La UE examina els abusos urbanístics al País Valencià

Una delegació de l'eurocambra visita una dotzena de municipis per denúncies urbanístiques · Brussel·les portarà la LUV als tribunals
Les autoritats comunitàries han posat sota sospita les polítiques urbanístiques de la Generalitat valenciana. I avui comença la visita d'una delegació del Parlament europeu a una dotzena de municipis per examinar les irregularitats urbanístiques denunciades. A més a més, la Comissió Europea ja té a punt la denúncia que presentarà, el dia 21 de març, contra la llei urbanística valenciana (LUV) perquè vulnera la legislació comunitària.

La delegació del Comitè de Peticions, dirigida pel president, Marcin Libicki, i pel socialista britànic Michael Cahsman, visitarà avui al matí els municipis de Torrevella, Rojals, Sant Miquel de Salines, Catral i Alacant, on a les 13.00 es reunirà amb el Síndic de Greuges, Emília Caballero. Al vespre, els diputats aniran a Tibi, Parcent i Benissa. En tots aquests llocs parlaran amb entitats, col·lectius i particulars que han denunciat les irregularitats urbanístiques que s'hi cometen.

Demà la representació europea visitarà Xàbia, Benicàssim, Orpesa, Castelló de la Plana i, finalment, València.

La llei d'urbanisme, als tribunals

L'executiu comunitari va avisar que l'antiga llei d'urbanisme, la LRAU, infringia un seguit de directives comunitàries. Aleshores, el govern valencià va aprovar la LUV, però la Comissió Europea va dir que no resolia les irregularitats de l'antiga llei. Després d'uns quants avisos a la Generalitat valenciana, la Comissió va fer saber que portaria la llei als tribunals.

Els motius són clars: la normativa viola, segons Brussel·les, la directiva d'hàbitats, la d'avaluacions ambientals, la d'avaluacions estratègiques i la de contractació pública. Segons Hammerstein, per 'manca de transparència i d'igualtat de tracte, i per l'existència de contractacions i d'adjudicacions no obertes a concurs públic'.

El Parlament Europeu continua rebent queixes dels ciutadans contra la llei urbanística valenciana, sobretot per expropiacions abusives.

temes_noticies: