"De todos los planes eólicos, el peor, sin duda, es el valenciano"

La Coordinadora ha assistit aquest cap de setmana a unes Jornades antieòliques celebrades en Vitòria-Gasteiz i ha constatat que l’auge de l’energia eòlica desaforada és present en totes les parts del territori peninsular i insular i que els motius d’aquesta implantació són l’especulació originada per les elevades primes amb què està subvencionada.

Aquest cap de setmana s’han celebrat en Vitoria-Gasteiz les II jornades sobre energia eòlica i conservació de la naturalesa – II topaketa energia eolikoa eta naturaren konrserbazioa – organitzades per la Plataforma per la Implantació Racional de la Energia Eòlica en Euskadi, i la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat ha assistit com a únic representant del País Valencià.

Ha sigut sorprenent veure com al llarg de la Península i Canàries totes les centrals eòliques instal·lades o projectades s’han fet de manera irregular, basant-se únicament en l’especulació de les elevades subvencions que està rebent. i en cap cas per disminuir les emissions de gasos hivernacles seguint les directrius de Kioto. Però no totes les comunitats autònomes són iguals, per exemple en Catalunya es fa radioseguiment d’àguiles i s’han modificat emplaçaments de molins per tal de no afectar els nius, en Tarifa, per exemple, tenen vigilància els 365 dies a l’any i paren
màquines si s'acosten voltors, o és temporada de migracions; en canvi, en el País Valencià, segons declaracions de l’expert en energia de WWF/Adena, Heikki Willsted Mesa: “de todos los planes eólicos, el peor, sin duda, es el valenciano”. Els assistents es van quedar molt sorpresos davant la foto del tècnic de l’Agència Valenciana de l’Energia bufanda en mà com a anemòmetre.

Les declaracions de l’afamat escriptor afincat en Tenerife Alberto Vázquez Figueroa van ser tremendament contundents: l’energia eòlica és erràtica, fa vent quan vol i no quan la població ho necessita, per la qual cosa, no es pot tancar cap central energètica convencional, però, això sí, els estem pagant a Acciona i Iberdrola aquesta energia a “preu de caviar” a les 4 de la matinada, quan no fa cap falta però que és quan fa vent, de fet va denunciar que fins i tot en algunes centrals eòliques s’injecta per la nit energia provinent de les nuclears i els promotors la cobren com a eòlica (9 voltes més cara). Va tornar a repetir el seu lema famós que “l’energia eòlica és negoci brut més rentable després de la droga”.

Com a conclusió de les jornades es va demanar que es tinguera en compte el paisatge, el medi ambient, les aus i les lleis en general a l’hora de planificar una central eòlica. Que l’energia siga neta no l’eximeix de complir totes les normatives aplicables ni de menysprear la importància del capital natural com allò únic que queda inalterat des del Neolític. Es va fer força, com no, en què serà crucial per als propers anys que ens plantegem l’actual model de creixement desmesurat i demanda energètica il·limitada.

Ben cordialment:
El Comtat, 26 de febrer de 2007
Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat
Web: www.zona14.org
Email: zona14@benillup.com
Telèfon: 676 60 50 50

temes_noticies: