Edicions de Ponent llança una nova col·lecció de còmics en valencià

Auest còmic és una "peculiar i actualitzada" adaptació del clàssic d'Alejandro Dumas en què l'autor català Juste de Nin -director creatiu d'Armand Bassi i Ferran Adrià- trasllada la història des del segle XIX a la Barcelona de la postguerra espanyola, segons ha explicat l'editor, Francisco Camarasa.

Amb aquesta iniciativa, Edicions de Ponent ofereix als lectors la primera col·lecció de còmics en valencià i recupera l'edició en la nostra llengua, que va suspendre el 1996 a causa de la seua "escassa rendibilitat", ha comentat Camarasa. Ara, més d'una dècada després, l'editorial valenciana fa una "ambiciosa aposta" per a impulsar la novel·la gràfica i el còmic en llengua pròpia, ha subratllat.

"Montecristo 1941", de la qual s'ha dut a terme una tirada de 2.000 exemplars, revisa al llarg de més de 200 pàgines les desventures d'Edmod Dantés que, en esta versió, es veu immers en una Barcelona "xafada pel franquisme" i en què el cèlebre personatge creat per Dumas és "víctima de la gelosia, l'enveja i la perversió de la justícia". En la seua forçosa captivitat "descobrirà el verdader tresor de l'amistat, i també el plaer i el poder de la cultura i de la il·lustració", han explicat des de l'editorial.

Esta obra és el primer lliurament d'una sèrie de publicacions en llengua vernacla que inclourà entre tres i quatre productes a l'any. Ja s'està treballant amb el dibuixant Joaquim Aubert "Kim" -autor del popular personatge "Martínez el facha"- i el catedràtic de la Universitat del País Basc Antonio Altarriba per a elaborar un nou volum d'esta col·lecció.

Amb esta iniciativa, Edicions de Ponent diversifica la seua oferta amb títols en castellà i en valencià en un intent de "buscar alternatives" a la "difícil" situació que viu el còmic i que és "especialment dura" al País Valencià.

En aquest sentit, Camarasa ha expressat el seu desig que esta nova col·lecció atrega cap a la lectura de còmics lectors valencianoparlants del País Valencià, on actualment els índexs de vendes "donen per a pagar l'aigua i la llum i poc més", ha lamentat.

De fet, aproximadament el 50 per cent de la facturació de l'empresa valenciana procedix de Catalunya, ha ressaltat l'editor, que ha apuntat que este serà un dels principals nuclis de distribució dels nous títols, a més de les Balears.

Barcelona serà la primera ciutat on es presentarà "Montecristo 1941" en un acte que comptarà amb la presència, entre altres convidats, del conseller de Cultura de la Generalitat catalana, Joan Manuel Tresserras. Posteriorment, el 23 de març es presentarà a València, l'FNAC Sant Agustí, i a Alacant el 12 d'abril.

(L'avanç)

temes_noticies: