SONS DEL MATARRANYA; UN FESTIVAL AMB FUTUR

Ja fa quasi cinc mesos que el I Cicle de Concerts SONS DEL MATARRANYA (organitzat per l'Associació Cultural del Matarranya juntament amb La Barraca, i amb el suport de Aragón Musical) va començar a caminar, i de ben segur, que ningú, ni la pròpia organització s'esperava la increïble resposta que tindria la gent de la nostra terra. Avui, després de 16 concerts podem afirmar que aquesta convocatòria ha estat tot un èxit, centenars de jóvens de la comarca del Matarranya i de poblacions veïnes han acudit massivament als diferents concerts.

El dia 6 de Gener el grup matarranyenc LOS DRAPS van fer que La Barraca s'omplís de gom a gom. Després de tres mesos a les fosques, el grup va donar molta guerra, més d'una hora i mitjà sobre l'escenari, temps en el que vam poder sentir casi totes les cançons del seu primers disc, i algunes de noves com "*Un crit al vent", "Consumisme Llibertari" o "Acatat'en".* A banda de que la gent no va parar de ballar i de cantar, cal destacar que aquest concert va ser molt especial, per què el Rosset, el teclista, s'acomiadava del grup, fet que va motivar crits del públic demanant-li que no marxare.

El dia 13 de Gener els MATARRAÑA IN LAIF de Vall-de-roures van donar un nou aire als concerts. Versions dels 80', d'allò que s'anomena "la movida", no van deixar que la gent, aquesta vegada de més edat, no parés de moure's. En La Barraca convertida en una discoteca "ochentera", diversos amics del grup van anar pujant a cantar diversos temes; també vam poder sentir el primer tema propi d'aquest grup "Dormiràs amb mi".

El dia 19 de Gener vam tornar a viatjar cap a LO CLUB de La Codonyera, allí vam gaudir de que, sens dubte, va ser una de les sorpreses del cicle. I, és que els nois del COLECTIBO ASALTO LIRIKO ens van sorprendre a tos amb una actuació que va combinar el dub o ragga amb violins i percussions, i el hip hop més dur a veu pelada.

El dia 20 de Gener van tenir el plaer de poder escoltar en directe a un grups mítics d'Aragó, els MALLACAN. Els Saragossans davant un públic molt nombrós van tornar a demostrar el per què del seu renom, gaites, teclats, guitarres, trompetes, van sonar com un tot sense fissures fent que el públic els acompanyés en cançons com "País Zierzo" o "Palestina". A més ens van desvetllar que estan musicant un poema de Desideri Lombarte per al recopilatori SONS DEL MATARRANYA.

El dia 3 de Febrer després d'una setmana de descans forçat per la neu, els GEN van fer que tornarem a veure crestes i cadenes pel Matarranya. I es que el seu rock de sèrie B va fer que molts punks de les rodalies acudiren al concert. Ells com sempre contundents i sense parar de brincar per tot arreu, si bé el públic va estar molt entregat, fins i tot el propi grup es va sorprendre que la gent cantés amb ells cançons com "Argentina" o "Daño Colateral".

El dia 10 de Febrer el grup fronterer TEMPS AL TEMPS va tornar a dur la calma al cicle, i ens va oferir un recital de música poètica e intimista, que lluny de caure en el tòpic de la poesia cantada va aportar un nou só a aquest estil. Poemes de Lombarte, de Juli Micolau o de German van nàixer de les mans i les boques d'aquests nois.

El dia 11 de Febrer, ANGEL VILLALVA va portar fins a Pena-roja les cançons de la nostra transició. Records de lluites, d'amors i d'una manera de viure que el més joves de la zona vam conèixer gràcies a la guitarra i la veu d'aquest Favarol infatigable.

El dia 17 de Febrer, l'aragonés i el català van tornar a conviure dins La Barraca. I es que aquest dia, potser un dels més complicats degut als carnavals, els ULUT (la nova promesa de la música en aragonès) i els DECHUSBAN (una curiosa mescla de pop i folk) ens van aportar músiques bastant desconegudes per la nostra terra. Per una banda, un harcore obscur i distorsionat ple de melodia. I, per l'altra, una música de plaça de poble
amb tocs poperos que no dixa indiferent a ningú.

Bé, únicament falten 3 o 4 concerts per a que aquesta aventura que va nàixer d'un somni arribi al seu final, i de ben segur que si tot segueix igual podrem dir que SONS DEL MATARRANYA ha fet historia.

(us recordem que podeu veure fotos, entrevistes i vídeos dels grups participants al cicle dins de l'apartat de MEDIA de la pàgina www.sonsdelmatarranya.tk)

temes_noticies: