Compromís pel País Valencià es presenta com un projecte 'creïble', que combina il·lusió i utopia

Glòria Marcos i Enric Morera defensen una altra forma de fer política en el primer acte públic de la coalició, aquest migdia
El paranimf de la Universitat Politècnica de València s'ha omplert aquest migdia en el primer acte públic de Compromís pel País Valencià, la coalició de cinc partits (EUPV, Bloc, Els Verds, Els Verds-Esquerra Ecologista i Izquierda Republicana) formada a final de l'any passat després d'un llarg procés de negociacions. L'objectiu de Compromís pel País Valencià és aconseguir un canvi polític a la Generalitat en les eleccions del 27 de maig.

Discursos, curtsmetratges i música

Enmig d'un ambient festiu i optimista, han parlat Enric Morera, secretari general del Bloc Nacionalista Valencià; Glòria Marcos, coordinadora general d'Esquerra Unida del País Valencià; Joan Francesc Peris, portaveu d'Els Verds del País Valencià; Carles Arnal, portaveu d'Els Verds-Esquerra Ecologista; i Pablo Rodríguez, secretari general d'Izquierda Republicana del País Valencià. Després dels parlaments, han actuat Rafa Xambó i la Fusteria i s'han projectat alguns dels curtsmetratges de la iniciativa Ja en tenim prou.

En les seves intervencions, tant la candidata a la presidència de Compromís, Glòria Marcos, com el candidat autonòmic, Enric Morera, han agraït a la societat civil el suport i l’empenta a la iniciativa i han destacat la transcendència i importància de la coalició per rellevar el Partit Popular de les institucions. Els dirigents de Compromís han volgut deixar clar el missatge que 'una altra forma de fer política és possible, més igualitària, més respectuosa amb el medi ambient, la llengua i la cultura, més honesta; en definitiva: un altre País Valencià és possible'. Marcos ha definit el projecte com a 'creïble' i ha assenyalat que combina la 'il·lusió i la utopia necessàries'. Morera creu que la coalició 'no és només la suma de cinc partits polítics, sinó que és l'expressió d'un poble en moviment' que vol dir 'adéu PP'.

Els periodistes Artur Balaguer i Clara Esteve han estat els encarregats de presentar l'acte, al qual han assistit nombrosos representants del món de la cultura, el sindicalisme, l’ecologisme i els moviments socials, entre els quals Valencians pel Canvi, Ca Revolta, Unió de Llauradors i Ramaders, Col·lectiu Lambda, Xúquer Viu, Intersindical Valenciana, UGT, CCOO, el Col·lectiu Ovidi Montllor i Escola Valenciana.

Negociació difícil

L'acord electoral es va aconseguir el 30 novembre de l'any passat, després de mesos de negociacions, centrades sobretot en el repartiment de les candidatures electorals. Al final, EUPV i el Bloc van acordar un document programàtic, de quinze compromisos, per a 'posar fi a les polítiques antisocials, depredadores del territori i que menystenen la cultura valenciana', i van pactar la composició de les llistes. EUPV encapçalarà les tres circumscripcions i el Bloc tindrà el número dos de València i de Castelló i el tres d'Alacant. Segons l'acord, de deu hipotètics diputats, EUPV en tindrà sis; el Bloc, tres; i el desè serà per als Verds del País Valencià.

temes_noticies: