El PSPV, diposat a renunciar a la rebaixa del 5% per pactar la llei electoral amb el PP

Si és que té collons la cosa...

Vilaweb, DIMARTS, 20/02/2007 - 06:00h

El PP ofereix als socialistes de pactar la reforma aquesta setmana · EUPV manté la demanda del 3%

Els socialistes valencians estan disposats a cedir en la la rebaixa de la barrera electoral del 5% al 3% per poder pactar la reforma de la llei electoral amb el PP. Segons el secretari general del PSPV, Joan Ignasi Pla: 'entre el 5% i el 3% hi ha solucions intermèdies, com el cinc per cent provincial'. Com que l'estatut valencià obliga a reformar la llei sobre el nombre de diputats per majoria qualificada, ambdós partits s'han de posar d'acord.

Pla ha dit que el PP també hauria de cedir, però els populars no volen tocar la barrera electoral. Segons el portaveu del PP a les Corts Valencianes, Serafín Castellano, no 's'han de barrejar qüestions que no toquen i que no exigeixen ni l'estatut ni el pacte institucional'. Fins ara el PSPV havia defensat que la reforma de la llei inclogués la rebaixa de la barrera electoral del 5% al 3%. Fonts d'EUPV han dit a VilaWeb que no renunciaven a la rebaixa del 3%.

L'estatut fa necessària la nova llei electoral, perquè disposa que hi ha d'haver, si més no, noranta-nou diputats a les Corts (ara n'hi ha vuitanta-nou), i que la convocatòria de les eleccions s'ha de fer per decret promulgat pel president, el qual decret ha de determinar el nombre de diputats de cada circumscripció.

La nova llei electoral, encallada

Les negociacions del novembre passat van ser infructuoses, sobretot perquè els partits no s posaren d'acord en la necessitat de rebaixar la barrera electoral.

Si no hi ha acord sobre la llei electoral, el PP pretén resoldre l'augment de diputats directament amb el decret de convocatòria.

La maniobra legal del PP

Per donar cobertura legal a aquest propòsit, el govern valencià va incloure l'augment de diputats al projecte de llei de govern. Però, segons diverses fonts jurídiques citades pel diari Levante, aquesta maniobra és irregular. Si hi ha, doncs, base jurídica per a recórrer la llei de govern, el PSPV, EUPV i el Bloc poden presentar un recurs als tribunals, si la llei s'aprova sense la majoria qualificada (si més no, estudien aquesta possibilitat, segons que han fet saber a VilaWeb). A més, el secretari d'acció electoral del Bloc, Lluís Miquel Campos, ha explicat que aquest recurs podria arribar al Tribunal Constitucional abans d'un mes, perquè es tramitaria per la via d'urgència.

temes_noticies: