Després de 6 anys d’inactivitat, la Coordinadora demana la caducitat del Pla Eòlic

Nota de premsa
El Comtat, 6 de maig de 2010

Els 50 molins projectats en la zona 14 (serres d’Almudaina i Alfaro, el Comtat i la Marina Alta) des de l’estiu del 2004 estan en aquest moment en el limb, en terra de ningú, ni s’estan construint, ni s’enretira el projecte. La Coordinadora, farta d’aquesta situació d’indeterminació ha sol·licitat la caducitat de l’expedient, i amb ella, s’obri la possibilitat a presentar, per fi, un recurs contenciós-administratiu i posar en mans d’un jutge el futur de la zona 14.

Després de 6 anys de lluita, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat, cansada de què l’administració ignore tots els seus escrits, ha decidit demanar a Conselleria que emeta un certificat de caducitat dels 50 aerogeneradors que vol implantar en les serres d’Almudaina i Alfaro (zona 14 del Pla Eòlic Valencià) des del 28 d’abril del 2004.

Aquest nou document que s’ha presentat a la Conselleria d’Infraestructures, obre la porta, per fi, a la possibilitat de poder presentar un recurs contenciós administratiu, de manera que siga un jutge, i no la voluntat capriciosa i absurda dels nostres governants, qui dicte sentència sobre la zona 14. Serà la primera volta que podrem anar a judici.

Aquest gir agressiu cara a l’administració es tracta de l’última traca de la Coordinadora per a poder acabar amb la situació de passivitat, i la burla constant que mostra la Conselleria cap a la incertesa en la què han quedat les comarques del Comtat, la Marina Alta i l’Alcoià.

L’escrit on se sol·icita la caducitat de l’expedient de la zona 14 està inspirat en dues línies argumentatives, una de sentit comú, i una legal:

* L’administració ha desoït les instigacions de nombrosos col·lectius i organismes oficials:

§ 40.000 al·legacions ciutadanes contestades per l’empresa però no per l’administració

§ Diverses recomanacions del Síndic de greuges exigint que es busque un lloc alternatiu als aerogeneradors

§ Acords plenaris dels ajuntaments implicats manifestant la seua oposició contra la instal·lació dels molins en els seus terrenys.

§ Encara no s’ha demostrat per part de l’administració l’existència de recurs eòlic suficient.

§ La zona 14 està dins l’àrea d’esmortiment del parc natural de la Marjal de Pego-Oliva.

§ La UNESCO té declarats en la zona 50 abrics patrimoni de la humanitat.

§ Declarada zona ZEPA (zona d’especial protecció per a les aus) en 5 de juny de 2009.

* El procediment administratiu del Pla Eòlic Valencià té uns terminis que ja s’han exhaurit:

§ EL 31 de desembre de 2007 finalitzava el termini d’execució del PEV, i tots els parcs no començats haurien de ser desestimats a no ser que se sol·licitara una pròrroga (cas que no es va donar en la zona 14).

§ EL termini màxim d’aprovació del Pla Especial és de tres mesos una volta finalitzada la informació pública.

§ Hi ha tres mesos de termini des de la sol·licitud de l’autorització administrativa per a la construcció dels parcs fins la concessió.

§ Encara no s’ha remés l’expedient dels parcs a la Conselleria de Medi Ambient (haurien de ser sis mesos des de la informació pública).

§ La Conselleria de Medi Ambient hauria d’haver avaluat ambientalment les línies d’evacuació abans d’agost de 2005.

Fóra bo que l’administració recapacitara i que s’adonara que l’estratègia “deixar que el temps gele les coses” no ha funcionat en el cas de la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat que ha aprés a fer les coses amb solvència judicial. Fóra bo també que l’administració recapacitara que el PEV, i en concret la zona 14 està ubicada en una zona sense vents, per tant l’única viabilitat econòmica vindria donada per les quantioses primes que s’atorga a les renovables, però, en un context de crisi global, només els emplaçaments realment ventosos tindran rendibilitat econòmica.

Proper pas: ens veiem als tribunals.

El Comtat, 6 de maig de 2010

Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat

Web: www.zona14.org

Email: zona14@benillup.cat

temes_noticies: