6a Universitat d'estiu de l'horta: "L'Horta, tresor per a tots. Formigó, diners per a uns pocs"

La Universitat d’Estiu de l’Horta és un punt de trobada per a la reflexió, l’aprenentatge, el debat i la sensibilització al voltant de la realitat i els problemes de l’horta. Pren el coneixement i difusió de la realitat de l’horta com a punt de partida per a plantejaments més globals i com a problemàtica i acció local que ens fa prendre consciència d’altres problemàtiques i lluites. Aquest any la sisena edició tindrà lloc a Torrent (Horta Sud) entre els dies 16 a 20 de juliol a l'IES Tirant lo Blanch.

Pots veure mes i descarregar-te la programació a
www.perlhorta.org

La Universitat d’Estiu de l’Horta és, des del seu origen, un punt de trobada per a la reflexió, l’aprenentatge, el debat i la sensibilització al voltant de la realitat i els problemes de l’horta . Pren el coneixement i difusió de la realitat de l’horta com a punt de partida per a plantejaments més globals i com a problemàtica i acció local que ens fa prendre consciència d’altres problemàtiques i lluites.

La Universitat d’Estiu de l’Horta, nasqué, l’any 2001, com una resposta més a l’agressió que en aquells moments patia l’horta de la Punta, una zona de gran valor medioambiental, històric i patrimonial condemnada a desaparèixer pels plans d’ampliació del port de València. Organitzar la Universitat d’Estiu de l’Horta era la nostra forma de donar veu als silenciats, de lluitar contra la dictadura del formigó i del creixement insostenible; de cridar amb els veïns i les veïnes que no ens agradava el que volien fer, el que feien, el que feren. Era la nostra manera de dir que estimem l’horta, que necessitem l’horta i que volem que l’horta no desaparega perquè té uns innegables valors ecològics, paisatgístics, culturals, sentimentals i perquè és la millor inversió que podem fer per caminar cap a allò que, a la boca dels polítics d’ofici, perd la seua innocència i ens deixa el regust de la fel: el desenvolupament sostenible.

Més informació de les edicions passades

Aquest any organitzem la Sisena Edició de nou a l’Horta Sud, a Torrent, conscients que L’Horta és el que els valencians hem fet millor que cap altre poble, per a mostrar-ho, gaudir-ho, aprendre-ho i dir de nou que és millor no continuar perdent terres fèrtils de cultiu d’alt valor i amortitzades. Es millor fer un esforç per reviscolar l’Horta, també a Torrent.

Per què aquest any a Torrent?

L’actual ordenació urbana de Torrent data de l’any 90 i a hores d’ara hi ha un 30% de sòl sense executar: 1.620.685 m2 destinats a 3.870 habitatges i 1.034.500 m2 a sòl industrial i terciari. No obstant això, l’ajuntament planifica la recalificació de 6.663.090 m2 de sòl, per a ús residencial i industrial. La proposta incrementa en un 245% el sòl industrial actual i es preveuen 22.000 habitatges més, plurifamiliars de densitat mitja-alta. Són molts els aspectes que es poden qüestionar de la proposta municipal, el propi creixement de la ciutat a un ritme accelerat que situarà Torrent als 150.000 habitants i que la superfície proposada per a sòl industrial siga a costa del paisatge de secà a la zona entre barrancs amb un previsible impacte negatiu sobre aquests.

Però ens volem centrar a la recalificació per a sòl residencial de tota l’horta històrica del poble, fins ara pràcticament amb els mateixos límits que a l’edat mitjana, llevat infrastructures.

Quan de paraula la classe política s’ompli la boca amb “sostenibilitat” en la pràctica copien el model d’urbanització descontrolada d’arreu del País, gràcies a una llei urbanística que ens ha fet avergonyir als valencians. Des del punt de vista de la nostra associació, Torrent aquest creixement no el necessita, l’oferta d’habitatges va per damunt de la demanda i ultrapassa el creixement natural de la població. El que reclama la societat torrentina és millorar les condicions de vida i habitatge del Torrent que tenim, el Torrent consolidat, del dia a dia. El model veritablement sostenible haurà de replegar necessàriament :

- Actuacions que eviten els continus urbans amb els pobles veïns, ara i en el futur.

- La promoció de l’horta històrica a Torrent: El Parc Agrícola El Safranar.

- Actuacions de millora urbanística i fiscals que posen en el mercat els habitatges

buits.

- La rehabilitació integral del centre històric.

- Dignificar els barris: Marxadella, Xenillet, eixamples...

- Convertir en primera residència els nuclis rurals

- Protegir la totalitat de paisatges que ens donen identitat: la serra, l’horta, els

barrancs, el secà...., així com el patrimoni material que alberguen.

L’Horta Sud, és una comarca densament poblada, on l’entorn natural ha desaparegut i el secular paisatge de cultiu que li dóna nom a la comarca ha estat valorat com el gran rebost d’on anar nodrint-se per fer créixer les ciutats, de fet ja hi ha pobles a la comarca com ara Mislata, Benetússer o Sedaví que ja tenen tot el terme urbanitzat. Si l’Ajuntament de Torrent pretén consolidar el rang de capitalitat de l’Horta Sud deu d’actuar en conseqüència i responsabilitat.

El Safranar deu continuar com sòl no urbanitzable i ser declarat d’especial protecció agrícola, generant una superfície lliure, d’alt valor paisatgístic que sumat a la Serra Perenxisa als barrancs i al Vedat, composen un perímetre verd, que integra els símbols d’identitat que configuren el terme de Torrent.

És per tant un punt fort i una oportunitat per a Torrent, ser l’únic municipi que encara compta amb una gran diversitat paisatgística: horta, secà, mont públic i barrancs i possibilitats per tant de crear un model territorial equilibrat, on es conjugue la millora dels recursos i el desenvolupament d’àrees amb elements de valor. El Safranar protegir és un atractiu, pels habitants actuals de Torrent, pels que vindran i pels habitants de tota la comarca.

Sabem que eixe camí és difícil perquè suposa anar a contracorrent del “todo vale” actual, però nosaltres entenem que val la pena transformar les amenaces i les dificultats en oportunitats per a la població d’avui i per a la de demà, per a Torrent i per a la Comarca

temes_noticies: