BARCELONA (El Barcelonès), 20.02.2007
Sopar tertúlia
Sopar tertúlia organitzada per la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya (FEHC).
Lloc: "Restaurant Neutral", carrer Ganduxer núm.26, Barcelona.
Data i hora: Dimarts 20 de febrer a 2/4 de 10 del vespre.
TERRASSA (El Vallès Occidental), 28.02.2007
Conferència: "La Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya, redescobrint la història. Orígens i finalitat de la FEHC, i plans de futur".
Organitzat per la JERC de Terrassa.
Lloc: Biblioteca Central de Terrassa, Pg de Les Lletres núm. 1, Terrassa (El Vallès Occidental).
Data i hora: Dimecres 28 de febrer a les 7 del vespre.
BADALONA (El Barcelonès), 17.03.2007
Conferència: "Ferran Cortès, Carles V, les Ordinacions de Jaume II d'Urgell i la Ciutat Ideal de Francesc Eiximenis"
La conferència serà oferta per en Daniel Ibañez, habitual col·laborador de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya. L'acte serà organitzat per la Fundació Catalunya - Amèrica. Podeu veure també el cartell anunciador de l'acte.
Lloc: Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, Badalona (El Barcelonès).
Data i hora: Dissabte 17 de març a les 10 del matí (visita al monestir), 11 del matí (conferència).
» Altres actes
BARCELONA (El Barcelonès), 21.02.2007
Recitar el pensament. Rusiñol per Casasses - Cutillas per Cutillas
L’Avenç i Editorial Fonoll han organitzat el proper dimecres 21 de febrer, a les 21 h, un acte per tal de reivindicar i difondre la literatura aforística catalana. Veure més informació.
Lloc: Horiginal, carrer Ferlandina núm.29, Barcelona (davant del MACBA).
Data i hora: Dimecres 21 de febrer a les 9 del vespre.
» Festes de la setmana
Amb el suport de www.festes.org
* Els Gegants Bojos de Solsona Solsona (Solsonès), del 15 al 21 de febrer de 2007
* Ruta del xató Garraf, Alt i Baix Penedès, del 21 de gener a l'abril de 2007
* El Moixó Foguer Diferents poblacions, del 15 al 21 de febrer de 2007
* Festes de la Llum Manresa (Bages), fins el 25 de febrer de 2007
Novetats
Informació general
La FEHC organitzarà cursos de formació
La Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya (FEHC) anuncia l'organització de cursos de formació, centrats en aspectes d'història i filosofia. En aquest cas el dos cursos previstos, tenen per títol "ELS ibers, realitat històrica i antecedent nacional" en un cas, i "La nació, problemàtica filosòfica" en l'altre. Tenen una durada d'un trimestre i començaran el proper més d'abril. Veieu la informació completa de les condicions, en els següents enllaços.
* Curs: ELS ibers, realitat històrica i antecedent nacional (Pdf)
* Curs: La nació, problemàtica filosòfica (Pdf)
Seccions periòdiques
‘Cròniques d’una Nació’, el nostre Bloc
Aquesta setmana en el nostre bloc, publiquem un fragment de l'entrevista a Àngel Casas a la revista Sàpiens número 52, i on és parla de com la Inquisició va fomentar la castellanització dels territoris de parla catalana. Recomanem llegir l'entrevista completa, i que també trobareu al bloc. Posteriormet, comentem algun text que hi apareix a la web de l'exèrcit de l'Estat espanyol, sobre la història dels famosos "Tercios de Flandes". I per acabar, parlem una mica de Sant Valentí.
* Sant Valentí patró dels enamorats?
* La Inquisició va ser una eina política I DE CASTELLANITZACIÓ contra la Corona d'Aragó
* Els "Tercios" a la batalla de "Las Terceiras" (1582) a les Azores amb senyeres
Projecte Amèrica
Cristoforo Colombo, templare ed alchimista
Article en italia del periodista i investigador Ruggero Marino. L'autor ens parla de la gran dimensió humana i formació d'en colom i fa les mateixes reflexions que nosaltres sobre la manipulació de la història. Relaciona colom amb l'alquimia i els templaris i coïncideix amb diverses coses de les exposades en algunes de les conferències del 6è simposi de la descoberta catalana d'Amèrica. Per Ruggero, colom va estar "preparat" pel viatge i apunta la tesi de la "pre-descoverta". Parla de la manipulació de l'escut de colom, de la seva signatura, del Colom humanista (em refereixo als drets humans) i de la seva relació amb la cúria. Es veu que aquest senyor és l'autor d'un llibre de gran èxit a itàlia:
"E' autore del libro "Cristoforo Colombo e il Papa tradito" (1991, quarta edizione ampliata ed aggiornata 1997), testo che ha generato una rivoluzione tra gli studiosi accademici nella lettura della vita del personaggio Cristoforo Colombo e della sua scoperta."
Sembla que fa més de 10 anys que treballen en la restauració de la figura de colom i d'altres protagonistes de la descoverta. Coïncideix amb nosaltres, en plantejaments generals (tot i que diferim en d'altres). Article de Ruggero Marino. (.pdf)
La inquisició va ser una eina política contra la corona d'Aragó
Breu però interessant entrevista realitzada a en Àngel Casals, professor d'història moderna a la Universitat de Barcelona. Aquesta entrevista ha estat publicada en el número 52 de la revista mensual SÀPIENS. Entre d'altres coses llegim: "els inquisidors actuaven sense cap mena de fre legal, malgrat els intents de les corts per introduir-los en la legalitat catalana." Article publicat a la revista Sàpiens. (.jpg)
Pensament Cervantes
Dues reflexions més sobre La Celestina
El nostre col·laborador n’Alejandro Sendra, ens envia aquest petit article en el que fa dues reflexions sobre l’obra suposadament castellana, “La Celestina”. Us recomanem llegir la resta d’articles recollits dins el Projecte Cervantes, en què n’Alejandro analitza sistemàticament, el llenguatge emprat en grans obres castellanes. Article de n'Alejandro Sendra. (.pdf)
Pensament 1808
Un regiment perdut? “el regiment Catalunya”
Al recollir informació per estudiar el grau de participació dels catalans, al costat de Napoleó en la guerra del francès o de la insurrecció del Principat, he anat trobant referències, això si, minses, sobre la formació d’un regiment d’infanteria de línia català al servei de Napoleó. Ja no es tractaria de tropes auxiliars, com els Caçadors de Muntanya, les companyies distingides de Catalunya, o el Sapadors Reials, seria una unitat d’exèrcit regular. Podria ser l’embrió de l’exèrcit al servei del Govern de Catalunya, que amb el temps substituís a l’Armèe de Catalogne. Pregunta sense resposta, pel moment. Article d'en Gustau Adzerias. (.pdf)
Pensament català
Barcelona projecta aixecar les quatre columnes de Puig i Cadafalch davant del pavelló Mies van der Rohe
"Sense encomanar-se a cap de les principals entitats impulsores de la iniciativa, la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals pels Drets i les Llibertats Nacionals dels Països Catalans, l'Ajuntament de Barcelona va confirmar ahir la intenció de restablir el monument de les Quatre columnes, obra de l'arquitecte Puig i Cadafalch, però no a prop de la seva situació original -allà on hi ha la font de Carles Bohigas, a Montjuïc". Article d'EL PUNT, del 14/02/2007. (.pdf)
Les 4 columnes i l’arquitecte Puig i Cadafalch: Representació, símbol i significat
El 31 de Gener de 2007, diversos mitjans de comunicació ( no tots els mitjans de comunicació de Barcelona ni de la resta de Catalunya), s’han fet ressò de la notícia següent: “L’Ajuntament estudia restituir la simbòlica obra de les 4 columnes a la seva ubicació original, al costat de la Font Màgica de Montjuïc. El Consistori , però, vol consensuar una decisió final entre quatre projectes abans de l’estiu”. Article d'en Jordi Salat." (.pdf)
Projecte cartogràfic
La marina catalana i els Consolats de Mar catalans Vs marina castellana i els Consolats de Mar castellans
"Moltes són les argumentacions, que demostren clarament que la Marina Catalana no es comparable a cap altre Marina Nacional Europea entre els segles XIII al XVII. Aquesta comparació es torna més ridícula encara, quan els historiadors oficials espanyols intenten explicar la gran potència i capacitat de la Marina Castellana. Com una imatge val més que mil paraules a continuació teniu tres mapes d’Europa on podreu comparar gràficament això que us estic explicant i extreure les vostres pròpies conclusions." Article de n'Enric G. (.htm)
Projecte Eleonora
Projecte Eleonora
Presentem avui un nou projecte d'estudi i investigació que anomenarem Projecte Eleonora". Eleonora d’Arborea, reina regent del regne d’Arborea (Sardenya), va nèixer l’any 1.340 a Molins de Rei. El llinatge dels Arborea és considerat com el dels autèntics representants del poble sard amb capital a Oristà. La historia dels Arborea és la història del regne de Sardenya. El director del Consiglio Nazionale de la Ricerche de Càller (Sardenya) el professor Francesco Cèsare Casula és el principal defensor de la tesi que fonamenta que Catalunya és l’origen de la formació del actual estat italià:“El reino de Cerdeña ha sido hecho por los catalanes. En la práctica, el estado italiano nació por los catalanes. Cataluña es el origen del estado italiano.” (.htm)
Primers documents delProjecte Eleonora: Vídeo de TV3 i article d'en Josep Barba
En Josep Barba és l’investigador que seguin el seu interès per la història de la vila de Molins de Rei, va topar amb el personatge de la reina regent d’Itàlia, n’Eleonora d’Arborea. Ara, des de la MailScanner has detected a possible fraud attempt from "_BAD_http:" claiming to be Secció Local del Baix Llobregat de la que serà responsable, dirigirà aquest projecte que pretén esdevenir un pont de trobada entre investigadors catalans i italians i aprofundir d’aquesta manera en la història comuna d’ambdues nacions. (.htm)
* Vídeo amb la notícia de TV3 (.wmv)
* Article d'en Josep Barba (.pdf)
Veu crítica
La Plataforma pel Dret de Decidir commemora el 1er aniversari de la manifestaió del 18F i presenta públicament la campanya de recollida de signatures pel dret de decidir La Plataforma pel Dret de Decidir es reafirma en els principis que la van inspirar i ratifica que ara més que mai es fa necessària la construcció d’un espai nacional, plural i transversal que treballi pel dret de decidir, on el rol de la societat civil esdevé més important que mai. Per aquest motiu ha presentat públicament la seva propera campanya, aprovada en la primera assemblea extraordinària de la Plataforma celebrada el 16 de desembre de 2006, Campanya de recollides de signatures pel dret de decidir. (.htm)
Recomanem
Reedició del llibre "L'Onze de Setembre" de Santiago Albertí
Santiago Albertí publicava, l'any 1964, L'Onze de Setembre, el primer llibre modern dedicat monogràficament a aquell episodi històric, del que ara se'n publica una edició revisada i ampliada. L'obra narra exhaustivament els fets que van succeir aquell 11 de setembre de 1714. En record de la primera edició l'onze de setembre de 1964 en què s'esqueien 250 anys de l'onze de setembre de 1714 hi hagué una mostra de full volants i de convocatories de la manifestació d'aquell any davant de l'estàtua de Rafael de Casanoves, aportades per en Robert Surroca.