L'Acadèmia Valenciana de la Llengua presenta una gramàtica pròpia

font: Vilaweb

És criticada pels particularismes i per l'ús de formes excessivament col·loquials

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va presentar ahir, al monestir de Sant Miquel dels Reis, la 'Gramàtica Normativa Valenciana'. La presidenta d'aquest ens, Ascensió Figueres, considera que és la feina més important en matèria lingüística d'ençà de la creació de l'AVL, i el vice-president, Manel Pérez Saldanya, va manifestar que l'obra es basava en el consens i en la voluntat d'avançar en la normalització i consolidació de la llengua.

Finalment, el president de la Secció de Gramàtica de l'AVL, Antoni Ferrando, va afirmar que, tot i les reserves que puguin suscitar algunes formulacions o tractaments, és la millor gramàtica valenciana al costat de la que va fer Manuel Sanchís Guarner. La gramàtica, tanmateix, ha estat criticada des de sectors importants de la cultura per un excés de particularisme. Per exemple, consagra l'ús indistint dels demostratius est i aquest. També creuen que les propostes d'aquesta gramàtica són excessivament obertes, ço que pot afavorir l'ús de fórmules excessivament col·loquials en àmbits formals com ara el de l'administració.

A la presentació, hi van assistir el conseller de Cultura Alejandro Font de Mora, el síndic de Comptes, Rafael Vicente Queralt, i una àmplia representació d'acadèmics i tècnics lingüístics. Però no hi havia ni l'acadèmic Emili Casanova (que va disputar la presidència a Figueres fa uens poques setmanes) ni Josep Palomero (ex-vice-president de l'ens normatiu).

temes_noticies: