4a Setmana per la Llengua a Catalunya Nord

La Setmana per la Llengua és una manifestació cultural, popular i festiva organitzada, des del 2007, per l’associació dels Angelets de la Terra. Posa en relleu la creació artística d’expressió catalana a traves del teatre, de la poesia, del cinema i de la música. Té per objectius fer descobrir als catalans, d’adopció o de soca-rel, i als no catalanoparlants, una cultura catalana oberta i actual. Enguany, tindrà lloc a Elna, Perpinyà, Ribesaltes i Salses, del 1 al 8 de maig.

Començarà el dissabte 1 de maig, al Centre Cultural d’Elna « Espace Gavroche », a les 20h, amb el retrobament amb les « Sis Hores de Cançó » que es feian en els anys 70 al Rosselló. Serà l'ocasió de presentar la nova generació de cantautors d’expressió catalana vinguts del País Valencià (Pau Alabajos i Sergi Contrí), de les Terres de l’Ebre (Montse Castellà), de Lleida (Meritxell Gené i El Fill del Mestre) i de Catalunya Nord (Joan Pere). Abans del concert, a les 18h, Cinémaginaire projectarà la pel·lícula « El Coronel Macià », sobre uns dels personatges més rellevant de la història de Catalunya, el president que va proclamar la República Catalana, en 1931.

El dimarts 4, a les 18h30, tindrà lloc un debat sobre l'economia a la Catalunya Nord titulat «Del català folclore, al català vector de creixement econòmic», en el centre d’art contemporani de Perpinyà «A Cent Mètres Du Centre Du Monde». Hi participaran diferents actors de la vida econòmica dels dos bandes dels Pirineus, entre els quals en Llorenç Planes, expresident d’Unitat Catalana, i membres de l’associació nord-catalana Fem Feina. Aquesta associació ens presentarà el label «Fet Aquí» que va crear per reagrupar el màxim d'empreses de qualsevol sector d'activitat darrera un concepte de desenvolupament i iniciativa econòmica del país, on la llengua catalana juga un paper destacat.

El dimecres 5, en el marc de l’activitat trimestral « Cine’Cat », el Cinema Castellet presentarà l’ùltima pel.lícula de Marc Recha, «Petit Indi», en català amb subtítols en francès. Marc Recha ofereix una mirada oberta a l'univers d'un noi, l'Arnau, plantejada com una mena de faula sobre la pèrdua de la innocència. La pel·lícula segueix els passos d'un adolescent entotsolat que intenta reunir els diners per costejar l'advocat que pugui treure la seva mare de la presó. A través de l'oncle Ramon, interpretat per l’actor català Sergi Lòpez, l'adolescent, amb el propòsit de fer diners, s'iniciarà en les apostes de les carreres de gossos. Al final de la pel·lícula, en Ben, cantant anglès, cantarà unes cançons d'en Joan Pau Giné.

El dijous 6, la Setmana per la Llengua proposarà, per primera vegada, una obra de teatre en català, a les 20h30, al Couvent de les Minimes de Perpinyà. L’obra ens explica com, poc abans de començar la representació de Hamlet, la sala és buida, només dos dels components de la companyia són allà, però ni públic. Stan i Owsky, els dos fundadors de la companyia, es troben sols. És dins d’aquest ambient de solitud i tensió on es desperten tots els dimonis de la relació dels dos personatges entre ells i amb el món del teatre. A la tarda, es farà un debat sobre la creació teatral en l’espai català transpirinenc i es presentarà el treball realitzat conjuntament per dues companyies catalanes del Nord i del Sud.

El divendres 7, a les 20h30, el Teatre des Hautes Rives de Ribesaltes acollirà la « Nit de Poesia ». En aquest espai molt agradable podreu escoltar poetes vinguts d’arreu dels Països Catalans i, particularment de Catalunya Nord amb personalitats com Gerard Jacquet, Renada Laura Portet, Jaume Queralt i Coleta Planas. Aquestes nits de poesia sempre generen trobades entre les llengües i cultures presentes sobre el territori català i això en fa uns moments màgics. Per acabar, gaudirem del cant en kabil d’en Samir.

El dissabte 8, a les 21h, l’última activitats de la Setmana tindrà lloc a Salses, extrem Nord dels Països Catalans que relacionem al lema «de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó». Serà un concert molt festiu, al local del «Portail à Roulettes». Actuaran els sud-catalans «Belda i el conjunt Badabadoc» i els rossellonesos «Llamp te Frigui». En aquesta antiga granja sempre es retroben músics de tot arreu que s’ajunten per tocar fins a la matinada.

La nostra web: http://setmanallengua.com/