreu Alfaro) està programat per a divendres 24 d’abril en el transcurs d’un sopar a la ciutat de València.

La comissió que atorga el premi Vicent Ventura ha valorat la tasca de propagació de la cultura i la llengua que es realitza des de Saó. També ha destacat la supervivència de la publicació enmig d’un ambient prop propici tant pel context social general com per l’actitud de la jerarquia eclesiàstica oficial. En les darreres setmanes, lectors i amics de la revista han iniciat una campanya de suport a la publicació, que ha vist reduïdes les subscripcions d’organismes oficials i la publicitat institucional.

Saó és una revista d’aparició mensual fundada el 1976 a València, i dirigida actualment per Vicent M. Cardona i Emili J. Marín. Fou una de les primeres revistes editades en valencià després de la mort de Franco. La seua inspiració és cristiana, basada en el Concili Vaticà II, i tracta temes d’actualitat, culturals, socials i religiosos.

Fins ara han estat guardonats amb el Premi Vicent Ventura personalitats i institucions com ara Josep Lluís Bauset, Ferran Sanchis Cardona, la Societat Coral El Micalet i Frederic Jordà, Escola Valenciana, el Col·legi Públic Censal de Castelló, Manuel Safont, Trini Simó, Enric Tàrrega, Bernat Capó i Francesc de Paula Burguera.

Vicent Ventura va morir el 24 de desembre del 1998 als setanta-quatre anys. Havia nascut a Castelló de la Plana i va cofundar el Partit Socialista del País Valencià i el sindicat CCOO del País Valencià. Socialista i nacionalista, va participar el 1962 en una reunió de demòcrates a Munic, que li va costar l’exili i el confinament. En tornar a València va veure les portes tancades per a exercir el seu treball de periodista i va fundar una empresa de publicitat. La premsa local el va evitar, però no així alguns mitjans catalans, on va poder escriure regularment. Un dels temes recurrents de Ventura en els seus articles fou l’europeisme, un tema rar en la premsa franquista dels anys seixanta. El 1995 Vicent Ventura va rebre la Medalla de la Universitat de València, en un acte solemne celebrat al Paranimf de La Nau. La institució acadèmica ha editat un recull d’articles de Ventura amb el títol ‘Un home de combat’.

temes_noticies: