PP i PSPV trenquen la negociació sobre la nova llei electoral

Vilaweb, DIJOUS, 22/02/2007 - 17:33h
Incertesa sobre el procés electoral, que es podria impugnar si Camps fa per decret les modificacions que l'estatut exigeix que es facin per llei

Els portaveus del PP i del PSPV a les Corts valencianes s'han reunit avui per negociar un acord que permetés d'aprovar la nova llei electoral que exigeix l'estatut. Els socialistes estaven disposats a mantenir la barrera electoral del 5%, però a canvi d'aplicar-la a tres circumscripcions en comptes d'una de sola. Però el PP no en vol ni parlar. Si la llei no s'aprova, Camps inclourà l'augment de diputats a les Corts que exigeix l'estaut al decret de convocatòria.

Segons els partits de Compromís pel País Valencià, el PSPV i nombrosos juristes, aquesta maniobra és del tot il·legal, perquè l'estatut exigeix dues coses: que, efectivament, s'augmenti el nombre de diputats a les Corts a no pas menys de noranta-nou i que aquesta modificació es faci mitjançant una reforma de la llei electoral. Aquesta reforma va quedar encallada a les Corts el novembre passat perquè el PP i el PSPV no es posaven d'acord: els socialistes demanaven que la barrera electoral fos del 3% en comptes del 5% actual, però el PP no s'hi avenia.

Per donar cobertura legal a aquest propòsit, el govern valencià va incloure l'augment de diputats al projecte de llei de govern amb el propòsit de donar cobertura legal la més que probable decisió de Camps de fixar l'increment d'escons a les Corts en el decret de convocatòria dels comicis. Si hi ha, doncs, base jurídica per a recórrer la llei de govern, el PSPV, EUPV i el Bloc poden presentar un recurs als tribunals. I poden fer el mateix contra el decret de convocatòria d'eleccions que promulgui el president, amb la qual cosa tot el procés electoral del 27 de maig podria quedar impugnat.

temes_noticies: