S'acosta el 25 d'Abril, i aprofitant la diada, l'editorial Afers treu a la venda un seguit de llibres de lo més reivindicatius.
Intel•ligència i caràcter. Palestra i la formació dels joves
Lluís Duran Pròleg de Josep Termes / Epíleg de Josep M. Solé i Sabaté
Palestra, organització nacional de la joventut catalana, va ser una proposta associativa original pel seu temps: original per la forma que es va fundar a partir d'un debat obert a la premsa, amb intervencions d'intel•lectuals i de simples lectors; original a l'hora d'aplegar activitats culturals, cíviques, socials i esportives sota un mateix aixopluc; i original per conformar un pensament nacionalista, partidari dels canvis progressius i defensor de la persona. En aquest llibre hi trobareu el que va ser una proposta de reforma moral per als joves catalans dels anys trenta, que aspiraven a una Catalunya lliure, democràtica i oberta al món.
La catalanitat obrera. La República Catalana, l'Estatut de 1932 i el Moviment Obrer
Josep Termes
Aquest llibre és una descripció detallada de la història, del pensament i de les idees d'uns partits i sindicats obrers en relació amb Catalunya i els seus drets d'autogovern durant els anys de la II República. Com remarca el títol mateix, s'hi descriu la Catalanitat obrera, llargament negada per certa historiografia, nostrada i forana. Tanmateix, no és una narració històrica dels primers mesos de la República a Catalunya, ni tampoc una història de les organitzacions obreres, dels seus avatars polítics, socials i humans, ni de la conflictivitat social a la Catalunya dels anys trenta. L'estudi és un treball sistemàtic sobre la presa de decisió d'un obrerisme variat (i de vegades contradictori) respecte de la República catalana, l'Estatut de Núria i les retallades que va patir a les Corts republicanes, els drets històrics de Catalunya, el dret d'autodeterminació, sobre què s'entén, dins de l'obrerisme, per catalanisme, com es veu la seva evolució, quines classes socials hi havia, o hi ha, al seu darrere. Sota el color de sol roig revolucionari es percep el desvetllament del catalanisme obrer, la consideració d'una Catalunya nació que té el dret de decidir el seu futur, d'autogovernar-se, però sense desinteressar-se dels drets del poble treballador de les nacions, o regions, que configuren Espanya o Ibèria. Josep Termes culmina així una vida professional dedicada a la història social catalana.
Història de combat
Josep Termes
Història de combat recull treballs dispersos de l'historiador Josep Termes fets al llarg de més de quaranta anys: des del primer, un esbós del moviment obrer dels anys vint, escrit per a una revista clandestina, fins al darrer, el pròleg a un llibre sobre Palestra. En el conjunt de treballs predomina la història política i la de l'obrerisme, la de la vertebració d'una esquerra catalana i la de l'anarcosindicalisme, així com també la discussió sobre què va ser el catalanisme i com va articular-se durant els segles XIX i XX. D'alguna manera, com diu l'autor a la presentació, pot ser vist com la història de dos perdedors, per bé que en realitat és la descripció de la resistència del poble enfront de les classes i el poder dominants. Tota la història que ha bastit Termes, o que ha ajudat a construir, és això, un esforç per posar en relleu el poble de Catalunya com a agent històric, la seva articulació i les seves activitats. Aquest llibre és, doncs, un aplec d'assaigs de síntesi i divulgació, de pròlegs de llibres, de participacions en col•loquis i seminaris, de transcripcions d'alguna conferència i, finalment, d'entrevistes periodístiques que encara avui són particularment significatives. Al mateix temps, Història de combat representa la culminació del compromís historiogràfic de Josep Termes amb la història de Catalunya.
El valencianisme polític. Homenatge a Alfons Cucó
Mira i Casterà, Joan F. & Olmos i Tamarit, Vicent S. (coords.)
Joan F. Mira: Memòria d'Alfons Cucó / Vicent Soler: El valencianisme polític d'Alfons Cucó i els seus estudis sobre el fet nacional / Manuel Martí: Rutines sobreenteses. Reproducció social de la identitat nacional en societats postindustrials / Ferran Archilés Cardona: Acords i desacords. Valencianisme polític i identitat valenciana contemporània / Josep Andrés Pérez: Una identitat en formació. El valencianisme polític, 1902-1923 / Albert Girona Albuixech: El valencianisme polític a la ciutat de València durant la Guerra Civil / Faust Ripoll: Valencianisme cultural i polític a la ciutat d'Alacant, 1874-1939 / Xavier Sierra Labrado: Francesc Alcayde Vilar, valentinicultor / Romà Seguí Francès: La Biblioteca del País Valencià / Agustí Colomer: El setmanari valencianista Acció davant el feixisme / Recensions: Manuel Ardit, Guillermo Quintás Alonso, Fèlix Retamero, Sandra Souto Kustrín / Resums / Abstracts / Publicacions rebudes / Il•lustració de la coberta: Mireia Juan Cucó.