554.896 alumnes de les escoles i els instituts només tindran assegurada l’assignaturà de valencià si el decret que ha presentat la Conselleria d’Educació es duu a terme. Fins ara també tenien l’oportunitat d’incorporar progressivament en la nostra llengua el Coneixement del Medi i altres assignatures per assegurar el bilingüisme de l’alumnat. A més la Conselleria acaba d’anunciar que 19 dels 34 assessors de valencià deixaran de ser-ho el curs que ve.
Actualment existeixen tres programes educatius en el sistema valencià, el Programa d’Ensenyament en Valencià (PEV), per a l’alumnat majoritàriament valencianoparlant, que assegura l’aprenentatge de les dues llengües oficials i una tercera llengua com l’anglés; el Programa d’Immersió Lingüística (PIL), dissenyat per a l’alumnat castellanoparlant que té assegura el mateix que l’anterior; i el Programa d’Incorporació Progresiva (PIP) que, en teoria ,va incorporant progressivament el valencià en diferents àrees de coneixement i que, fins ara, assegura l’assignatura de valencià i una altra àrea temàtica impartida en la nostra llengua a partir a partir de 3er de primària, Coneixement del Medi.
Fins a aquest curs, molts centres amb PIP als quals se’ls denegava poder ofertar PEV o PIL, o siga ensenyament plurilingüe, el que feien era fer un disseny particular de centre que incorporara realment més àrees de coneixement impartides en la nostra llengua per a fer un bon equilibri entre valencià i castellà. És a dir, que podien impartir en valencià progressivament més assignatures que no només Coneixement del Medi. Ara les coses poden canviar molt. El nou decret proposa només l’assignatura de valencià en el PIP i es prohibeix que s’impartesquen en valencià més de dues àrees de coneixement, o siga llengua i una altra com a màxim. No hi ha cap obligació que s’impartesca una altra àrea temàtica en valencià a part de la llengua, per tant 554.896 alumnes valencians només tenen assegurada l’assignatura de valencià i cap àrea temàtica més en la nostra llengua.
Diego Gómez, president d’Escola Valenciana ha explicat amb molta preocupació que “l’esborrany del decret que inclou la modificació de l’article 10 de la Llei d’Ús i Ensenyament del valencià suposa aplicar una política directa d’apartheid al valencià en l’educació i això defineix Alejandro Font de Mora com al conseller d’Educació valencià més nefast de la nostra història democràtica, impulsor de la nova Política Lingüística d’Extermini de la llengua pròpia”.
El president d’Escola Valenciana lamenta també que “la campanya de promoció del valencià d’enguany de la Conselleria haja estat l’anunci de la destitució per al curs que ve de 19 dels 34 assessors de valencià, per tant es demostra que la Conselleria ha fet una neteja contundent i s’ha llevat de damunt definitivament als 19 professionals que encara feien de forma voluntària una tasca digna d’informar els pares i assessorar els equips directius sobre els avantatges de l’ensenyament en valencià. Ara el perfil dominant dels assessors de valencià és el d’aquells que han estat nomenats a dit d’una forma sectària per a desinformar sobre els programes d’ensenyament en valencià i arraconar-los el màxim possible”.
Els resultats de l’aplicació del decret serien els següents: definitivament 554.896 alumnes estan abocats al monolingüisme, això suposa el 80% del total de l’alumnat valencià. Pel que fa als centres educatius, almenys 1357 dels 2427 existents impartiran només i exclusivament ensenyament en castellà, ja que el valencià té pitjor tracte que una llengua estrangera, això suposa el 56% dels centres educatius.
Segons el president d’Escola Valenciana, “una altra qüestió és el que s’està fent actualment a molts centres privats i concertats valencians, que tenen PIP i que cometen una irregularitat permanent a la qual Alejandro Font de Mora fa la vista grossa: no fer en valencià ni Coneixement del Medi, mentre que centres com el cetre catòlic concertat Sant Cristòfor de Picassent està sofrint una persecució per part de l’administració educativa només perquè vol ofertar ensenyament en valencià també entre els seus programes”.
A tot açò, Àngel Martí, gerent d’Escola Valenciana ha afegit:
“pedagògicament parlant és molt recomanable que Alejandro Font de Mora dimitesca no només per açò, sinó per la seua presumpta implicació directa en el cas Gürtel, on el sumari recull que presumptament ha afavorit les empreses de la trama amb contractes”
Escola Valenciana anuncia que la indiscriminada actuació del Conseller Font de Mora va a generar la mobilització de la comunitat educativa si no retira l’esborrany immediatament.