Presentació del llibre: L'Albufera. Guia de Descoberta del Parc Natural, de Paco Tortosa i Pepa Prósper
Divendres, 4 de maig de 2007. 19,30 h, Sala Museu 1 de la Fira del Llibre
Amb Martí Domínguez, director de la revista Mètode, Pepa Prósper i Paco Tortosa*, autors del llibre i Vicent Olmos, editor de Publicacions de la Universitat de València
El viatger, en obrir fulla, tindrà al seu abast el disseny dels sis itineraris que es proposen per ser emprats mitjançant el desplaçament no motoritzat.
El suggeriment de l'autor i l'autora és que hom s'aprope als colpidors i irrepetibles paisatges del Parc Natural ben fornit de sabatilles per caminar, o bé amb la senzillesa i silenci del passeig no competitiu de la bicicleta, o si més no, amb el renou conegut dels motors de les barques i, per què no, amb carruatges o cavalleries.
Les sis rutes fan servir vells camins històrics, com el de Russafa, menyspreades vies pecuàries, els laberíntics camins marjalencs, la vora de la platja, les motes de sèquies i barrancs, les barques dels pescadors... I al llarg del sis recorreguts, perfectament cartografiats, es descriu de manera reflexiva i crítica, allà on pertoca, tot el patrimoni cultural, natural i paisatgístic d'aquesta meravellosa illa de biodiversitat que és
encara avui l'Albufera, la marjal i la restinga que la separa de la mar.
Aquesta no és una publicació de «lugares con encanto», és un recull de passejades que repten el viatger i la viatgera del nou mil.lenni a descobrir la seua capacitat per gaudir d'un espai natural que conserva una biodiversitat de valor incalculable.
Sols la mirada atenta i sensible pot convertir cada contrada del parc en un paratge amb encant. Bones passejades.
*PACO TORTOSA* és doctor en Geografia per la Universitat de València. En la
seua tesi doctoral, ha investigat les problemàtiques ambientals i territorials de la comarca de l'Horta i l'Albufera. És autor de diverses obres que versen sobre el patrimoni cultural i natural valencià a escala comarcal i local. És, a més a més, codirector de Paleta d'Ocres Coop-V.
*PEPA PRÓSPER* es va doctorar en Biologia a la Universitat de València, amb una investigació al voltant de l'Albufera i les garses. Ha participat en projectes de restauració paisatgística i educatius organitzats pel CEFIRE, la Fundació Mediambiental o Paleta d'Ocres. Actualment treballa al CEA (Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana).