Programació de la setmana del 13 d'abril, de l'Octubre CCC

Dimecres 14

20.00h. Presentació del llibre Vicenç Mut Armengol (1614-1687) i l'astronomia. L'astronomia a l'Espanya del segle XVII.

Amb la intervenció de: Vicent Navarro Brotons, catedràtic retirat d'Història de la Ciència de la Universitat de València i editor del llibre i Juli Peretó Magraner, professor de bioquímica de la Universitat de València i responsable de l'Espai Ciència de l'Octubre CCC.

Vicenç Mut Armengol (Palma, 1614) va ingressar com a jesuïta a Montisión per a formar-se en Lleis i Matemàtiques, però ho va deixar per la carrera militar. Com astrònom, està considerat un dels millors observadors del segle XVII. El llibre que recupera la seua figura ha sigut editat per la Conselleria d'Innovació, Interior i Justícia i presenta un estudi introductori de Vicenç Mut a càrrec de Víctor Navarro, a més de col·laboracions d'altres professors d'universitat, com Josep-Lluís Ballester i Ugo Baldini.

Organitzen: Conselleria d'Innovació, Interior i Justícia del Govern de les Illes Balears, Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i Acció Cultural del País Valencià.

20.00h.Homenatge a Didín Puig

Homenatge a la periodista Didín Puig
(Per la República i pel poble)

Presentació del llibre: Vaig a dir-te quatre coses (Edicions 96), de Didín Puig amb la col·laboració de Josep Parra.
Presenta: Vicent Soler (UV).

Canten:
Toni de l'Hostal
Lluís el Sifoner
Vicent Torrent i Manolo Miralles (Al Tall)
Miquel Gil
Presenta: Empar Ferrer (actriu)
Direcció: Manuel Molins

20.30h.Soul Atac presenta 'Mercat Negre'

Presentació per a la premsa del nou disc de Soul Atac

Soul Atac organitza aquesta curiosa festa-première en la qual es punxaran temes del seu nou treball, Mercat Negre, per donar-los a conèixer a la premsa. Una presentació senzilla i càlida on el grup rebrà col·laboradors, amics i periodistes. S'hi projectaran vídeos de l'enregistrament del disc i s'oferirà una picaeta a la terrassa de l'OCCC.

Dijous 15

20.00 h. Acte especial amb Toni Miró, Martí i Pol i Vicent Torrent

- Inauguració de l'exposició "Mirades creuades", del pintor alcoià Toni Miró, produïda per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), inspirada en la "Suite de Parlavà", del poeta osonenc Miquel Martí i Pol. Hi prendran la paraula una representació de l'IEC i el pintor.

- Presentació dels actes del 24 d'abril, amb breus intervencions d'alguns representants de les entitats convocants (Acció Cultural del País Valencià, CCOO, UGT, Intersindical Valenciana, Associació d'Actors i Actrius del País Valencià, Salvem el Cabanyal, Xúquer Viu, Col·lectiu contra la Corrupció, Ca Revolta i Societat Coral El Micalet)

- Actuació especial de Vicent Torrent (membre fundador d'Al Tall) acompanyat per Ximo Caffarena i Quim Sanz. Una actuació d'una formació creada només per aquest dia i que per tant només podreu escoltar una vegada

19.30h.Presentació 'Ecologisme, encara amb Ecocupido'

Presentació del llibre Ecologisme, encara amb Ecocupido (Ed. Abadia 2009), de Marc Viader.

Durant tres dècades s'ha intentat crear un moviment verd en política a l'Estat espanyol. Fa tres dècades que començà la lluita del medi ambient en els jutjats. Viader, autor del llibre, presentarà el que és el seu segon treball dedicat al moviment polític verd i també compartirà els seus triomfs ens els jutjats, des de la sentència condemnatòria contra la central tèrmica d'Andorra (Terol) a la de la central nuclear de Vandellòs, amb la voluntat d'extraure'n aprenentatges per al present i futur.

Divendres 16

20.00h.Cicle de música pop.Ora Cogan

Harbouring, primer disc de Cogan amb la projecció que mereix, tot comença i acaba en una guitarra i una veu, i quina veu! Però és justament aquesta senzillesa el que fa d'ella una artista encisadora. Un dels secrets millor guardats al nord dels Estats Units.

Dissabte 17

19.00h.Dialeg(tes).Jaume Compte Nafas Ensemble + Sabir

Sessió de folk mediterrani dins de l'Espai Illes Balears. Compte fa servir els sons acústics per elaborar un discurs musical propi que beu de les diverses tradicions mediterrànies i a la vegada de l'experimentació amb els estils contemporanis. Amb Juanjo Tur (acordió), Enrique Pastor (violí i viola), Maribel Bonnín (violoncel) i Wojtek Sobolewski (contrabaix), Compte forma Nafas Ensemble.

Per la seua banda, Sabir juguen amb les percussions (Diego López), un arsenal de cordes (Efrén López de L'Ham de Foc) i la guitarra marciano-flamenca (Spyros Kaniaris, grec d'origen i valencià d'adopció). El repertori de Sabir es basa en temes rescatats de la tradició modal (Grècia, Turquia, Iran, Afganistan...) i noves peces de joves compositors grecs i pròpies.

Diumenge 18

19.00h.Diumenges de Jazz!.Fabian Barraza "Django's Trio" + artista convidat Chema Peñalver

Referència de la música d'avantguarda dels anys 40 i 50 i creador d'un estil únic, el jazz manouche, aquest belga, d'ètnia gitana, va revolucionar per complet el jazz europeu de l'època, en desenvolupar un estil alegre i extraordinàriament flexible. Fidels a l'estil del "gitano dels dits d'or", la proposta d'aquest trio incorpora, tanmateix, matisos i sons mediterranis i d'Amèrica llatina, apropant així tots dos continents

Formació: Fabian Barraza, guitarra; Enrique Gil Beltran, guitarra; Diego Barberà, contrabaix; Chema Peñalver, clarinet

EXPOSICIÓ

Mirades creuades

Des del 15.04.2010 fins al 31.05.2010

Miquel Martí i Pol deixà empremta amb la seua poesia que remou sentiments i belluga pensaments. Fou un mestre de l'art de la paraula lírica. D'altres, com Antoni Miró, en llegir-la suggereixen imatges, colors, formes, textures: treballen l'art de la imatge, fent-la poesia. De la cruïlla d'artistes només poden sortir dues coses: art i més art.
L'exposició Mirades creuades aplega els quadres que el pintor valencià va crear inspirat per la lectura de Suite de Parlavà, obra del poeta osonenc publicada el 1991. Dos mons artístics pertanyents a dos amics. La seua relació es forjà arran del contacte epistolar intens i sincer, de l'admiració de l'un per l'altre.
Un poeta i un pintor, tots dos inquiets, tots dos interessats per la creació artística en les seues respectives disciplines, que van coincidir un dia en la dècada dels 90 i que van poder creuar la seua obra i una sèrie de converses, orals i escrites, sobre les seues preocupacions vitals i artístiques.
Un punt de connexió fortuït que ens ofereix, més de quinze anys després, una base de reflexió important per a entendre la connexió entre dos llenguatges distants, com la poesia i la pintura.

Organitzada per l'Institut d'Estudis Catalans en col·laboració amb l'Octubre CCC.

Octubre Centre de Cultura Contemporània
C/ Sant Ferran, 12
46001 València

96 315 77 99

www.octubre.cat