InfoTV guanya en l’Inquiet el premi al millor documental i el del públic amb ‘Moriscos, els valencians oblidats’
InfoTV va guanyar dissabte el premi al millor documental en el V Festival Inquiet de Cinema en Valencià, amb 'Moriscos, els valencians oblidats', elaborat en commemoració del 400 aniversari de l'expulsió. 'Moriscos...' es va convertir en la guanyadora de la nit, en rebre també un segon guardó: el del públic, que va preferir esta cinta a totes les altres de les seccions oficials.
'Moriscos, els valencians oblidats' està firmat per Sergi Tarín, Vicent Peris i Esther Albert pel que fa a l'execució i per Juli Esteve en la producció executiva. Es tracta del cinqué documental elaborat per InfoTV des del 2005 i el tercer que reb un premi: abans foren guardonats 'La utopia desarmada: memòria d'un País Valencià republicà' i 'Almansa 1707: de la revolta a la repressió', premis Tirant 2007 i 2008, respectivament, en les categories de millor pel·lícula valenciana en votació del públic i millor documental. I també firmats per Sergi Tarín i Vicent Peris, entre altres professionals.
L'acte de lliurament dels premis va tindre lloc a la Casa de Cultura de Picassent. L'altre gran premi de la nit, el de millor pel·lícula de ficció, va ser per a 'Tres dies amb la família', de Mar Coll. El jurat de la secció de documentals féu una menció especial de 'Bucarest', el que Albert Solé ha dedicat al seu pare, Jordi Solé Tura, malalt d'Alzheimer. que ja havia guanyat el Goya. Finalment, l'escriptor Ferran Torrent va rebre un premi especial per la seua trajectòria, però en especial per haver donat un bon grapat de guions per a pel·lícules en valencià.
‘Moriscos, els valencians oblidats’ recorre els punts més emblemàtics de la geografia morisca valenciana (Cortes de Pallás, la Marina, la Safor, Elx…), com també de Tunísia, on anaren a parar una bona part dels expulsats. Incorpora també els testimonis dels principals experts valencians en la qüestió. Tot, per rescatar de l’oblit la memòria d’una civilització que va ser primer derrotada per Jaume I, marginada a les moreries i a les comarques interiors durant vora 400 anys i finalment expulsada a instàncies d’un règim integrista que desencadenà el 1609 la més gran neteja ètnica de la nostra història. El documental explica també les conseqüències que tingué aquell fet històric i llança un clar missatge a favor de la convivència entre cultures i religions diferents, just en el moment en què als nostres pobles i ciutats tornem a conviure amb persones de llengua, ètnia, cultura o religió diferent a les majoritàries.
El documental s’ha elaborat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gandia, l’Institut Municipal de Cultura d’Elx, la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta i la Universitat d’Alacant.
A més de Picassent, ‘Moriscos…’ ja s’ha estrenat en públic a Dénia i a Gandia, en sengles actes organitzats per l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i pel Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, de Gandia. Alguns altres ajuntaments i entitats han adquirit els drets perquè puga ser emés o projectat a Alboraia, l’Olleria i Almoines. Igualment, la setmana passada fou projectat a Serra en el marc del 400 aniversari de la Carta Pobla, per la qual el municipi fou repoblat després de l’expulsió. InfoTV també el ven a particulars en format de DVD.