Comunicat de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella (Bcn) i EXGAE enfront l'obertura de la Sala ARTÈRIA PARAL·LEL

Des de la Xarxa de Ciutat Vella i EXGAE, denunciem que l'Ajuntament de Barcelona dóna la cessió de la Sala Paral·lel a la SGAE, una entitat de gestió privada, en detriment de la necessitat d'espais de creació cultural gestionats per entitats i artistes del barri i la ciutat.

Recordem que la Sala Paral·lel, anterior Scènic, va ser expropiat per l'Ajuntament per 11 milions d'Euros que va pagar la ciutadania de Barcelona; que durant aquest temps la SGAE va hipotecar la Sala Paral·lel per 4,8 milions d'Euros, el que és indicatiu de la finalitat de lucre de l'operació; que el Districte de Ciutat Vella necessita d'espais de creació independents en clau barrial i que la majoria d'artistes del Districte no formen part ni estan interessats en incorporar-se a la SGAE; que l'Ajuntament es va comprometre a dotar el districte de Ciutat Vella d'una fàbrica de creació cultural al Teatre Arnau, que actualment es troba en venta, sense que tinguem notícia que el consistori tingui la voluntat d'adquirir-lo.

El teatre ARTeria Paral·lel és part d'un pla més ampli: la SGAE inverteix més de 450 milions d'Euros -la major part d'ells a crèdit – en una xarxa de més de 20 edificis (que estan dins del projecte ARTèria) en l'Estat Espanyol i Amèrica Llatina.

La SGAE pot fer aquest operació gràcies a la opacitat de la seva pròpia gestió. Sostrau als seus legítims destinataris -els autors i editors que en són socis- els diners que hauria de repartir entre ells, i destina aquests diner a la privatització i la especulació immobiliària i cultural, de manera que priva a la ciutat d'un equipament pagat amb fons públics.

La SGAE, al mateix temps que continua comprant teatres, en els últims mesos ha començat una reducció de plantilla que afectarà a una quarta part dels seus treballadors. Ells denuncien en una carta dirigida a la Ministra de Cultura, que la SGAE "se ha empeñado en hipotecar las futuras recaudaciones que pertenecen a sus socios en un proyectos desproporcionados para los recursos de la Entidad".

I també els socis denuncien en diversos fòrums (per la estructura de la entitat, el 87% d'ells no pot expressar-se, ni té dret a que les seves propostes siguin agregades en l'ordre del dia), ARTeria es financia amb els drets d'autor recaudats però no repartits i amb el canon digital. Així mateix s'assenyala el següent: els drets d'autor, dels quals l'autor “no es troba” (una xifra que a 2007 eren 300 Miliones de €), al cap de cinc anys passen a ser invertits en patrimoni immobiliari, tot i que per llei el 20% de la recaudació del canon ha de destinar-se a la promoció cultural (no a la especulació i la privatització), han estat desestimades per part de la SGAE la petició dels socis d'invertir aquests diners en futures pensions, imposant un projecte que constitueix una competència deslleial per empresaris teatrals, els quals no compten amb els ingressos “privilegiats” que la SGAE obté a través del canon (es tracta d'un canon que té una legalitat dubtosa segons el Tribunal de Luxemburg)

En paraules de la SGAE, l'equipament ARTeria està pensat prioritàriament pels seus socis. Però cada cop són menys els artistes que s'afilien a entitats de gestió, ja que les entitats de gestió els impedeixen amb clàusules molt properes a la il·legalitat, la difusió de les obres en Internet a través de llicències Creative Commons.

És obvi que el futur cultural de Barcelona no pot ser representat per la SGAE. Si la intenció dels òrgans de govern que han decidit cedir aquest espai expropiat amb diners públics a una entitats com la SGAE, era la d'aportar un motor al futur creixement cultural de la ciutat, s'han equivocat... de segle.

Atès aquests fets, exigim:

- La fi del tracte de favor que l'Ajuntament de Barcelona ha dispensat a la SGAE amb la licitació de la Sala Paral·lel.
- La sanció a la SGAE pel retard acumulat en l'operació per incompliment de contracte.
- El compromís de l'Ajuntament que aquest equipament passarà tant aviat com sigui possible a un model de gestió cívica i de futur compartit entre entitats i col·lectius d'artistes de Ciutat Vella.

Les entitats firmants considerem que la SGAE no és el model que es desenvolupa en l'àmbit cultural, artístic i veïnal de Ciutat Vella. Per aquest motiu, anunciem que no col·laborarem en cap activitat que s'hi realitzi i continuarem la nostra activitat de denúncia, fins que la Sala Paral·lel sigui recuperada com a equipament cultural de proximitat.

Ni la comunitat creativa, ni els veïns i veïnes de Barcelona serem actors i espectadors de la especulació, dels canon i de la prepotència.

Barcelona, 14 de juny de 2010

Xarxa Veïnal de Ciutat Vella (http://www.xarxaciutatvella.cat/):

- Associació de Veïns del Casc Antic (http://sosicascantic.cat/)
- Associació de Veïns del Gòtic (http://avbarrigotic.blogspot.com/)
- Associació de Veïns la Taula del Raval,
- Associació de Veïns de l'Òstia i Plataforma d'afectats de la Barceloneta i http://labarcelonetaambelaiguaalcoll.blogspot.com/
- Espai Social Magdalenes http://www.magdalenes.net

i EXGAE: http://exgae.net

Segueix la nostra intervenció a la seva roda de premsa al Facebook y Twitter:

http://www.facebook.com/EXGAE

http://twitter.com/EXGAE

Més informació:
http://exgae.net/arteria

temes_noticies: