Escola Valenciana commemora a Xàtiva la derrota d'Almansa per un futur més valencià, democràtic i sostenible

Escola Valenciana -Federació d’Associacions per la Llengua- ha celebrat aquest dissabte la quarta edició de La Nit de l’Escola Valenciana. Es tracta d’una nit on l’entitat fa balanç dels projectes dels 2006, presenta les activitats del 2007 i homenatja una entitat o persona destacada en l’àmbit de la normalització lingüística i cultural.

La Nit 2007 ha tingut un motiu molt especial: la commemoració dels 300 anys de la batalla d’Almansa. Amb aquest propòsit Escola Valenciana ha celebrat al Gran Teatre de Xàtiva el concert “Quan el mal ve d’Almansa” a càrrec del grup Al Tall i la banda de música La Nova. En total, més de 100 músics han participat en aquest concert davant un auditori ple de gom a gom, amb 800 persones. Tot just abans de començar l’acte els membres d’Al Tall han destacat l’oportunitat oferta per l’Escola Valenciana per a poder realitzar aquest concert a Xàtiva ja que “no tenim moltes oportunitats d’actuar en aquesta ciutat”. Al Tall també actuarà amb motiu de la commemoració de la batalla a la ciutat d’Almansa, aquest cop contractat pel mateix ajuntament del municipi albaceteny.

Tot just abans del concert, Diego Gómez, president de l’entitat, ha demanat afegir-se al missatge d’Escola Valenciana, un missatge “esperançador i de futur”. Gómez s’ha mostrat convençut que “el futur és nostre”-nou lema de les Trobades 2007- i ha apostat per canviar “el futur de paraules i rajoles” per altre més “valencià, democràtic i sostenible”. Alhora Gómez ha destacat la importància del l’acte commemoratiu de la batalla d’Almansa, i també s’ha mostrat sorprès que La Generalitat “no haja planificat res en aquest sentit demostrant el seu menyspreu per la història dels valencians”.

Pel 2007, la Nit de l’Escola Valenciana, que enguany ha estat presentada pels periodistes Clara Esteve i Gerard Fullana, ha premiat al diari electrònic Vilaweb per la tasca de projecció identitària del portal informatiu a Internet, així com representar un model d’innovació tecnològica. Vilaweb és un model de mitjà de comunicació en valencià d’èxit. Actualment rep 2 milions i mig de visites mensuals i supera les 50 delegacions locals.

Tot just abans del concert, l’entitat ha organitzat un seguit d’actes per la ciutat de Xàtiva, amb visita al museu municipal de l’Almodí i amb homenatge davant del monument dels maulets.

L’any 2004 la Nit de l’Escola Valenciana va commemorar els 25 anys d’ensenyament en valencià i les primeres escoles que el van encetar, l’escola Censal de Castelló i El Castell d’Almoines. La Nit del 2005 va reconèixer el paper de l’escriptor castellonenc Vicent Marçà i l’any passat el reconeixement va ser pel Col·lectiu de Música i Cantants en Valencià Ovidi Montllor.

Escola Valenciana també ha anunciat la data i lloc de les Trobades 2007, que esperen superar els 220.000 assistents al Verger, Quatretonda, Sueca, Puçol, Alacant, la Vall d’Uixò, Sagunt, València, Santa Pola, la Llosa de Ranes, la Pobla de Vallbona, Piles, Beniparrell, Universitat d’Alacant, la Vila Joiosa i Penàguila.

Així mateix l’entitat també ha anunciat la potenciació dels projectes de cinema en valencià i el portal cinemaenvalencia.org, voluntariat pel valencià, multiculturalitat a les aules, drets lingüístics, la gira i el treball per la societat sostenible referent al IV Congrés, entre d’altres.

A més, l’acte ha servit per anunciar els concerts de La Gira 2007, el II Festival Itinerant de Música en Valencià. Pel 2007 la Gira “girarà”per Xàtiva, el Verger, Sueca, Puçol, Vall d’Uixó, Alacant, Sagunt, Barcelona (organitzat per l'Espai País Valencià), l’Alguer, València, Beniparrell, Quatretonda, Cocentaina, la Pobla de Vallbona i la Vila Joiosa. Així mateix, i a l’espera de completar el cartell final, la Gira 2007 compta ja amb la presència del següents grups: Al Tall, La Troba Kung-Fu, La Gossa Sorda, Sva-ters, Skalissai, Aspencat, Verdcel, Kave Kanen, Anguiles de Camal, Mamajuana, C.R.I.M, Impresentables, Enderrock, The Garrophones, Alikata Rock, Orxata Sound System, In-Fusió, Franca Masu, Carles Enguix, POW, Assheads, Arròs Caldòs, Mugroman, Tinc Ladilles, Olla a Pressió, Buscant, El Corredor Polonés, Odi i Voltor.

A l’acte han assistit una àmplia representació d’entitats cíviques, partits polítics, ajuntaments, sindicats i escoles. Entre d’altres, han estat presents Enric Morera (BLOC), Glòria Marcos (EUPV), Agustí Cerdà (ERPV), Ana Noguera (PSPV), Francesc de Paula Burguera (VpC), Carles Arnal (Esquerra Verda-Els Verds del País Valencià), Pere Mayans (Generalitat de Catalunya), Josep Chaqués (Fundació Sambori), Joan Francesc Mira, Francesc Felipe (Inquiet), Vicent Martinez (Espai País Valencià) i Josep Gregori (Fundació Bromera).

Cap representant de la Generalitat valenciana ni de la corporació municipal ha assistit a l’acte de commemoració de la batalla d’Almansa.

temes_noticies: