ÈXIT DE L'ORGULL GAI A VALÈNCIA

La marxa de l'orgull gai combina les reivindicacions socials amb les caravanes festives
Una multitud. Milers de persones van recórrer el centre de la ciutat en un ambient lúdic i reivindicatiu.

Milers de persones van recórrer ahir els carrers de València en resposta a la convocatòria del Colectiu Lambda de lesbianes, gais, transexuals i bisexuals amb dos objectius: festejar la seua condició sexual i continuar avançant en la conquesta de drets. Així ho va expressar la coordinadora de Lambda, al mateix temps que va fixar com nou repte assolir la visibilitat de l'homosexualitat dins de l'àmbit educatiu. «La invisibilizació de l'homosexualitat en els col·legis tant d'alumnes com professors genera un creixement sense referents positius» , va explicar Notario, qui va posar com exemple l'ocultació de l'homosexualitat de García Lorca o de la condició lesbiana de Virginia Wolf en les classes durant dècades, impedint la «creació de referents» .
La representació política tampoc va escatimar en crítiques. Malgrat la congratulació general per l'assignatura Educació per a la Ciutadania, Glòria Marcos, coordinadora d'EU, va demanar al Govern que no encoratge l'objecció respecte a una assignatura, perquè «és bàsic el reconeixement de la pluralitat precisament en el moment de conformar els valors, en l'etapa educativa» .
També va haver retrets per al PP, «que s'identifica amb els valors d'una Església que defensa postures que encoratgen a l'homofòbia» , va dir la diputada d'IU, Isaura Navarrès; peticions d'obertura a la jerarquia catòlica: Rafael Abat, portaveu del sector cristià de Lambda va defensar «altre model d'Església, sense contradiccions, on es bandege l'homofòbia i puga visibilitzar-se l'homosexualitat» .
I es va celebrar la nova llei d'identitat sexual, que permet el canvi de nom sense passar pel quiròfan, encara que es va tornar a recordar «la necessària inclusió del procés de reassignació sexual dins de la sanitat pública» .
Però els missatges reivindicatius, que van copar la capçalera de la marxa i els continguts de les pancartes de partits i sindicats (EU, BLOC, PSPV, ERPV, CCOO, Ca Revolta, i totes les àrees de Lambda, entre altres), van deixar pas a la celebració en el sentit més festiu del terme. Carrosses temàtiques amb víkings i faraons a bord, caravanes patrocinades pels principals locals d'ambient de la ciutat plenes de gom a gom de joves ballant i centenars d'espectadors en les voreres del carrer Colón (ancianes atònites, dependents divertides) gaudint amb l'espectacle ambulant.
Els marxants, en la seua majoria joves, van explotar tots els tòpics de l'escàndol i la provocació: des del cuir, el fuet i les cadenes fins al mariner, el capità, els àngels i els dimonis. I pels altaveus de les caravanes, les icones de l'ambient van convertir el carrer Colón, des del Parterre fins a l'ajuntament en una macrodiscoteca: Miguel Bosé, Marta Sánchez, Mónica Taronger, la Loli de Alcorcón o Rafaela Carrá van posar la banda sonora a la festa. Ja en l'ajuntament, la lectura del manifest va posar l'esperança en un futur en el qual «el professorat puga eixir de l'armari, i en el qual lesbianes, gais, transexuals i bisexuals estiguen presents en l'àmbit educatiu». «Ara, la igualtat en l'educació» .

L'avanç.

temes_noticies: 

Comentaris