Octubre Centre de Cultura Contemporània Programació del 18 al 24 de maig

  • Dimecres 20

    19.30h.Presentació del llibre 'Xàtiva en temps de Jaume I'

  • Dijous 21

    19.30h.Chill Laus amb Mucho

  • 19.30h.Presentació del llibre i DVD Bucarest. La memòria perduda, d'Albert Solé.

    19.30h.Societat Valenciana de Ciències de la Salut.Medi ambient i salut

    23.00h.Cicle de música pop.Remate

  • Diumenge 24

    19.00h.Diumenges de Jazz!.Free Town

  • Exposicions

    Les exposicions es poden visitar tots els dies de dilluns a diumenge i de 10.00h a 21.00h (festius tancat)

    Des del 05.05.2009 fins al 14.06.2009
    Fotoilettes

    Més informació

    Visions de Terra Santa

    Més informació

  • ....................................................................

  • Dimecres 20

    19.30h.Presentació del llibre 'Xàtiva en temps de Jaume I'

    Presentació del llibre Xàtiva en temps de Jaume I (Ed. Ulleye), de Frederic Aparisi Romero, Noèlia Rangel López i Vicent Royo Pérez.

    A càrrec de Josep Torró, professor investigador del Departament d'Història Medieval de la Universitat de València. Amb la intervenció dels autors i l'editorial.

    Aquest llibre relata de forma clara la relació de Jaume I amb la ciutat de Xàtiva. Com era la ciutat i la seua vida abans de l'arribada de Jaume I. Com el rei conquistador es va enamorar de la ciutat i amb la seua diplomàcia va arribar a conquistar-la sense batallar. Com era la ciutat que es va trobar i com la va reorganitzar. Explica de quina manera va influir en ella a través de l'organització social, urbanística i cultural, de la repoblació amb nous habitants cristians i sobretot, de la llengua que parlarien a partir d'aquest moment els xativins.

  • Dijous 21

    19.30h.Chill Laus amb Mucho

    Pablo Juncadella i Marc Català van nàixer a Barcelona i van cursar estudis de disseny gràfic a Eina (Escola d'Art i Disseny). Tots dos han treballat amb Pablo Martín i Fernando Gutiérrez a Grafica (Barcelona) i més tard amb aquest últim a Pentagram (Londres).

    Són responsables de la identitat corporativa de Xocoa i entre 2003 i 2005 foren responsables de la direcció d'art del diari britànic The Observer. Actualment resideixen a Barcelona on han fundat el seu propi estudi de disseny, Mucho, des del qual porten a terme projectes com ara la direcció creativa de Biosca & Botey, Demasié, el disseny gràfic per a Monumenta al Grand Palais de París, la imatge corporativa del Festival Europeén des 4 Écrans, la imatge corporativa de Demano, Sushi Itto i Sonrissa, la campanya de comunicació del perfum CH de Carolina Herrera o els anuaris de l'Art Directors Club of Europe.

    També produeixen projectes per a clients internacionals com Elle Decoration UK/Hachette Filipacchi o el canal de televisió SciFi des de Barcelona, Madrid, París i Londres.

    Més informació

    19.30h.Bucarest, la memòria perduda. D'Albert Solé

    Presentació del llibre i DVD Bucarest. La memòria perduda, d'Albert Solé.

    A càrrec de Rosanna Pastor, actriu.

    Amb la intervenció de:
    Albert Solé, autor del llibre i del documental.
    Emèrit Bono, catedràtic d'Economia aplicada de la Universitat de València i exconseller de la Generalitat Valenciana.
    Carme Alborch, política i senadora socialista.

    Albert Solé va nàixer a Bucarest el 1962, però la seua partida de naixement no és, però, romanesa. Això sí, disposa d'altres tres, cap d'elles vertadera: hongaresa, francesa i espanyola. Llicenciat en Ciències de la Informació i amb diversos cursos de formació audiovisual a la butxaca, Solé ha exercit com a periodista en diversos mitjans escrits i posteriorment va passar a Televisió Espanyola, cadena per a la qual va cobrir alguns episodis de la caiguda dels règims comunistes.

    Bucarest, la memòria perduda revisita l'època més ignorada i compromesa de qui fóra el ministre de Cultura que va aconseguir que la col·lecció Thyssen es quedara a Madrid. Tot comença a Bucarest, on es trobava la seu secreta de Radio Pirenaica, emissora antifranquista de la qual el seu pare n'era locutor.

    19.30h.Societat Valenciana de Ciències de la Salut.Medi ambient i salut

    Existeix un cos d'evidència científica molt important sobre els efectes adversos que la contaminació atmosfèrica causa en la salut. L'Organització Mundial de la Salut considera que la contaminació atmosfèrica és responsable de vora 3 milions de morts prematures al món cada any. Una millora en el coneixement d'aquesta relació ajudarà a posar en funcionament estratègies per tal de protegir els individus i grups de població en risc, i per tant, a reduir l'impacte que aquest tipus de contaminació té sobre la salut.

    Conferència a càrrec de Ferran Ballester Díez, investigador del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública i professor de Salut Pública a la Universitat de València.

    Organitza: Societat Valenciana de Ciències de la Salut.

    23.00h.Cicle de música pop.Remate

    Remate ha publicat fins el moment quatre treballs en els quals la crítia ha sigut unànime i positiva (i recalcava que cada nou disc era millor). El seu anterior disc va obtenir resultats sorprenents a Anglaterra. Els elogis de l'Associació de la Premsa Britànica i les principals revistes del gremi (Uncut, New Musical Express, Clash Magazine, Village Voice, etc.) incidien, igual que les nacionals (Rockdelux, Mondo, Público...) en la seua facilitat per moure's al seu aire per diferents estils de manera totalment versemblant i captivadora.

    Aquesta amplitud estilística ha arribat a un punt de “maduració” en què el so defineix perfectament el personatge, la composició aconsegueix moments sorprenents i la qualitat de gravació assoleix el seu punt àlgid. El seu nou disc Safe and Sound, que es va sortir a la llum la tardor del passat 2008, està format per onze temes que concreten tot el seu discurs anterior.

    Més informació

  • Diumenge 24

    19.00h.Diumenges de Jazz!.Free Town

    La música d'avui, l'espontaneïtat, la creació i la improvisació com a mitjà d'expressió són les causes que fan que Free Town siga un projecte fet realitat. Tot prenent com a punt de partida els principis estètics de la música vital del nostre segle, a partir d'elements musicals o extramusicals, Free Town intenta relacionar la força i el carisma de la música popular amb l'intel·lecte formal de les grans creacions, tot sota el paraigua de les sonoritats de guitarres i vibràfons percutits.

    La música és art i ciència, però també llenguatge. Free Town proposa un programa de músiques amb una textura actual i de creació pròpia, intentant plasmar de manera simbiòtica la literatura musical que s'origina al nostre voltant. Free Town pretén endinsar-se en el concepte de third stream, encunyat per Gunther Schuller, que volia desenvolupar una música que utilitzara les tècniques de composició més contemporànies (les europees) i les d'improvisació més avançades (les afroamericanes).

    Formació:
    Jesús Salvador “Chapi”: vibràfon
    Daniel Flors: guitarra

    Més informació

  • Exposicions

    Les exposicions es poden visitar tots els dies de dilluns a diumenge i de 10.00h a 21.00h (festius tancat)

    Des del 05.05.2009 fins al 14.06.2009
    Fotoilettes
    Un raspall de dents solitari damunt la pica, o uns armaris plens fins a dalt de compreses, cremes, escumes d’afaitar i bolquers. El vàter, espai per a les deposicions, o suport d’actes de plaer. L’espill, tornant a traïció la vertadera imatge del cos, o mostrant la perfecta cuirassa feta de maquillatge que ens protegeix de l’exterior. Vides diferents, vides oposades, que s’endevinen amb només un colp d’ull a través de la porta del bany.

    Pocs llocs ens revelen amb tanta clarividència el costat més autèntic de l’existència, arrecerats com ens hi sentim pel forrellat, la cortina de la dutxa i la seguretat de la solitud amb què deixem anar les misèries desaigüe avall en estirar de la cadena. Tan íntims i alhora tan universals, l’enrajolat esdevé el perfecte refugi per a la part púdica que tots amaguem.

    Fotoilettes, dèneu mirades que immortalitzen la quotidianitat nua, sense embuts, dels espais fascinants on cada dia ens preparem abans d'eixir a escena en el gran teatre del món.

    Fotografies de:
    Coco Esteve, David Serrano, Enrique Algarra, Iris Esteve, Joana Sendra, Laura Amado, Lola Cerezo, Marta Pérez, Mihai Mustea, Miquel Revert, Paula Serna, Raquel Méndez, Rosa Cristóbal, Toni Marín, Úrsula Martínez, Vicente Lara, Vito Pavia, Yolanda García

    Projecte de :
    Iris Esteve Sánchez

    Visions de Terra Santa

    L'àlbum "Terre Sainte”, base de l'exposició, va ser realitzat entre les dècades de 1870 i 1880 per Boulos Meo, la principal botiga turística de Jerusalem.

    Boulos Meo pertany a una família sefardita establerta a Jerusalem (“en l'època de les croades”, segons narra la tradició familiar) i dedicada al comerç de catifes. Palestina, en aquell moment, formava part de l'Imperi Otomà i, entre 1831 i 1840, sota el govern del virrei d'Egipte (Muhammad Alí primer i després el seu fill Ibrahim Baixà), es va obrir als estrangers, fet que va provocar el naixement del turisme a Terra Santa.

    El 1872, Boulos Meo inaugura una botiga de catifes (anomenada “La catifa persa”) a la Porta de Jaffa, un dels centres neuràlgics de Jerusalem i, ben aviat, la transforma en un empori (“Boulos Meo Antique Shop”) consagrat a la venda d'antiguitats, souvenirs, postals i altres objectes. És aleshores que entra en contacte amb els principals fotògrafs de l'època en aquella zona, entre els quals destaca Félix Bonfils, de qui obté una col·lecció de fotografies sobre els llocs de culte (musulmans, cristians i jueus) de la ciutat de Jerusalem, que incloïa, a més, una sèrie de vistes d'altres poblacions palestines.
    La botiga Boulos Meos va estar activa fins a mitjans de la dècada de 1990.

    Félix Bonfils és un fotògraf i escriptor occità, nascut el 1831 a Sant Ipolit del Fòrt (departament del Gard, regió del Llenguadoc-Rosselló) i mort el 1885 a Alès (també al Gard). El 1867 s'estableix a Beiurt, on inaugura l'estudi fotogràfic “Maison Bonfils”, que a partir de 1878 es dirà “F. Bonfils & Cia”, en integrar-hi els seus fills. Bonfils treballa a tots els països de la zona: Líban, Palestina, Egipte, Síria, Grècia i Turquia.
    La seua obra més famosa, Architecture Antique, es publica el 1872, després d'haver presentat algunes de les imatges que va cedir a Boulos Meo a la Societé Française de Fotographie. Internacionalment, Bonfils és conegut especialment pels seus estudis de l'arquitectura clàssica i oriental. Abans de morir, retorna al Llenguadoc, on obre un altre estudi de fotografia a Alès.

    L'exposició es completa amb una sèrie d'obres d'altres fotògrafs coetanis de la zona, entre els quals cal subratllar els germans Zangaki (d'origen grec i amb estudi a Port Said) o l'empresari, viatger i fotògraf alcoià Francesc Botella.

    Fons de la col·lecció: Boulos Meo
    Fotografies de Félix Bonfils i contemporanis

    Amb la col·laboració de Tívoli

Octubre Centre de Cultura Contemporània
Carrer de Sant Ferran, 12
46001 València
963 157 799
http://www.octubre.cat

temes_noticies: