En llibertat els tres estudiants independentistes detinguts dijous a València

Denuncien vexacions per part de la policia
Tres estudiants de la Universitat de València, membres del Sindicat d'Estudis dels Països Catalans i de Maulets, van ser detinguts dijous al campus de Tarongers, durant el transcurs de les eleccions al Claustre. Segons els afectats, la policia espanyola els va detenir perquè un grup d'estudiants d'un sindicat d'ultradreta els va assenyalar. Els agents els van retenir a les dependències policials durant cinc hores. Els estudiants han denunciat haver patit vexacions.

Els tres estan citats a declarar davant el jutge properament. Arran dels fets, diversos grups han denunciat la impunitat de les forces policials i la persecució dels moviments independentistes.

FONT : VILAWEB

La Brigada d'Informació encausa 3 estudiants de la Universitat de València assenyalats per un líder de la violència feixista

La setmana d’eleccions al Claustre de la Universitat de València s’ha saldat amb 3 estudiants, militants del SEPC, detinguts durants 5 hores a la Jefatura Superior de Policia de València, havent estat assenyalats per un conegut militant d’un sindicat ultradretà expedientat per intentar rebentar la jornada electoral del passat 1 de Desembre de 2005 i relacionat amb la violència ultra.

Lluís Adell / Redacció
València

Ahir dijous a última hora de la vesprada diversos policies nacionals intentaven detindre tres estudiants de la Universitat de València a l’edifici de la Facultat de Ciències Socials al Campus dels Tarangers. Malgrat la negativa del rector i de diversos alts càrrecs de la institució a l’entrada de la policia a les instal·lacions universitàries, comunicada unes hores abans a la Delegació del Govern, un conegut estudiant ultra que ja havia protagonitzat diversos episodis violents, Rafael José Giménez Burguet, de 23 anys, va assenyalar a la policia a tres estudiants que suposadament havien participat en uns aldarulls el dia anterior a l’exterior de la Facultat d’Història, a l’Avinguda Blasco Ibáñez. La policia, davant les protestes d’una vintena d’estudiants dels sindicats d’esquerres i nacionalistes i la presència de diversos degans de la Universitat que havien acudit a protestar per l’actuació policial, va optar per no detindre els joves i convocar-los avui divendres de matí a la Jefatura Superior de Policía de València. Els tres joves, que pertanyen al SEPC han estat finalment alliberats cap a les 15h00 a l’espera de judici. En un comunicat d’aquesta mateixa vesprada, el col·lectiu antirepressiu Alerta Solidària, denuncia que durant l’espera al calabós per al trasllat a Jutjats (fet que finalment no s’ha produit), els tres estudiants de la Universitat de València “han estat vexats per la policia (despullar-los, obligar-los a fer flexions)”. Havent-se negat a declarar, finalment han estat alliberats i properament seran citats a declarar. Segons fonts properes al cas, la investigació està desenvolupant-se de la mà de la Brigada d’Informació de la policia nacional, fet que explicaria certs procediments irregulars.

>>El líder de la violència d’extrema dreta a la Universitat

Presentat en alguns mitjans de comunicació com una víctima inocent, Rafael José Giménez Burguet, estudiant de Relacions Laborals a la Facultat de Ciències Socials, és un vell conegut en el món universitari valencià per haver protagonitzat incidents violents i amenaçar en diverses ocasions a estudiants dels sindicats d’esquerres (especialment a militants del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, del Bloc d’Estudiants Agermanats i d’A Contracorrent, tots ells consultats per aquest periòdic). Una de les agressions més sonades protagonitzades per aquest estudiant d’extrema dreta tingué lloc l’1 de Desembre del passat 2005, durant la jornada electoral del passat curs acadèmic, quan Giménez Burguet es va presentar amb una vintena de coneguts militants ultres del món de l’extrema dreta i del blaverisme (entre ells Toni Rochina, dirigent de les Joventuts del Grup d’Acció Valencianista i conegut agitador violent del blaversime més extremista [veure el reportatge de l’equip d’investigació de L’Avanç publicat el Juliol del 2004]) amenaçant i agredint altres estudiants, i arribant a amenaçar a personal de la Universitat de València (UV). Dies abans havia amenaçat verbalment als estudiants esquerrans presents a a les taules electorals amb “una sorpresa” per al dia de les eleccions [veure L’Avanç #94, Desembre 2005]. L’ultra, que aleshores liderava les llistes electorals del sindicat de caire feixista i secessionista, Fórum Universitario fou expedientat i inhabilitat per a participar en activitats sindicals. Malgrat l’advertència de l’expedient, el jove continuà la resta de l’any amb les activitats habituals: insults, amenaçes i inclús colps contra estudiants coneguts per la seua militància a l’esquerra estudiantil. A més també estaria relacionat amb l’incident protagonitzat per Juan García Sentandreu el passat mes de Juny durant el qual els militants blavers amenaçaren greument el degà de la Facultat de Dret, Carlos Alfonso. El degà va denunciar al líder ex falangista de Coalició Valenciana (el qual, durant els seus estudis de dret als anys de la transició, també protagonitzà diversos episodis violents) el mateix dia dels fets.

