Aturem el decret del PP contra el gallec

Presentació a Barcelona del llibre 55 mentiras sobre a lingua galega el proper divendres 5 de febrer a les 20.30h al Centre Gallec de Barcelona, amb el suport d’entitats gallegues i catalanes.

La plataforma Prolingua, en col•laboració amb la plataforma Defensem la Llengua Gallega, organitzen a Barcelona un acte amb el qual pretenen demostrar el rebuig a la implantació d’un nou decret que regula l’ús del gallec en l’ensenyament públic de Galícia, impulsat per l’actual govern del PP a la Xunta de Galícia, rebuig que comparteixen més de 50.000 persones que varen secundar la vaga general del passat 21 de gener de 2010 a Compostel•la.

Les bases d’aquest nou decret estableixen que les matèries de l’ensenyament públic obligatori siguin impartides en gallec, castellà i llengua estrangera en un percentatge d’un 33% cadascuna. A més a més, estableix que siguin els pares o tutors (i no els poders públics com estableix la Constitució) els que cada 4 anys decideixin quines seran les matèries que s’impartiran en gallec, castellà i llengua estrangera.

En aquest acte es pretén mostrar i debatre els diversos aspectes conflictius d’aquest nou decret que responen a compromisos electorals impossibles de complir en el marc legal vigent, cosa que contribueix a perpetuar la situació de desigualtat en què es troba la llengua pròpia de Galícia i no pas a millorar el procés d’aprenentatge amb fonaments pedagògics tal i com demostra l’informe exhaustiu i crític realitzat per la Real Academia Galega.

L’acte de presentació del llibre 55 mentiras sobre a lingua galega. Análise dos prexuízos que difunden os inimigos do idioma (Editorial Laiovento) tindrà lloc en el Centro Galego de Barcelona divendres 5 de febrer a les 20.30h, i hi intervindran Pere Comellas (especialista en plurilingüisme i professor de la UB), Sabela Labraña (especialista en sociolingüística i professora de la UB), Xiana Díaz (representant de la plataforma Defensem la Llengua Gallega) i Paulo Filgueiras (especialista en normalització lingüística i professor de la UAB).

El llibre serà presentat al mateix temps en les principals ciutats i pobles gallecs, en altres ciutats de l'Estat i en un nombre important de ciutats del món com Lisboa, Londres, París, Nova York, Brusel•les, Tel Aviv, Cork, Buenos Aires o Copenhagen.

La plataforma Defensem la Llengua Gallega està formada per diferents entitats gallegues i catalanes que es poden consultar aqui.

Més informació:
http://defensemlallenguagallega.blogspot.com
http://prolinguagalega.org/
http://www.realacademiagalega.org/

--
Defensem la llengua gallega
http://defensemlallenguagallega.blogspot.com

temes_noticies: