La Coordinadora aposta per una comarca viva i demana que no es tanquen les escoles

NOTA DE PREMSA, El Comtat, 13 de febrer de 2007

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat se sent preocupada per l’anunci del tancament de les escoles de Balones i Alcoleja i considera que la seua lluita contra el Pla eòlic té un objectiu més ample com és l’interès per traure endavant la comarca, defensant el paisatge, el territori, el seu capital natural, però de res servirà si no tenim cura dels seus habitants. En aquesta línia la Coordinadora ha escrit carta als ajuntaments i partits polítics de la comarca per oferir-los tot el suport escaient per a què açò no acabe materialitzant-se.

Fa poc més d’un mes es va anunciar el tancament per al pròxim curs de les escoles de Balones i Alcoleja per falta de xiquets i xiquetes. Aquesta notícia va resultar la confirmació d’una evidència, que la part rural de la comarca necessita un impuls fort. En aquest sentit la Coordinadora s’ha adreçat a les corporacions municipals i partits polítics per tal d’oferir tot el suport que des d’una Coordinadora es pot donar i també per fer una reflexió en veu alta de la situació existent en els pobles rural de l’interior.

L’Administració Valenciana va assegurar que els parcs eòlics contribuirien al desenvolupament rural de la comarca i que s’anaven a crear desenes de llocs de treball i que hi hauria compensacions milionàries per als pobles afectats. Pel que sembla, ni la mateixa Administració es va creure aquests arguments. Els ha faltat temps per a tancar les escoles. Mai no van creure en el futur dels nostres pobles. Ens van “vendre” que amb els aerogeneradors s’arreglarien tots els problemes i mancances dels nostres pobles i ara els resultats són els següents: el projecte de les centrals eòliques continua avant i les escoles es tanquen.

Hui es tanquen les escoles, demà es tancaran les nostres cases també.

Recordem que Balones, i la resta de pobles afectats, no van ser triats com a destí dels parcs eòlics perquè existira més vent que en altres llocs, ni perquè aquesta zona necessitara molta energia. L’Administració Valenciana va triar aquesta comarca per a implantar molins com a pati de darrere d’altres zones més boiants que, paradoxalment necessiten d’una àrea de segona categoria on col•locar les seues infraestructures no desitjades.

Mai no sabrem si s’instal•laren els aerogeneradors perquè ja donaven per morts els pobles o si es van morir perquè s’instal•laren els aerogeneradors.

L’Administració Valenciana sabia sobradament que amb el Pla Eòlic s’estava donant el tir de gràcia als nostres pobles. Allò necessari per a ells són més serveis i més comunicacions, i no molins gegants a un quilòmetre de les cases o línies d’alta tensió a cent metres o la destrucció del nostre paisatge. Qualsevol veí de la comarca sap que un poble sense escola és un poble vell i abocat a la seua mort.

La Coordinadora creu que la comarca té futur, i molt. I no solament amb l’incipient mercat del turisme rural, sinó també amb una revalorització de l’agricultura extensiva, mil•lenària i de qualitat de les nostres valls, una revalorització de la saviesa popular que amaga la nostra gent que manté vives tradicions ancestrals que haurien de ser focus atractor de gent de la ciutat, gent de les escoles que té moltes coses a aprendre dels nostres vells i que necessita del contacte amb el medi ambient.

No oblidem que el món urbà només té raó de ser si n’existeix un de rural que el nodreix d’aliments, de paisatge, de tranquil•litat, d’absència de contaminació, d’absència de sorolls, d’stress... Els pobles són necessaris per mantidre l’equilibri territorial. A hores d’ara el més sostenible ecològicament que hi ha és la vida en un poble.

Si ara tanquen les escoles, és perquè no hi ha xiquets, i si no hi ha xiquets és perquè des de l’Administració no s’ha apostat per aquests pobles, no se’ls ha valorat ni incentivat prou, i han anat despoblant-se. Qui estima els pobles creu en el seu futur i en lluita.

Els objectius de la Coordinadora ultrapassen els estrictament ambientalistes i avoguen també per un desenvolupament integral de la comarca que faça sentir els seus habitants orgullosos del territori on viuen, treballen i estableixen descendència. Volem ser ciutadans de primera.
En aquest sentit la Coordinadora vol manifestar la seua disconformitat amb el tancament de les escoles i ofereix el seu suport i recolzament a qualsevol iniciativa que des de la corporació municipal es volguera emprendre. Però no només això, des de la nostra part treballarem dins els nostres àmbits per a revitalitzar la saba rural.

Qui s’estima un territori treballa per veure’l millor. No consentim que es tanquen les escoles, recuperem els xiquets que les han d’omplir. Treballem per cuidar les generacions que asseguraran el futur dels nostres pobles. Cadascú des de les seues possibilitats té un granet d’arena que aportar.

Ben cordialment:

Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat
Web: www.zona14.org
Email: zona14@benillup.com
Telèfon: 676 60 50 50

temes_noticies: