La ministra de Cultura evita de fixar un calendari pel retorn de tots els papers

Vilaweb, DILLUNS, 18/06/2007 - 17:20h

El govern català i la Comissió de la Dignitat li reclamen la devolució dels dos milions de documents que encara són a Salamanca

veure notícia

I uns dies abans...

LA COMISSIÓ DE LA DIGNITAT LAMENTA QUE EL PSOE NO VOTI EL RETORN DELS PAPERS VALENCIANS A l'ARXIU DE SALAMANCA.

Comunicat del 31 de maig de 2007

La Comissió de la Dignitat veu amb preocupació que el PSOE i el PP van rebutjar, el dia 29 de maig passat, la proposició no de llei presentada a les Corts de Madrid per Esquerra Republicana de Catalunya reclamant el retorn dels documents valencians retinguts al mal l'anomenat arxiu de la Guerra Civil de Salamanca. (La proposició va tenir el suport de CIU i ICV-EUIA). Des del País Valencià, més de cent Ajuntaments i moltes entitats i ciutadanes -entre elles Acció Cultual del País Valencià- han reclamat des de fa temps el retorn d'aquesta part del patrimoni cultural propi i fins i tot les Corts Valencianes van votar per unanimitat en aquest sentit.

El volum de la documentació requisada en els dipòsits de València, Castelló de la Plana, Alacant i Vinaròs va ser de més de noranta tones de les que avui només es conserven set-cents lligalls. Un cop més la Comissió de la Dignitat vol recordar que és obligació de l'Estat democràtic retornar allò que va prendre l'Estat en temps de la dictadura en compliment dels tractats que ha signat que l'obliguen a restituir tot els arxius arrabassats en temps de guerra. Fer-ho és un deure democràtic i a més ho exigeixen els principis arxivístics internacionals que defensen la restitució de la unitat els arxius espoliats i que els fons arxivistics estiguin al lloc on es va generar aquella documentació.

És sorprenent que ara el partit del govern de l'Estat prengui aquesta actitud que es contradiu amb el que va fer en promoure amb la Llei que reconeixia el retorn dels papers catalans l'any 2005. Per altra banda, el mateix govern es va comprometre a retornar als ajuntaments valencians, i de la resta de l'Estat, els seus documents en la futura Llei de la Memòria Històrica. Veiem amb preocupació que el projecte de Llei presentat pel govern no ho recull i que ara, a sobre, es rebutja aquesta petició no de llei. Fem una crida a la Ministra de Cultura, la Sra. Carmen Calvo, per tal que compleixi els compromisos que va adquirir i a la resta de partits polítics perquè defensin la inclusió a la Llei de la Memòria -en un context d'una necessària restitució moral, jurídica i econòmica de les víctimes del franquisme- del retorn dels patrimonis expoliats i, en concret, dels documents reclamats unànimament pel País Valencià.

temes_noticies: