Desaforen Pinochet per la desaparició del sacerdot valencià Antoni Llidó

La justícia xilena investigarà el dictador per aquest cas

El dictador xilè Augusto Pinochet ha estat desaforat per la presumpta responsabilitat en el segrest i desaparició del sacerdot de Xàbia (Marina Alta) Antoni Llidó Mengual, el 1974. La Cort d'Apel·lacions de Xile ha determinat que hi ha antecedents que involucren Pinochet en aquest cas i per això li ha retirat la immunitat judicial, per poder-lo investigar. Antoni Llidó era membre del moviment Cristians per al Socialisme. El seu cas s'havia tancat el 1998 però es va reobrir el 2003.

Antoni Llidó va arribar a la ciutat xilena de Quillota amb 38 anys, el 1969, per a desenvolupar la seva missió pastoral. Després del cop d'estat de 1973 es va refugiar a Santiago, on va ser detingut al cap d'un any. La policia secreta de la dictadura, la DINA, el va acusar d'haver ajudat militants del moviment d'esquerres revolucionari, el MIR.

Fa deu anys, la germana del sacerdot va presentar una querella criminal contra Pinochet però el cas va ser sobresegut el 1998 per l'aplicació de la llei d'amnistia. El 2003, la Cort d'Apel·lacions el va reobrir i ara ha decidit retirar-li la immunitat per tretze vots a favor i vuit en contra.

Múltiples processos

Pinochet, que té ara 90 anys, està sota arrest domiciliari des de la setmana passada quan un jutge el va processar per tortures al centre de detenció Villa Grimaldi. El dictador també està processat per frau fiscal i per l' Operació Colombo i ha estat desaforat pels homicidis de la Caravana de la mort, la comitiva que el 1975 va executar una setantena d'opositors al règim.

temes_noticies: