El jutjat reobri la causa sobre l'accident de Metro València

El jutjat ha reobert la causa al voltant de l'0accident de Metro València, del 3 de juliol de 2006 que costà la vida a 43 persones. El jutjat reobri la causa per tal d'investigar qüestions com la formació del maquinista o la manca de balises.

La magistrada subratlla que no es va considerar com a mesura de seguretat imprescindible les balises, que ja existien quan creà la línia

VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)

La titular del jutjat d'Instrucció número 21 de València ha acordat, a través d'una interlocutòria, mantindre oberta la causa per a aclarir les circumstàncies de l'accident ocorregut el 3 de juliol del 2006 a la línia 1 del metro, en què van morir 43 persones, en estimar els recursos de reforma presentats per 12 famílies, i demanar que es practiquen noves diligències sobre la formació i capacitació del conductor del comboi, segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) en un comunicat.

La magistrada, -que ha comunicat hui la seua resolució a les parts i contra la qual es pot interposar un recurs d'apel·lació davant de l'Audiència- ha pres esta decisió després d'estimar parcialment els recursos de reforma presentats per 12 de les famílies personades en la investigació contra la decisió que havia adoptat el mes de març passat d'arxivar la causa, en considerar que la possible responsabilitat penal que s'haguera pogut derivar de l'accident havia quedat extingida per la defunció del conductor del comboi.

La jutgessa ha acordat en esta resolució que es practiquen noves proves per a aclarir "qualsevol dubte" sobre els aspectes relacionats amb la formació i capacitació del conductor del tren accidentat i amb la seua jornada de treball.

Segons ha indicat el TSJCV, tot i que la magistrada creu que no hi ha indicis que qüestionen la qualificació professional del conductor ni la legalitat de la jornada laboral, amb esta decisió pretén aclarir "qualsevol dubte" respecte d'això després que algunes acusacions particulars consideraren que una possible falta de formació del maquinista podria donar lloc a responsabilitat penal dels directius de l'empresa o de persones vinculades a labors de formació del personal.

Entre elles, ha sol·licitat a Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) que aporte "com més prompte millor" l'historial laboral del maquinista mort, a més del nombre de maquinistes que estan en plantilla, les formes d'accés al lloc i el nombre de treballadors que actualment l'exercixen després de superar el mateix procés selectiu que el mort. Paral·lelament, la instructora ha instat la Inspecció de Treball perquè informe sobre el règim aplicable en matèria de jornada, descans i treball a torns per al lloc de maquinista, i si es té constància d'infraccions en este sentit.

També ha demanat a la Brigada de Policia Científica que esbrine si el dia de l'accident va haver-hi comunicació entre el maquinista mort i el control de comandaments i ha reclamat, per al cas que n'hi haguera hagut, una transcripció d'eixes conversacions.

A més, en la interlocutòria s'acorda l'ampliació de l'informe pericial, perquè s'especifique si la balisa existent entre les estacions de la Plaça d'Espanya i Jesús, a més de limitar la velocitat d'entrada a l'andana, pot programar-se perquè un tren puga limitar la velocitat a 60 quilòmetres, que és la imposada en la via. També se sol·licita a Policia Científica que identifique el treballador o treballadors responsables del manteniment de l'esmentada balisa, i que s'esbrine el pla de manteniment d'esta.

temes_noticies: