L'alcalde de Barcelona inclou València als Països Catalans

LA RAZÓN 30/11/06
(Traduït amb internostrum.com)

Barcelona- L'Ajuntament de Barcelona ha editat un díptic que pretén que
els veïns coneguen la història de cadascun dels carrers de la ciutat, una iniciativa emmarcada dins del «Nou pla de millora dels carrers de Barcelona» del Consistori.

En el fullet s'inclou una explicació sobre els orígens del nom de cada carrer de la Ciutat Condal, i una d'elles ha disgustat en gran manera l'alcaldessa de València, Rita Barberà. I és que l'explicació que figura sobre el carrer València de Barcelona és: «Carrer que duu el nom de la principal ciutat del País Valencià, i segona dels Països Catalans».

El díptic continua afirmant que la ciutat, «conquistada per Jaume I l'any 1238, té institucions pròpies i paral·leles a les de Catalunya», i que Jaume I «la va repoblar de catalans de la zona occidental del Principat».

Aquesta definició va provocar la reacció agra i immediata de l'alcaldessa de València que va considerar ahir al matí que el fullet i la seua manera de tractar la capital valenciana des de Barcelona suposa «una indignitat contra la identitat pròpia de la nostra ciutat i una falta de respecte».

«Aquest és el concepte que l'alcalde de Barcelona -el recentment nomenat Jordi Hereu- té del carrer de València, i així considera que és la ciutat de València», va dir Barberà, que va tenir coneixement d'aquesta polèmica catalogació gràcies a una carta de denúncia que li va fer arribar una veïna de la seua ciutat, que es va mostrar «indignada» per la definició realitzada a la seua ciutat des de Barcelona.

«És una gosadia»
Per a l'alcaldessa, aquest text suposa «una gosadia, una indignitat, una falta de respecte a la Constitució, una falta de respecte a l'Estatut d'Autonomia, una falta de respecte a una ciutat veïna i una falta de respecte a tot. Per això, Barberà va ser molt dura i va anunciar la seua intenció d'escriure una carta a l'alcalde de Barcelona «de forma immediata», per a demanar-li que «s'abstinga d'actuar, d'intentar canviar la història, i s'abstinga de ficar-se amb la personalitat i la identitat pròpia de la nostra ciutat i dels
valencians, evidentment recordant-li la realitat històrica i la realitat actual».

Així, l'alcaldessa va voler deixar les coses clares i va exposar que la realitat històrica és que València «és evidentment la capital, el "cap i casal" de l'Antic Regne, amb institucions pròpies nascudes precisament de les quals en el seu moment ens va donar el Rei en Jaume, que ens va crear com a regne absolutament propi i amb personalitat pròpia». Dit això, va criticar que aquest «és el sentir del socialisme català» i es va preguntar «què dirà el socialisme valencià ara» sobre aquest assumpte. L'alcaldessa va avançar, a més, que exigirà a l'alcalde de Barcelona que «faça el favor de complir i respectar la Constitució, que és l'acord de convivència de tots els espanyols, i d'ella es deriven els Estatuts d'Autonomia».

«Jo, com que vull defensar a la meua ciutat i mirar endavant i seguir endavant, demanaré que rectifiquen, i si no rectifiquen almenys escoltaran la veu de l'alcaldessa, apunta durant la inauguració de les obres per convertir del carrer En Sanz de la seua ciutat en un carrer per a vianants, que va tenir lloc ahir al matí . Sobre aquesta qüestió, aquest diari es va posar ahir en contacte amb un portaveu municipal per a saber quina iniciativa portarà a terme l'Ajuntament de Barcelona, com a resposta a les crítiques de l'alcaldessa valenciana. Aquest portaveu va afirmar que «no es faran declaracions ni es comentarà aquest assumpte», si bé va explicar que la definició del carrer València que apareix en el fullet «és la mateixa que figura en el Nomenclàtor» oficial dels carrers de Barcelona, encarregat d'arreplegar l'origen de les toponímies.

«Intenció comunicativa»
El citat portaveu va afegir que aquest fullet «ha nascut amb l'única intenció comunicativa que els veïns coneguen l'origen del nom del carrer al qual viuen» i, certament, en la pàgina web de l'Ajuntament de Barcelona hi ha un enllaç a la pàgina del Nomenclàtor, que defineix la capital valenciana tal com figura en el díptic que ha enfurit a l'alcaldessa Rita Barberà.

En tot cas, aquest portaveu va voler assegurar que des de l'Ajuntament de Barcelona existeix «un gran respecte» cap a la ciutat de València i cap a la seua alcaldessa, encara que va preferir «no fer cap comentari més» sobre aquest assumpte.

temes_noticies: