Programació setmana del 8 de juny de l'Octubre CCC

Dimarts 8 de juny

19.30h.Presentació de l'edició especial del disc Miquel Gil & Manel Camp + David Pastor, edició especial

Amb la participació de: Jordi Albinyana, autor del disseny de l'edició especial i limitada del disc. Manel Camp, músic. Miquel Gil, músic.

L'edició limitada del disc consta de dues serigrafies signades, un punt de llibre, el llibre amb les lletres i diverses il·lustracions i el CD en una funda, també serigrafiada a mà. Tot això va dins d'una capseta serigrafiada i muntada a mà. L'edició és de 500 exemplars, numerats i firmats pels artistes.

El disc està format per estàndards de Serrat, Bob Dylan, Cole Porter, Sting, Leonard Cohen, etc., interpretats per un trio jazzístic (piano, contrabaix i bateria) i la veu d'un gran cantant.

20.00h.Cicle S0N1V1S10.Prack! VJ

Dissenyador gràfic i fotògraf, ha treballat i treballa per a diverses agències i estudis de disseny de Buenos Aires i Madrid. El 2005 va fer les primeres incursions en el món dels visuals en directe i des de llavors, ha treballat amb músics i discjòqueis en diferents projectes. Actualment participa en el projecte de la Pequeña Orquesta Audiovisual, amb músics d'improvisació. A més, al costat de Gregorio Kazaroff i d'I.R. Tamplin realitza un set A/V també basat en la improvisació. Per al seu treball com a Vj, fa servir fonamentalment animacions en temps real, que reaccionen al so, encara que també enregistra imatges amb distintes càmeres de vídeo i de fotos, que després integra en les sessions. Molts dels paràmetres de les composicions reaccionen al so, altres són controlats en directe. Com a artista visual, tracta que les seues performances es desenvolupen gairebé com una performance musical, “tocant” i jugant amb les animacions al ritme de la música. Actualment i sempre que les circumstàncies li ho permeten, realitza un set a tres pantalles, una súper mega wide screen que submergeix l'espectador i que genera una experiència més intensa. Encara que utilitza el programa VDMX (Vidvox) juntament amb Quatz Composer (Apple), en ocasions també es decanta per Modul8 (garagecube).

Dimecres 9 de juny

19.00h.Espai Ciència.Per què tants insectes?

Per què tants insectes?
Els insectes representen el grup animal més divers. Els insectes s'han diversificat a tots els hàbitats coneguts amb l'excepció del medi marí i dels hàbitats més extrems de la terra. Per què hi ha tantes espècies d'insectes és quelcom difícil d'explicar i continua sent un problema central de la biologia. Diverses respostes són possibles, des de la forma i funció dels insectes, o el resultat d'una sèrie de contingències històriques. O, fins i tot, totes dues coses alhora. Si fem l'esforç d'introduir-nos en el seu món i revisem què els fa tan diferents de la resta dels animals, potser trobem algunes claus per a entendre el seu èxit.

Joaquim Baixeras (1959) és professor del Departament de Zoologia de la Universitat de València des de 1984 i investigador de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva des de la seua creació al 2000. També n'ha sigut vicedirector. Ha dedicat la seua carrera investigadora a l'estudi de les papallones des de diverses perspectives. És col·laborador habitual en activitats divulgatives i ha dirigit l'exposició itinerant per a estudiants de secundària Senyor Darwin: quina gran idea! (2009-2010). És vicepresident de la Societat Europea de Lepidopterologia i de la Lepidopterist's Society.

Organitzat per Acció Cultural del País Valencià amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Catalans, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i el CSIC.

Dijous 10 de juny

19.00h.Removent consciències. Transgressió cívica i fet nacional

Presentació del llibre Removent consciències. Transgressió cívica i fet nacional, d'À. Velasco i Q. Gibert, eds. (Editorial Afers).

Amb la intervenció d'Eliseu Climent, president d'Acció Cultural del País Valencià; Quim Gibert, coeditor i coautor, i Patrícia Gabancho, coautora.

Removent consciències. Transgressió cívica i fet nacional inclou les ponències de les jornades sobre transgressió cívica realitzades a Fraga (Baix Cinca, Franja de Ponent) el febrer de 2008 i de 2009 a càrrec de Patrícia Gabancho, Alfons López Tena, Quim Gibert, Hèctor López Bofill i Francesc Torralba.

Removent consciències. Transgressió cívica i fet nacional arrodoneix la feina feta amb Elogi de la transgressió. Identitat nacional i desraó d'estat (La Busca edicions, Barcelona 2007), l'anterior llibre, de denúncia de les noves formes discriminació institucional. Amb aquest nou llibre abordem la transgressió des de diferents enfocaments: el creatiu, el jurídic, l'emocional, el literari i l’ètic.

Divendres 11 de juny

20.00h.Cicle de música pop.La Orquesta del Caballo Ganador

Projecte basat en la improvisació conduïda, fundat pels germans Junquera (Fernando i Marcos) i el grup de noise ZA (Barcelona), el Caballo Ganador és un espai permanentment obert a altres músics, sense importar l'escola o l'instrument. Les tècniques de conducció ideades per Butch Morris han sigut el punt de partida per a crear nous símbols i reinterpretar les regles del free jazz des de l'òptica del punk, el soroll, el tropicalisme o l'electrònica. Els símbols són la ferramenta a través de la qual el director d'orquestra confecciona una simfonia nova i única en cada concert. No hi ha àlbums d'estudi, no hi ha cap mena de composició prèvia, tot és improvisat. La idea va sorgir el 2004, però no ha sigut fins ara quan s'ha posat en pràctica. La intenció última és que l'orquestra siga una plataforma per a donar suport a propostes semblants i funcionar com a punt de trobada i d'intercanvi musical.

Diumenge 13 de juny

19.00h.Diumenges de Jazz!.Marcelo Gallo Jazz Band

MGJB és el projecte musical definitiu de Marcelo Gallo, músic argentí ficat a Espanya des de 1991. A més del seu reconegut prestigi com a trompetista independent, aquest band leader, multiinstrumentista i arranjador, brinda una sonoritat única, gràcies a curiosos arranjaments originals i a instruments d'allò més exòtic. MGJB és el resultat de tota l'experiència que Gallo ha adquirit al llarg dels darrers trenta anys, com a showman i trompetista de la mítica Porteña Jazz Band de Buenos Aires. Amb aquesta llegendària orquestra encara participa en nombrosos festivals internacionals de jazz, tant al continent americà com a Europa. El seu repertori és ric en arranjaments propis, instrumentació i sonoritats exòtiques i proposa una manera distinta de viatjar al jazz dels anys 20. Afegeixen particularitats com el “washboard”, el “pincullo”, el “scat” o el “growl”, entre altres.

Marcelo Gallo: trompeta, pincullo, washboard i veu / Pau Ortolá: piano
Toni Bellenguer: trombó i cors / Josvi Muñoz: clarinet i cors. Narso Domingo: bateria / Amadeu Adell: contrabaix i cors

Octubre Centre de Cultura Contemporània
C/ Sant Ferran, 12
46001 València

96 315 77 99

www.octubre.cat