La Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social (SER.GI) organitza la 17a Escola d'Estiu sobre Interculturalitat que tindrà lloc del 3 al 6 de juliol a Girona. Les inscripcions ja són obertes i podeu fer-les per telèfon a partir d'ara, o bé a través de la web a partir de l'1 de juny.
A més a més de l'Escola d'Estiu, del 2 al 8 de juliol tindrà lloc la Setmana Intercultural de Girona, amb activitats culturals com ara exposicions, cinefòrums, contes i jocs del món,... obertes a tothom
Inscripcions: cal fer la preinscripció a partir del 10 de maig a través del telèfon 972 21 30 50, o bé a partir de l'1 de juny a través del web www.fundaciosergi.org
L’ISLAM AL SEGLE XXI: IDENTITAT, MODERNITAT I GLOBALITZACIÓ
Dates: Del 17 de maig al 20 de juny
Lloc: Sala d'actes de l'IEMed (Girona, 20. Barcelona)
Organitza: IEMed en col•laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
L’objectiu d’aquest cicle de debats és adreçar les qüestions emergents de la realitat de les comunitats musulmanes al segle XXI, aportant visions contrastades sobre què representa el fet de ser musulmà avui, els principals reptes que viu la umma a Europa i a la regió Mediterrània.
La presència de grans comunitats musulmanes a Europa modifica alguns dels esquemes tradicionals de les societats d’acollida. El seu encaix, els seus drets i deures, la seva representativitat, els dilemes entorn la identitat o la confessionalitat, i els vincles transnacionals que aquestes comunitats estableixen amb les societats d’origen són aspectes essencials a analitzar.
És interessant explorar els moviments feministes ja existents dins l’Islam i abordar, no només l’equiparació de drets en matèria jurídica, econòmica i política, les lectures patriarcals, l’hermenèutica alcorànica, l’imamat femení o els drets sexuals i reproductius, sinó també els moviments que es reivindiquen alhora com a feministes i islàmics o els que advoquen per un apoderament de les dones dins dels moviments islamistes.
L’emergència de les noves tecnologies de la informació i els mitjans de comunicació vinculats a l’entorn virtual aporten noves perspectives a la construcció del coneixement mutu. Per això cal explorar-ne les potencialitats, des de connectar comunitats molt aïllades geogràficament, fomentar l’organització i mobilització social, fins a permetre el coneixement, la comunicació i l’intercanvi d’idees entre persones de molt diversa naturalesa i condició. Però, quines conseqüències té la conquesta d’aquests mitjans per part dels moviments radicals o violents?
Finalment, la qüestió de l’Islam polític és un dels aspectes que susciten major controvèrsia. La diversitat de moviments que s’engloben dins d’aquest concepte, la possibilitat o no de dissociar entre Estat i religió dins l’Islam o la compatibilitat entre liberalització política i inclusió dels moviments islamistes, plantegen dubtes essencials. És l’islam polític una amenaça, una oportunitat o un requisit per a la democratització dels països àrabs?
La participació d’experts reconeguts internacionalment per la seva tasca acadèmica i professional, ens permetrà de plantejar algunes d’aquestes preguntes i ens aportarà una diversitat de visions i d’opinions que farà possible analitzar i interpretar la realitat.
PortalSocial.Net és una iniciativa del Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.
Pl. Pau Vila 1. 08039. Barcelona. Telèfon: 93.483.18.64. Correu-e: newsletter_dbs@portalsocial.net
El butlletí de PortalSocial.Net és distribuït a més de 13.000 subscriptors.