>>Víctimes i victimaris

Durant aquesta setmana s’han desenvolupat a les diferents facultats de la UV les eleccions claustrals. Destinades en un principi a ser una expressió de democràcia a la institució universitària, els militants ultradretans (enguany amb una nova marca electoral, ‘Estudiantes por la libertad’, arran dels incident i del posterior expedient dels seu líder l’any passat) es van dedicar els dies previs a la jornada de votació a amenaçar i insultar els estudiants d’esquerres presents a les taules electorals. Finalment el dimecres 29 al matí, segons fonts consultades per aquest periòdic, militants d’Estudiantes por la libertad (EL) amenaçaren amb repetir els incidents violents de l’any passat eixa mateixa vesprada a la Facultat d’Història. Davant les amenaçes dels ultres, els estudiants dels diversos sindicats esquerrans van acudir al lloc per tal d’evitar nous episodis d’agressions violentes. Els estudiants progressistes, segons ha pogut confirmar un redactor gràfic de L’AVANÇ present a pocs metres dels fets, van romandre en tot moment pacíficament fins que Rafael Giménez Burguet es va enfrontar a alguns d’aquests joves, quan es disposava a abandonar la Facultat d’Història. Malgrat haver rebut algunes espentes, l’ultra ha denunciat haver sigut víctima “d’una brutal pallisa de 60 contra 1” en alguns mitjans de comunicació valencians d’orientació conservadora. Tot i la seua versió, el mateix periòdic Las Provincias afirmava que “les ferides del jove no eren greus”. Minuts més tard de l’incident es presentaven dos furgons de la policia nacional sense que es produiren detencions. Al dia següent, dijous 30 de Desembre, Rafael Giménez es presentava acompanyat de la policia i d’un altre militant ultra al campus dels tarongers per assenyalar alguns estudiants. Els tres estudiants de la UV estan acusats de suposats desordres, coacció i amenaçes, en cap cas d'agressió, tal i com planteja en la seua versió dels fets, el líder ultra.

>>Increment de la violència ultra en els darrers mesos

Davant d’aquests fets, Alerta Solidària denunciava que “aquesta ha tornat a ser una campanya marcada per les amenaces, els insults, les provocacions i els intents d'agressió per part del col·lectiu d'estudiants d'extrema dreta ‘Estudiantes por la Libertad’, amb vinculacions directes amb partits i organitzacions feixistes externes a la Universitat com Coalición Valenciana, España 2000 (partit polític d'extrema dreta) i les joventuts del Grup d'Acció Valencianista”. El col·lectiu antirepressiu també ha destacat la “llarga trajectòria d'agressions i atacs a la universitat, atacant la llibreria, realitzant pintades, i protagonitzant un episodi de violència les passades eleccions d'estudiants a la facultat de Ciències Socials en tractar de boicotejar-les” per part dels feixistes universitaris. Finalment el comunicat afirma que els ultres de la UV “són protagonistes de la violència feixista als carrers i a les aules de la ciutat de València, que han incrementat de manera notable la seua activitat durant els últims mesos”.

Avui divendres en el fòrum d'una web blavera que concentra els elements més violents dels grupuscles anticatalanistes, s'han publicat amenaçes contra el rector de la Universitat de València i contra militants dels sindicats d'esquerres, sense cap tipus de censura per part dels responsables de la web. El portal d'Internet està relacionat amb la convocatòria de diversos actes violents i amb amenaçes contra persones de l'entorn de l'esquerra nacionalista".

FONT : L'AVANÇ

temes_noticies: