Falles nacionalsocialistes concert nazi a València

Lluís Adell / València

El partit neonazi Alianza Nacional ha convocat per al proper dia 17 de Març un concert a València amb els grups 'Invictos' i 'Agresión armada' . En una nota de premsa el col·lectiu Acció Antifeixista de València, adverteix "dels riscs que la celebració d’aquest concert suposa, remetent-nos a un acte de les mateixes característiques celebrat durant les falles de l’any 1992 per la ja desarticulada Acción Radikal, un punt negre per les festes de la ciutat que poden derivar en actes violents i la conseqüent preocupació que això genera pels ciutadans i els milers de turistes que ompliran la ciutat durant els dies de festa". A més, la nota de premsa assenyala que els dos màxims dirigents d'AN, l'advocat Pedro Pablo Peña Muñoz i Iñigo Pérez de Herrasti Urquijo, "es troben actualment a la presó de Segovia acusats de tinença d’ armes i material inflamable per fabricar explosius, amb els que pretenien, presumiblement, atemptar contra familiars de presos d’ETA". El col·lectiu antifeixista recorda que, segons l'actual Llei de Partits "una formació política que té els seus dirigents a la presó per terrorisme no hauria de ser en absolut legal". A més, AN no amaga les seus tesis racistes i nega públicament que el III Reich portara a terme el major genocidi del segle XX.

Centre neuràlgic de la ultradreta

El País Valencià, i en especial la ciutat de València s'ha convertit en els darrers anys en un dels centres neuràlgics de la ultradreta més agressiva i violenta. Alianza Nacional és un dels grupuscles més actius a la ciutat. Malgrat el seu caràcter marginal, membres d'AN han protagonitzat agressions en els darrers mesos. El passat 9 d'Octubre, la policia detenia a dotze skinheads que havien agredit un grup de joves a l'Albereda de València. Alguns d'ells eren membres d'Alianza Nacional. El grupuscle també organitzà un acte el passat 1r de Maig on es van reunir desenes de caps rapats amb abundant simbologia preconstitucional i nazi. També van organitzar una conferència a València del llibreter barceloní Pedro Valera, considerat pel Centre Simon Wiesenthal com un dels màxims editors de materials nazis d'Europa. També va ser dirigent de l'organització neonazi CEDADE, molt activa fins els anys 90 entre l'extrema dreta espanyola. Varela fou empresonat l'any 1998 per aquest motiu.

'Operación Pánzer'

Tot i això, l'episodi més sonat va tindre lloc amb motiu de l'Operación Pánzer, una operació policial que tingué lloc al mes de Setembre del 2005 a diverses ciutats del País Valencià contra un perillós grup neonazi autodenominat 'Frente Antisistema' (FAS). Tal com va informar aleshores L'AVANÇ, entre els detinguts figurava Pedro Cuevas, l'assassí del jove Guillem Agulló. A més, també van ser detinguts dos militars. Entre l'abundant arsenal que tenia el grup es van trobar armes de foc i fins i tot material de guerra. La nota de premsa assenyala que la seu d'Alianza Nacional a València, situada al número 69 de l'Avinguda de Tres Creus de València "fou objecte d'un registre de la Guàrdia Civil durant el transcurs de l'Operació Pánzer". A més, tal com reconeix AN, el passat 11 de Febrer del 2006 se cel·lebrà una festa en el citat local per tal de recollir fons destinats als detinguts per l'operació policial contra el FAS. Malgrat totes aquestes dades, la seu continua en actiu. De fet, el col·lectiu antifeixista assegura que el concert es podria cel·lebrar precisament en aquest local. Pel que sembla, el local no està condicionat per aquest tipus d'esdeveniments i haurien entrat menors en anteriors ocasions en les quals s'han cel·lebrat concerts i actes neonazis.

Conexions perilloses

El partit també mantenia relacions amb els membres del Frente Joven Obrero, grupuscle desarticulat recentment a Catalunya. A més, el col·lectiu antifeixista afirma que alguns membres de la delegació valenciana del partit estarien relacionats amb els grups skinheads Combat España, Blood & Honour i Hammerskins.

Demanen la prohibició del concert

Acció Antifeixista de València demana que "es prohibisca la celebració del concert i s’hi posen tots els mitjans policials necessaris". A més, reclama que s'investigua el local d'AN de l'Avinguda Tres Creus i la vinculació del partit amb actes terroristes. També demana que s'investigue "la distribució de material racista a través d'empreses com Soportes Sonoros S.L." i els grups de l'escena musical neonazi en general.

temes_noticies: