Presentació del llibre "Els valencians, des de quan són valencians?", de Vicent Baydal.

Sis mesos després d'haver-se presentat a la ciutat de València i haver-se convertit en un best-seller al País València, arriba a Barcelona el darrer llibre deVicent Baydal, professor d'Història del Dret de la Universitat Pompeu Fabra, Els valencians, des de quan són valencians? (Editorial Afers, 2016).


No debades el proper 9 d'Octubre és la Diada Nacional Valenciana, en commemoració de la conquesta de la ciutat de València per part de Jaume I el 1238 i la immediata creació del Regne de València com a precedent històric de l'actual País Valencià. Amb tot, durant molt de temps els orígens històrics i identitaris dels valencians han estat discutits: que si moros, que si catalans, que si espanyols... El llibre de Vicent Baydal, fruit d'una exhaustiva recerca documental que s'ha allargat durant cinc anys als arxius de Barcelona, València i Saragossa, tracta de posar fi a la polèmica


El poble valencià és el resultat de la mixtura entre els pobladors catalans(aproximadament un 65%) i els aragonesos (aproximadament un 30%) que substituïren o segregaren la població musulmana durant l'edat mitjana, després de la conquesta de Jaume I. Hi arribaven amb les seues pròpies identitats col·lectives, que s'havien format durant el segle XII, però a través de la seua participació en les noves institucions del Regne de València (els Furs, les Corts, la Generalitat) acabaren per conformar una nova consciència particular vinculada al territori valencià. Baydal posa data per primera vegada al naixement d'aquella identitat: entre el 1330 i el 1360, cinc o sis generacions després de la conquesta.

El llibre es presentarà a Barcelona el divendres 7 d'octubre a les 19 hores a la Casa València (C/ Còrsega, 335), amb la presència de l'editor Vicent Olmos i el mateix autor, Vicent Baydal. Esteu tots convidats. 

Us deixem amb dues entrevistes realitzades prèviament i un vídeo viral (amb més de 200.000 visualitzacions entre youtube i les xarxes socials) el guió del qual va ser realitzat pel mateix Vicent Baydal:

AdjuntMida
Image icon conferenciabaydal.jpg154.68 KB
temes_noticies: