Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat

 • Nota de premsa: 5 anys sense resposta de l'Administració

  La Generalitat no respon

  Cinc anys després de presentades les al·legacions contra el projecte d'instal·lació de tres centrals eòliques, encara no han estat contestades per la Direcció general d'Energia

  Després de cinc anys esperant la contestació a les al·legacions presentades al Pla Eòlic, la Coordinadora exigeix al Director General d'Energia concreció sobre el projecte.

  En 2004 es van presentar 40.000 al·legacions contra els parcs eòlics de les serres d'Alfaro i d'Almudaina i encara no han estat contestades.

  La Coordinadora entén que han coincidit nombroses circumstàncies que impedirien la construcció d'aquests parcs eòlics:

  1. D'una banda estan les recomanacions del Síndic de Greuges en el sentit de “no autoritzar la instal·lació dels 3 parcs eòlics projectats en l'àrea El Comtat – Marina Alta de la zona 14 del Pla Eòlic, declarant-se aquesta àrea com zona no apta” encara no han estat complides i, per una altra, l'aparició d'un nou decret que redueix les primes a les empreses eòliques originarà que els emplaçaments amb poc recurs eòlic deixen de ser rendibles.
  2. Per una altra banda, es dóna la circumstància que el termini de construcció es va extingir fa 18 mesos.
  3. A més, des de 2006 es va determinar un trasllat de part de la potència d'aquests parcs a la zona 7 del Pla Eòlic sense que fins al moment la Direcció general d'Energia haja concretat els canvis previstos en la zona 14.

  La Coordinadora denuncia “la incertesa i la inseguretat que envaeix als milers de ciutadans que van presentar les seues al·legacions fa cinc anys i que encara no coneixen si els aerogeneradors s’instal·laran en els voltants de les seues localitats, ja que durant aquest temps, nombrosos projectes personals i iniciatives empresarials s'han paralitzat a l'espera d'una resolució favorable o desfavorable sobre la instal·lació dels parcs eòlics de la zona 14”.

  Adjuntem:

  1. Carta enviada al Director General d’Energia.
  2. Nota de premsa en valencià
 • Nota de premsa: La Coordinadora no permetrà que els parcs eòlics de la zona 14 es reubiquen en altres serres de la comarca

  Després de la publicació de l'Acord del Consell del 5 de juny de 2009 d'ampliació de la Xarxa de Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) que situa dins de la zona ZEPA “Muntanyes de la Marina” a tot el parc eòlic de la Serra d'Alfaro i a una part del parc eòlic de Tossal del Rei (Serra d’Almudaina), és evident que els parcs eòlics de la zona 14 no podran construir-se on s'havien projectat.

  A més, la Coordinadora està estudiant la presentació d'un recurs per a aconseguir la mateixa protecció per a tota la serra d'Almudaina.

  Amb la Zona d'Especial Protecció per a les Aus actual, la meitat dels 50 aerogeneradors de la zona 14 no es podran instal·lar i és molt difícil que l'empresa eòlica trobe rendible instal·lar un sol parc eòlic en la serra d'Almudaina.

  Per altra banda, els condicionaments mediambientals per a aquest parc eòlic serien molt més rigorosos. No tindria cap sentit autoritzar un parc eòlic en la serra d'Almudaina, a curta distància d'una Zona d'Especial Protecció per a les Aus i dins del corredor entre les diferents parts d'aquesta ZEPA i les ZEPAs de la Font Roja i Serra de Mariola i la de la Marjal de Pego-Oliva.

  Des de la Coordinadora hem demanat a la Direcció general d'Energia la confirmació definitiva que es retira el projecte de parcs eòlics de la zona 14 i encara no hem rebut resposta.

  No acceptació de cap adaptació de parc en El Comtat

  Respecte a la notícia que “La Generalitat revisarà el Pla Eòlic per a adaptar-lo a les noves ZEPAs”, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat considera que una vegada més queda palesa que la Conselleria d'Infraestructures està més interessada en que les empreses eòliques mantinguen “el seu negoci” que en un veritable desenvolupament de l'energia eòlica al País Valencià.

  Adaptar els parcs a la zona ZEPA és voler “ficar amb calçador” els aerogeneradors al Comtat perquè l'empresa no perda el seu negoci. Adaptar, significa posar més aerogeneradors sobre el poc lloc que els queda o traslladar els parcs eòlics a altres serres de la comarca. Cap d'aqueixes possibilitats l'anem a acceptar.

  Des del principi els parcs eòlics de la zona 14 es van projectar sobre una zona inadequada. Aquests fets es van denunciar des del primer moment a totes les instàncies. Ara, per fi, s'ha reconegut el gran valor ornitològic de la zona declarant-la zona d'especial protecció per a les aus. Però si la Coordinadora no haguera recorregut i presentat al·legacions, els aerogeneradors estarien ja funcionant des de fa molt temps en aquesta zona, ara protegida. (Al final, la Conselleria de Territori, pressionada per la Comissió Europea, ha hagut de reconèixer que la zona hauria de ser considerada ZEPA encara que existira un projecte eòlic sobre la mateixa. Tots els què ens van criticar i ens van insultar haurien de reconèixer ara el seu error).

  D'altra banda, vam recordar que continua vigent la Recomanació del Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana de data 28 de febrer de 2007 en el sentit que “s'acorde no autoritzar la instal·lació dels 3 parcs eòlics projectats en l'àrea El Comtat-Marina Alta de la zona 14 del Pla Eòlic, declarant-se aquesta àrea com zona no apta”.

  La Coordinadora no pretén ni ha pretés mai que lleven els molins de les serres d'Alfaro i d'Almudaina per a endur-se'ls a altres serres de la Comarca. El Comtat és un immens corredor ecològic i té una acreditada importància ornitològica extraordinària. Els aerogeneradors no caben en cap lloc de la comarca.

  Si malgrat tot la Conselleria “revisa” el Pla i pretén “reubicar” els aerogeneradors en qualsevol altre lloc de la comarca, allí es tornarà a trobar amb nosaltres. Li recordarem que el Pla Eòlic tenia com data de caducitat el 31 de desembre de 2007 i que no es van sol·licitar pròrrogues i li exigirem que comence tot el procediment administratiu des del principi, amb els seus corresponents estudis d'impacte i les seues exposicions a informació pública dels projectes.

  Des de la Coordinadora, li recomanaríem al Sr. Conseller d'Infraestructures, que ja que està tan preocupat perquè les empreses eòliques no perden el seu negoci, serà millor que “els situe” més enllà del Comtat, perquè ací van a seguir havent de batallar amb nosaltres i que, encara que no siga Conseller de Medi ambient, no se’n recorde només de les empreses sinó que se’n recorde del medi ambient.

  Adjuntem:

  1. Mapa zones ZEPA.
  2. Nota de premsa en valencià

Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat
Web: www.zona14.org
Email: zona14@benillup.com
Telèfon: 676 60 50 50

temes_noticies: