Abocament incontrolat d'aigües residuals al Cap de les Hortes (nota de premsa d'Ecologistes en Acció del PV)

Abocament incontrolat d’aigües residuals al Cap de les Hortes

PAIS VALENCIÀ

Ecologistes en Acció del País Valencià va realitzar el passat cap de setmana una acció al Cap de les Hortes, plantant una bandera negra en els seus fons com a denúncia de la degradació que pateixen a causa de l’abocament incontrolat d’aigües residuals sense depurar.

El Govern Valencià, en la reunió del dia 10 de juliol del 2001, va aprovar una llista de delimitació de Llocs d’Importància Comunitària (LIC) del País Valencià com a contribució a la constitució de la Xarxa Natura 2000. El LIC del Cap de les Hortes, amb 4.253 hectàrees, es troba als termes municipals d’Alacant i del Campello, i protegeix praderies de Posidonia oceanica i fons rocosos de gran qualitat ambiental.

Aquest sector del litoral alacantí pateix l’abocament d’aigües residuals des de fa dècades, la qual cosa ha produït una degradació gradual d’aquest entorn natural. No obstant això, el dissabte 5 de setembre de 2009 el trencament d’un emissari ha produït l’abocament d’aigües residuals sense depurar contaminant-ne greument les aigües. Aquesta aportació d’aigües fecals posa en perill la conservació de les praderies de Posidonia oceanica, planta marina molt sensible a la contaminació orgànica, a més de posar en perill els usuaris d’aquesta zona a causa de les possibles infeccions per la proliferació bacteriana. Tot açò es va a denunciar davant del Seprona i de la Direcció General de Qualitat d’Aigües de la Generalitat Valenciana.

Amb l’ajuda del veler Diosa Maat, un grup d’activistes va estudiar la situació de les praderies de Posidonia oceanica en els voltants de l’abocament i van plantar una bandera negra en els fons submarins, simbolitzant la degradació d’aquesta zona del litoral alacantí.

L’augment de nutrients en el medi perjudica la qualitat de les aigües i degrada les comunitats marines sensibles. La conservació de la qualitat de les aigües litorals costaneres ha de ser una prioritat tant per la conservació dels valors naturals com pel seu atractiu turístic. Ecologistes en Acció del País Valencià exigeix a les administracions públiques un pla seriós de sanejament d’aigües residuals i el control dels emissaris submarins per tal d’evitar tant com siga possible l’abocament d’aigües residuals i l’eutrofització de les aigües costaneres.

VÍDEO DE L'ACCIÓ

Reenviat per:
Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció
Apartat de Correus 252.- 03800 Alcoi (l'Alcoià)
Correu-e: alcoi@ecologistesenaccio.org Web: http://www.xarxaneta.org/~carrasca

temes_noticies: